Fotografas A. Repšys: artimi žmonės yra tikroji vertybė

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas. 

Fotografas Andrius Repšys.<br>A.Repšio nuotr.
Fotografas Andrius Repšys.<br>A.Repšio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2019, 8:30 AM

Į klausimus atsako fotografas Andrius Repšys.

Apie vakar... Jūsų gyvenimo lūžio taško istorija. Kada ir koks įvykis ar asmenybė tapo svarbiausiu Jūsų gyvenime, lėmusiu esminį Jūsų kūrybinės veiklos, verslo pasiekimų ar asmeninio gyvenimo posūkį?

Mano gyvenime buvo du lūžiai. Pirmasis – kai Jonavos rajone dirbant eiguliu apvogė butą ir pavogė seną fotoaparatą „Zenit“.

Nors jį naudodavau labai retai, vos keletą kartų per metus, bet atsitiko taip, kaip dažnai nutinka – praradus daiktą, jo labai prireikia ir norisi vėl turėti. Ir už tuomečių penkių atlyginimų sumą aš nusipirkau „Canon“ mechaninį juostinį aparatą su trimis objektyvais.

Naujas daiktas dažnai paskatina daugiau jį naudoti, todėl su juo pradėjau vis daugiau fotografuoti.

Visi mano draugai buvo panašūs į mane: sunkios muzikos mėgėjai, dailininkai, muzikantai, todėl įvairiuose jų renginiuose fotografavau viską iš eilės.

Būtent nuo to, padedant dviems jau patyrusiems Jonavos fotografams, ir prasidėjo mano, kaip fotografo, formavimasis. Pasirodė pirmosios nuotraukos laikraščiuose, ir po truputį pastebėjau, kad fotografija mane traukia vis labiau.

Todėl nusprendžiau grįžti į savo gimtąjį Panevėžį ir įsidarbinau fotografu dienraštyje „Sekundė“.

Antrasis mano gyvenimo lūžis – pažintis su ekstremalų klubo įkūrėju ir idėjiniu vadovu Eugenijumi Malinausku.

Fotografavau jį, stovintį ant lėktuvo sparno, pats skrisdamas kitame lėktuve be durų. Bijojau aukščio, bet po pirmojo skrydžio supratau, kaip tai yra smagu ir pajutau, kas tai yra adrenalinas.

Po truputį įsitraukiau į ekstremalius renginius, prasidėjo pirmi šuoliai su guma, parašiutu, ekstremalaus sporto fotografavimas. Dažni skrydžiai lėktuvais, oro balionais man atvėrė nuostabius vaizdus iš viršaus.

Vėliau, atsiradus dronams, pradėjau fotografuoti ne vien akiai jau įprastus vaizdus, bet ieškoti kažko kito. Dabar didžiausia mano kūrybos dalis neapsieina be drono.

Kai nevaržo pakilimas į aukštį, gali fotografuoti labai daug nuostabių dalykų, ne vien peizažus. Tai ir abstrakcijos, ir žmonių portretai iš visiškai kitokios perspektyvos.

Apie šiandien... Kas šiandien Jums labiausiai rūpi ar jaudina šių dienų Lietuvos aktualijų kontekste?

Šiandien labiausiai jaudina beprotiškas pinigų vaikymasis ir su tuo susijęs didžiulis gyvenimo tempas.

Dėl didesnio pelno užmarštin nugramzdinami įdomūs, vertingi projektai ir į priekį iškeliami menkaverčiai, pigiai kainuojantys, greitai padaromi ir santykinai brangiai parduodami projektai.

Apmaudu, kai renkamasi ne kokybė, o kaina.

Apie rytojų... Kokią žinutę nusiųstumėte į ateitį, kokiais žodžiai prabiltumėte ar ką norėtumėt palinkėti mūsų šaliai ir jos ateities kartoms?

Sustoti, atsigręžti į draugus, gimines. Suprasti, kad jie ir yra tikroji vertybė. Padėti vieni kitiems, o ne pavydėti.

Valdžiai labiau atsigręžti į paprastus žmones ir pradėti dirbti jiems, dėl ko jie ir buvo išrinkti į valdžią, o ne tenkinti savo ambicijas ir žiūrėti vien tik naudos.

Tuomet ir paprasti žmonės pradės didžiuotis savo šalimi, nebėgs iš jos ir nustos juodinti Tėvynę.

Kuo Jūs būtumėte ar svajotumėte būti, jei nebūtumėte tuo, kuo esate šiandien?

Visas gyvenimas buvo įdomus: tiek dirbant miškuose, tiek laikraštyje, tiek dabar, esant laisvu ir nepriklausomu fotografu. Manau, kad tuo pačiu ir norėčiau būti.

Gal kažkuriuos gyvenimo momentus ir pakeisčiau, gal kažkokias klaidas ištaisyčiau.

Bet šiaip – visi mano gyvenimo etapai buvo įdomūs, o sutikti žmonės ir draugai mano gyvenimą padarė įdomų, turiningą bei dvasiškai turtingą.

---

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas, kurio metu nuotraukose užfiksuoti šimtai valstybės ir visuomenės veikėjų, mokslo, kultūros, meno, sporto pasaulio atstovų, verslininkų ir valstybinių įmonių vadovų, dvasininkų, tarnautojų, ūkininkų ir kitų profesijų Lietuvos žmonių, bendrai kuriančių mūsų šalį ir jos ateitį. Reprezentacinis ir monumentalus, iš daugiau nei 500 unikalių specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų, konceptualiai pačių įvairiausių bei lietuvių ir anglų kalbomis aprašytų fotografijų sudarytas albumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.