Prokurorų fantazijai ribų nėra: užsimoję nuteisti kontrabandininkus sučiupusį pasienietį patuštino Lietuvos biudžetą

Prokurorai įrodė, kad jų fantazijai ribų nėra. Nutarę žūtbūt nuteisti į jų akiratį patekusį pasienietį, kuris demaskavo kontrabandininkus, jie pareiškė: „Cigarečių gabentojus sučiupo ne pareigūnas, o jo šuo.“

Daug kontrabandininkų su belgų aviganiu Zevsu demaskavęs P.Krivonosas pakraupo, kai staiga pats buvo apkaltintas, jog talkino cigarečių gabentojams.
Daug kontrabandininkų su belgų aviganiu Zevsu demaskavęs P.Krivonosas pakraupo, kai staiga pats buvo apkaltintas, jog talkino cigarečių gabentojams.
Daug kontrabandininkų su belgų aviganiu Zevsu demaskavęs P.Krivonosas pakraupo, kai staiga pats buvo apkaltintas, jog talkino cigarečių gabentojams.
Daug kontrabandininkų su belgų aviganiu Zevsu demaskavęs P.Krivonosas pakraupo, kai staiga pats buvo apkaltintas, jog talkino cigarečių gabentojams.
P.Krivonosas į nurodytą vietą paleido šunį, kuris aptiko krūvas cigarečių dėžių, įpakuotų į juodą polietileną.
P.Krivonosas į nurodytą vietą paleido šunį, kuris aptiko krūvas cigarečių dėžių, įpakuotų į juodą polietileną.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 6:32 AM, atnaujinta Feb 6, 2020, 12:12 PM

Dėl tokios prokurorų ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kriminalinės žvalgybos pareigūnų fantazijos pasienietis, žinomas kinologas Pavelas Krivonosas penkerius metus buvo nušalintas nuo tarnybos ir ilgai varstė teismų duris.

Tik neseniai visų instancijų teismai ne tik visiškai išteisino šį Varėnos rinktinės pasienietį, bet ir įpareigojo Lietuvos valstybę jam atlyginti materialinę ir moralinę žalą – sumokėti beveik 20 000 eurų.

Mašinoje – kartu su šunimi

Absurdiškus prokurorų kaltinimus atskleidusi istorija prasidėjo dar 2014 metų vasarą.

Tuo metu P.Krivonosas su porininku Ruslanu Koršulu visureigiu patruliavo Šalčininkų rajono Tausiūnų kaime – stebėjo valstybės sieną su Baltarusija.

Abu pareigūnai vienas kitą menkai pažinojo, nes paprastai dirbdavo kartu su kitais pasieniečiais.

Visureigyje buvo dar vienas „pasienietis“ – belgų aviganis Zevsas. Šį šunį vos išvydusį pasaulį už savo pinigus nusipirko P.Krivonosas, pats jį dresavo, o paskui pagal panaudos sutartį su VSAT naudojo tarnyboje.

Aviganis iki tol buvo sučiupęs daugybę kontrabandininkų, aptikęs milžinišką kiekį cigarečių ir narkotikų.

Šuniui buvo suteikta aukščiausia kategorija, o pats P.Krivonosas apdovanotas sidabro medaliu už nepriekaištingą tarnybą.

Surado dėžes rūkalų

Tad ir tą 2014 metų liepos vakarą tikėtasi sugauti kontrabandininkus.

Tai, kad gali būti bandoma įvežti kontrabandinius krovinius, pirmas pastebėjo P.Krivonosas – pamatė, jog pagal valstybės sieną neveikia judesio davikliai, ir apie tai iškart įspėjo budėtoją.

Netrukus po pelkyną braidžiojęs kitas pasienietis pranešė, kad krūmuose girdėjęs kažką šnibždantis.

P.Krivonosas į nurodytą vietą paleido savo keturkojį augintinį, tas aptiko krūvas dėžių, įpakuotų į juodą polietileną.

Vėliau paaiškėjo, kad ten buvo 50 dėžių kontrabandinių cigarečių „Fest“.

Sulaikė ir pareigūną

Įtardamas, kad netoliese gali slėptis ir patys kontrabandininkai, P.Krivonosas davė komandą Zevsui juos sučiupti.

Netrukus šuo aptiko rugių lauke pasislėpusius du vyriškius.

Buvo iškviestas pastiprinimas, o sulaikyti įtariamieji nuvežti į areštinę.

Tačiau tą pačią dieną buvo sulaikytas ir P.Krivonoso porininkas R.Koršulas.

Paaiškėjo, kad VSAT Kriminalinės žvalgybos skyrius jį jau seniai įtarė talkinant kontrabandininkams ir stebėjo.

Sekamas jis buvo ir tą dieną, kai kartu su P.Krivonosu aptiko 50 dėžių cigarečių „Fest“.

Tikslas – brolio vestuvės

Buvo rasta ir įkalčių – tyrėjai rugių lauke aptiko R.Koršulo išmestą mobilųjį telefoną, iš kurio kontrabandininkams buvo siunčiamos žinutės apie pasieniečių buvimo vietą.

Prispaustas įrodymų R.Koršulas greitai prisipažino, tačiau paprašė prokurorų išleisti į kitą dieną vyksiančias brolio vestuves, kuriose turėjo piršliauti.

Tačiau už laisvę ir galimybę dalyvauti vestuvėse iš jo buvo pareikalauta duoti parodymus prieš porininką P.Krivonosą. Tyrėjai manė, kad kaltas turi būti ir P.Krivonosas – vien todėl, kad tą dieną buvo R.Koršulo porininkas.

„Juk paprastai būna, jei vienas iš pamainoje esančių pareigūnų daro nusikaltimą, dalyvauja ir kitas. Tačiau teoriškai negalima paneigti, kad jis apie nusikaltimus galėjo ir nieko nežinoti“, – tuomet viešai aiškino Varėnos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas.

Kolegos pasikeitė vietomis

Tad ilgai nesvarstęs R.Koršulas ėmė tvirtinti, jog visai kontrabandos operacijai vadovavo kinologas, kuris nurodinėjo, kokias žinutes reikia išsiųsti.

„Dėl brolio vestuvių aš galėjau bet ką pasakyti – net ir tai, kad nužudžiau Romos popiežių“, – vėliau teigė R.Koršulas.

Po šių parodymų R.Koršulas buvo išleistas į vestuves, o P.Krivonosas uždarytas į areštinę.

Kas sučiupo įtariamuosius?

Įkalintas kinologas bandė įrodinėti, kad jis niekaip negali būti susijęs su kontrabandininkais, nes pats juos sulaikė.

Tačiau prokurorai užsispyrė – tvirtino, jog įtariamuosius sulaikė ne P.Krivonosas, o jo šuo.

Vėliau bylą kuravęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Dainius Vilimas kaltinamajame akte ir skunduose po išteisinamųjų nuosprendžių teigė: „Įvykio metu įtariamuosius asmenis sulaikė ne pats P.Krivonosas, o tarnybinis šuo, todėl nėra pagrindo teigti, kad P.Krivonosas aktyviai dalyvavo sulaikant įtariamuosius.“

Supainiojo adresatus

Tai buvo ne vienintelis absurdiškas teiginys, kuriuo remiantis kinologui buvo pateikti įtarimai.

Nuo pat pradžių pasienietį pradėjęs ginti ir visišką išteisinimą pasiekęs žinomas advokatas Juzefas Stankevičius stebėjosi, kad prokurorai darė ir kitų nesuvokiamų klaidų.

Pavyzdžiui, kaltinime buvo akcentuojama, kad P.Krivonosas nurodė savo porininkui R.Koršului išsiųsti pirmąją žinutę: „Mes jau vietoje, galime dirbti.“ Tačiau iš tiesų šią žinutę pasiuntė patys kontrabandininkai R.Koršului.

„Kiek prirašiau skundų, kad prokurorai supainiojo gavėją su siuntėju, tačiau niekam tai nebuvo įdomu“, – stebėjosi J.Stankevičius.

Pamynė savo pareigą

Teismų maratonas užtruko kelerius metus. Nors prokurorai dėjo didžiules pastangas, buvo atlikta daugybė ekspertizių, visi teismai P.Krivonosą išteisino.

Nuosprendžiuose buvo pabrėžiama, kad nėra jokio pagrindo pareikšti kinologui įtarimų.

Neseniai P.Krivonoso skundą dėl jam padarytos žalos atlyginimo išnagrinėjęs Apeliacinis teismas konstatavo, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir prokurorai pamynė pareigą atlikti tyrimą rūpestingai ir atidžiai: „Tai turėjo esminę ir lemiamą reikšmę P.Krivonoso teisių pažeidimams, nepagrįstam jo baudžiamajam persekiojimui ir sprendimui pradėti ikiteisminį tyrimą.“

Dėmė gali likti ilgam

Dėl šių pareigūnų padarytų pažeidimų Lietuvos valstybė teismo sprendimu turės P.Krivonosui sumokėti beveik 20 tūkstančių eurų už jam padarytą materialinę ir moralinę žalą.

Šiuo metu į pareigas grąžintas ir vėl pasieniečiu kinologu pradėjęs dirbti P.Krivonosas vakar nebuvo kalbus: „Nors ir esu visiškai išteisintas, neretai išgirstu, kad įtariamojo ir teisiamojo dėmė man liks visam gyvenimui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.