Arūnas Dumalakas. Švietimas kažkam svarbu? Tik ne Vilniui

Vėl augantis, rekordinis. Daug dėmesio saugumo, judumo, kultūros ir socialinės apsaugos sritims. Tai – žodžiai apie šiųmetį Vilniaus biudžetą, kurį daug nesiginčydami neseniai palaimino valdantieji.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2020, 7:00 AM

Vilniečiai buvo pamaitinti žinutėmis iš savivaldybės, kiek miesto iždas padidėjo, lyginant su praėjusiais metais, kokią rekordinę sumą valdžia patvirtino savarankiškoms funkcijoms atlikti.

Nevarginsime skaičiais, paprastam vilniečiui nedaug ką reiškiančiais. Reikia tik paminėti, kad beveik pusė biudžeto bus skiriama švietimui.

Taip, sunku įveikti bent 30-yje lapų išguldytą biudžetą, tad geriausia žvelgti į paskutinę eilutę, kur lyginami praėjusių ir šių metų skaičiai.

Pirmiausia atsivertę matome tą pusę pyrago, kurią miestui teks atriekti peiliu. Tai – švietimas. Ir jau pirmi skaičiai nenuteikia optimistiškai, nes prieš juos – minusai. Vadinasi, lyginant su praėjusiais metais, pinigų bus skirta mažiau.

Mažiau jų bus jaunimo atviriems centrams steigti ir jų veiklai finansuoti, vaikų ir jaunimo klubams bei centrams išlaikyti, neformalaus ugdymo įstaigoms plėtoti ir finansuoti.

Trumpai tariant, tokių įstaigų kaip jaunųjų gamtininkų stotis Pavilnyje laukia bado dieta.

O išsipūtė švietimo srities biudžetas tik dėl Pavilnio ir Balsių progimnazijų bei „Gabijos“ gimnazijų plėtros, kuriai bus skiriama milijonai eurų.

Tas pat ir socialinės apsaugos srities biudžetas, kur bemaž 1,5 mln. eurų daugiau nei pernai bus skiriama socialinėms išmokoms ir kompensacijoms mokėti. O visa kita – trupiniai.

Beje, labdaros valgyklos Gardino gatvėje rekonstrukcijai, kuria taip giriasi valdžia, šiemet bus skiriama perpus mažiau pinigų, nei reikėtų.

Užtai čigonų taboro bendruomenės integracijos į visuomenę programai lėšų atseikėta tris kartus daugiau nei pernai.

Socialinės apsaugos srities biudžete stebina ir dar vienas skaičius. Šiemet gerokai daugiau pinigų bus skiriama vienišų ir neatpažintų asmenų laidojimo išlaidoms. Smarkiai pabrango laidojimo paslaugos ar tiesiog padaugėjo vilniečių, kurių nėra kam palaidoti?

Išnaršius sveikatos ir sveikatingumo srities biudžetą kaip dieną tampa aišku, kad šiemet įstrigusių Lazdynų baseino statybų valdžia nė nesitiki atgaivinti. Joms bus skiriama trimis milijonais eurų mažiau.

Savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigoms reorganizuoti, renovuoti ir medicinos įrangai įsigyti – taip pat per milijoną eurų mažiau. Centro poliklinikos Senamiesčio filialo Pylimo gatvėje statyboms taip pat bus atseikėta septynis kartus mažiau pinigų, nei reikėtų.

Kultūros srities biudžete dėmesį pritraukia daugybė nulių paskutinėje eilutėje. Tai – palyginimas pinigų sumų, kurios praėjusiais ir šiais metais skiriamos miesto bendruomenių kultūros veiklai plėtoti. Taigi lėšų bus nei daugiau, nei mažiau. Gerai bent tiek.

Transporto sričiai skiriamų lėšų eilutėse taip pat menkos sumos prie projektų, kuriais taip mėgo girtis valdžia. Pėsčiųjų tiltui per Nerį ties Vingio parku – 30 tūkst. eurų, stoties aikštės rekonstrukcijai įrengiant miesto transporto terminalą – 0 eurų, Šv.Stepono skverui ir gatvei sutvarkyti – taip pat 0 eurų.

Iš biudžeto matyti, kad mažiau lėšų bus skiriama ir seniūnijų teritorijoms tvarkyti. Tad nesiskųskite dėl šiukšlių ir nebarstytų šaligatvių, duobėtų kiemų. Tam miestas pinigų nemėtys.

Užtai miesto saugumui pinigų bus dvigubai daugiau. Prisipirks Vilnius vaizdo kamerų, greičio matuoklių. Ir išauš Vilniuje saugesnis rytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.