Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

Kybartai

Č.Darvino gatvėje 30-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis ir jo kiemas prieš Kalėdas sulaukia didelio miestelio gyventojų susidomėjimo. Čia antrus metus kalėdinį stebuklą kuria 14-metis Gražvydas Kivylius. 
Č.Darvino gatvėje 30-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis ir jo kiemas prieš Kalėdas sulaukia didelio miestelio gyventojų susidomėjimo. Čia antrus metus kalėdinį stebuklą kuria 14-metis Gražvydas Kivylius. 
Pasvalio rajone organizacija „Būk geresnis“ įgyvendino vaikų svajonę pamatyti Kalėdų Senelį ir įteikė per septynis šimtus dovanų. 
Pasvalio rajone organizacija „Būk geresnis“ įgyvendino vaikų svajonę pamatyti Kalėdų Senelį ir įteikė per septynis šimtus dovanų. 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-12-26 20:16

Č.Darvino gatvėje 30-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis ir jo kiemas prieš Kalėdas sulaukia didelio miestelio gyventojų susidomėjimo. Čia antrus metus kalėdinį stebuklą kuria 14-metis Gražvydas Kivylius.

Šiemet įvairių puošmenų jis pritvirtino bemaž dvigubai daugiau nei per praėjusias Kalėdas. Moksleivis ne tik perka puošmenas, bet ir jas konstruoja pats. Šiemet Gražvydas puošmenoms išleido apie 300 eurų. Taupydamas elektrą puošmenas jis sujungė su laikmačiu, kad jos švytėtų anksti rytą, kol prašvinta, vėl įsijungtų ėmus temti ir žėrėtų iki vėlyvo vakaro.

Skamarakai

Biržų rajone gyvenantis ūkininkas laikė 45 avių bandą. Naktį, apie 3 valandą, iš miego jį prikėlė šunų lojimas. Pasišviesdamas prožektoriumi vyras išėjo apsidairyti į kiemą, bet nieko nepastebėjo.

Tik ryte avių šeimininkas aptiko vilkų puotos likučius. Vaizdas buvęs kraupus. Maždaug kas 100 metrų viena nuo kitos ganykloje gulėjo 12 negyvų avių.

Plėšrūnų aukomis tapo avinas, 6 ėriavedės ir 5 ką tik atsivesti ėriukai. Vieni buvo atsivesti vos prieš dieną, kiti – prieš savaitę.

Šiauliai

Penkiose šunų vedžiojimo aikštelėse atnaujinti dresuoti skirti įrenginiai. Labiausiai pasisekė į Lieporių parke esančią aikštelę su šeimininkais užsukantiems keturkojams – čia atsirado piramidės, estakados ir barjerai.

Parke „Beržynėlis“, K.Korsako g., Pelkių g. ir Rėkyvoje pastatytos piramidės ir estakados. K.Korsako g. esanti aikštelė aptverta ir nauja segmentine tvora.

Nors dėl užgriuvusios pandemijos mokesčių surinkti nepavyksta, Šiaulių miesto savivaldybės darbuotojai sulauks pamaloninimo – jiems bus išmokėtos kalėdinės premijos. Visus šiuos metus dirbusiems valdininkams į rankas bus išmokėta po 200, šiemet įsidarbinusiems – po 50–100 eurų.

Savivaldybėje yra laisvų daugiau kaip 10 etatų, tad per metus mokos fonde sutaupyta daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Iš šio šaltinio ir bus dalijamos „kalėdinės žąsys“.

Kultūros taryba paskelbė šių metų kultūros ir meno premijų laureatus. Po 3500 eurų įteikta fotomenininkui Rolandui Parafinavičiui, kompozitorei Laurai Remeikienei, etninės kultūros puoselėtojui Dariui Dakniui ir sutuoktiniams menininkams Redai ir Arūnui Uogintams.

Jaunojo menininko 1800 eurų stipendijos kitąmet pradžiugins smuikininkę Ugnę Krikščiūnaitę, dizainerę ir grafikę Ievą Slonksnytę, literatę Robertą Stonkutę ir grafikę Gabiją Korsakaitę.

Geriausios kultūrinės edukacijos 2000 eurų premija įteikta Dailės galerijos projektui vaikams ir jaunimui „Menopolis“.

Neringa

Nidoje nauja kultūrinės veiklos erdvė atsivers buvusio žuvininkystės ūkio teritorijoje šalia Kuršių marių. Čia numatoma sieti įvairias kūrybines veiklas, sujungiančias kultūros, meno, rekreacijos, viešojo maitinimo sritis, į jas įtraukiant vietos bendruomenę, menininkus ir atvykstančius kūrėjus.

Buvusioje žvejų teritorijoje bus sumontuota scena renginiams, įrengtos menininkų dirbtuvės, meno kūrinių parduotuvės, viešojo maitinimo vietos.

Ignalina

Į vieną Atgimimo gatvėje esančių namų iškviesti greitosios pagalbos medikai patyrė incidentą.

Slaugos specialistę, išeinančią iš paciento, laiptinėje užpuolė neblaivus ligonio giminaitis.

Vyras iškeikė ir net apspardė medikę.

Klaipėda

Sutvarkyta ir pritaikyta rekreacijai Danės senvagė. Darbai buvo pradėti kovą, viskas kainavo beveik 57 tūkst. eurų. Apsemta ir iki šiol nenaudota teritorija visiškai pasikeitė: pašalinti menkaverčiai upės augalai, iškirsti aplink augę persenę medžiai ir krūmai, suformuoti ir sutvirtinti upės krantai.

Sumontuoti mediniai tilteliai, sutvarkyti takai. Jau pasodinti ir pirmieji augalai – sakuros, klevai, pušys. Danės senvagės teritorija, esanti Klaipėdos universiteto Botanikos sode, taps dar viena klaipėdiečių laisvalaikio zona.

Jūrininkų ligoninę papuošė septyniolikos menininkų kūriniai. Tai Lietuvos dailininkų sąjungos uostamiesčio skyriaus narių kalėdinė dovana gydymo įstaigai.

Ši draugystė tęsiasi jau trečią dešimtmetį. Metų pabaigoje per adventą kūrėjai su dovanomis atvyksta į ligoninę. Per tą laiką jos koridorius, palatas, diagnostikos ir gydytojų kabinetus papuošė daugiau kaip 600 tapybos, grafikos, akvarelės, keramikos, fotografijos, mažosios plastikos kūrinių.

Klaipėdos ginčai dėl K.Donelaičio aikštės ateities nesibaigia. Daugiausia ginčų kyla dėl čia augančių 63 senų medžių. Specialistai juos ištyrė ir pareiškė, kad kirsti reikia tik penkias prastos būklės liepas, dar dviejų būklė nepatenkinama, o kelias pasvirusias būtų galima išradingai paramstyti.

Tai visiškai nepriimtina parko pertvarkymo projekto autoriui Algirdui Žebrauskui. Jo manymu, medžių aikštėje per daug, jie užgožia ne tik paminklą K.Donelaičiui, bet ir aplink stovinčius XIX a. pastatus. Savivaldybė linkusi išsaugoti kuo daugiau senųjų liepų.

Šalčininkėliai

Medikų ir policijos prireikė antradienio rytą Šalčininkų rajone nesuvaldytam automobiliui „Citroën“ nuskriejus į griovį nuo kelio Vilnius–Šalčininkai. Vairuotojas po avarijos prarado sąmonę.

Greitosios pagalbos medikai vairuotoją išvežė į ligoninę, o policijos pareigūnai pradėjo aiškintis avarijos aplinkybes.

Panevėžys

Policijos komisariato triaukščiame pastate Senamiesčio gatvėje suveikė priešgaisrinė signalizacija. Gaisras kilo viename antro aukšto kabinetų. Gaisrininkai rado dūmuose skęstantį koridorių.

Viename kabinete degė ant palangės sudėti dokumentai ir kiti daiktai. Liepsnas ugniagesiai greitai užgesino, todėl nuostoliai nėra dideli. Per gaisrą apdegė lango rėmas ir palangė, aprūko kabineto ir koridoriaus lubos bei sienos. Ugnis plykstelėjo savaime užsidegus ant palangės stovinčiam radijo imtuvui.

Visalaukė I (skoda)

Vilniaus rajone pirmadienio vakarą žuvo automobilio partrenktas vyras. Nelaimė įvyko apie 17 val. kelyje Vilnius–Utena.

Eismo įvykio metu automobilis „Škoda“ partrenkė į važiuojamąją kelio dalį išėjusį vyrą. Jis vėliau mirė medikų automobilyje. Žuvusiojo asmens duomenys ir amžius kol kas nenustatyti.

Kužiai

Šiaulių rajono savivaldybė įteikė Metų kraštotyrininko premiją ir Metų kraštotyrininko ženklą. Šiemet laureate tapo Kužių gimnazijos istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytoja ekspertė Violeta Laurutienė.

Jos vadovaujami jaunieji kraštotyrininkai surinko daug vertingos medžiagos apie krašto partizanus. Surinkti faktai buvo panaudoti leidžiant Alekso Šemetos knygą „Eilinio partizano atsiminimai“, kurią parengė Vilniaus universiteto docentė Jolanta Mažylė.

Pumpėnai

Pasvalio rajone organizacija „Būk geresnis“ įgyvendino vaikų svajonę pamatyti Kalėdų Senelį ir įteikė per septynis šimtus dovanų. Dėl pandemijos teko keisti dovanų teikimo tradicijas – jas Kalėdų Senelis įteikė laikydamasis saugaus atstumo. „Matydami, kad artėjančios šventės bus kitokios, nei įprasta, ieškojome netradicinio sprendimo, kad likę namuose vaikai patirtų tą susitikimo su Kalėdų Seneliu stebuklą“, – teigė vienas akcijos įgyvendintojų A.Vareika.

Buvo planuota aplankyti ir Panevėžio rajono vaikus, bet atsiradę judėjimo tarp rajonų ribojimai užkirto kelius ir Kalėdų Seneliui. Prieš akciją buvo paskelbta registracija internete, o visi, kurie norėjo, kad Kalėdų Senelis nepraeitų pro šalį, turėjo pastatyti ryškų skiriamąjį ženklą, papuošti ir paruošti Seneliui kėdę.

Tai – signalas, kad šiuose namuose vaikai laukia Kalėdų Senelio. Vaikai ne tik išpuošė kėdes, bet ir paliko piešinių, atvirukų, laiškų, pieno, sausainių ir net kibinų. Mainais Senelis vaikus džiugino dovanomis, o šeimos nariai galėjo saugiai pamojuoti ar pasakyti eilėraštį priėję prie lango.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.