Mama kaltina darželį po konflikto „užsiundžius“ vaikų teises, įtraukta ir Prezidentūra

Trakuose nutikusi istorija primena painų detektyvą: darželinuko mama įsitikinusi, kad po pastabos sūnaus auklėtojai šeima tikslingai sulaukė vaiko teisių specialistų dėmesio, o pačioje ugdymo įstaigoje nėra tinkamai reaguojama į kitų vaikų smurtinį vaikų elgesį jos sūnaus atžvilgiu, bet darželio vadovybė pateikia kitą įvykių versiją ir sako, kad šeimai buvo siūloma pagalba, tiesa, jos atsisakyta.

Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
6-mečio mama turi priekaištų darželio vadovybei.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
6-mečio mama turi priekaištų darželio vadovybei.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>T.Bauro nuotr.
Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>T.Bauro nuotr.
Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Mamos pretenzijos vaikų darželiui pasiekė ir prezidentūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 8:51 PM

Šiuo metu abi konflikto pusės nuolat keičiasi dokumentais per teisininkus, o situacija Trakuose žinoma ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM), ir Prezidentūrai.

Sulaukė vaikų teisių specialistės vizito

Į naujienų portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi Erika Slavinskaitė, kuri pasakojo, kad šeima statosi namus Trakuose ir į juos įsikėlė dar parėjusių metų rudenį. Nuo mokslo metų pradžios Trakuose esantį darželį „Obelėlė“ pradėjo lankyti ir moters sūnus.

„Mano sūnus labai dažnai serga, jis kenčia nuo adenoidų. Kol šalyje paskelbtas karantinas nenorime, kad jis būtų operuojamas, tikimės, kad vaikui augant pavyks šią ligą įveikti. Sūnus darželio nelankė dvi savaites, turėjome gydytojo pažymą, bet sulaukėme darželio auklėtojos skambučio. Ji pakeltu tonu sakė, kad mus perduos vaikų teisių tarnybai, kad vaikas nelanko darželio“, – kalbėjo ir ji patikslino, kad auklėtoją taip pat informavo, jog sūnus serga ir pateisinimas nelankymui yra.

 „Ji man tik chamiškai šypsojosi į ragelį ir grasino vaikų teisėms. Aš persigandusi paskambinau gydytojai, bet ji nuramino, kad vaikas gali likti namuose, kol pasveiks.“

Po trijų dienų sūnus buvo nuvestas į darželį, bet, pašnekovės teigimu, susiklostė dar viena netikėta situacija: „Atidariusi duris auklėtoja pradėjo šaukti ant mano vyro, kodėl jis nepaliko vaiko kieme. Vaikas buvo pasimetęs, kiti tėvai taip pat nustebę... Tą kartą vyras paskambino auklėtojai ir pasakė, kad daugiau tokiu tonu ji nekalbėtų su juo vaiko akivaizdoje. Auklėtojai tai nepatiko, ji įsižeidė ir ciniškai šypsodamasi pareiškė: „Jūsų vaikas atsilikęs“. Kaip suprantu, turėjo omeny ugdymo programą, bet vaikas skaito, rašo, skaičiuoja. Matyt, auklėtoja norėjo mus įžeisti“.

E.Slavinskaitė pasakojo, kad nerimą jai kėlė ir tai, kad sūnaus grupėje yra vaikas, kuris galimai muša kitus vaikus, bet užkirsti kelią tokiam elgesiui neskubama: „Tas vaikas yra žinomo verslininko sūnus. Prašiau auklėtojos atkreipti nederamą elgesį dėmesį, bet ši teigė, kad vaikas nesimuša. Galiu garantuoti, kad mano vaikas nesimuša ir nemeluoja“.

Vėliau E.Slavinskaitė su pretenzijomis kreipėsi į darželio vadovę: „Pokalbio metu jos balse jaučiau įtampą ir nepasitenkinimą. Kai pasakiau, kad jaučiu, jog jai neįdomu, ji perklausė, kodėl taip nusprendžiau, atsakiau, kad iš tono. Kreipiausi į Trakų rajono švietimo skyrių, bet gavau atsakymą, kad visi kiti tėvai yra patenkinti ir vaikus į minėtą darželį veda. Iš darželio direktorės negavau jokio atsakymo į savo laišką, o ji mus „perdavė“ vaiko teisių apsaugos tarnybai“, – nuostabos neslėpė moteris.

Ji įsitikinusi, kad vaiko teisių specialistus darželio vadovybė kreipėsi su melagingu pranešimu, kuriame nurodoma netikslūs duomenys apie darželio nelankymą.

„Pranešime vaikų teisėms nurodoma, kad vaikas nelankė daugiau nei 50 proc. laiko, nors sūnus iš 75 dienų nelankė tik 30. Nors mano vaikui yra adenoidai, pranešime nurodoma, jog teigiu, kad sūnui yra išvarža, taip pat teigiama, kad atsisakome nuotolinio mokymo, nors jis net nebuvo mums siūlomas“, – pasakojo 6-mečio mama ir prisiminė sulaukusi vaiko teisių apsaugos darbuotojos vizito, tačiau ši šeimai jokių pastabų neturėjo.

E.Slavinskaitė tikino nenorinti situacijos palikti taip, kaip yra, jaučia, jog ją buvo siekiama bauginti, tad jau kreipėsi į Seimą, Prezidentūrą, ŠMSM, Specialiųjų tyrimų tarnybą. Tiesa, į šios tarnybos pareigūnus moteris teigė kreipusis dėl galimos korupcijos Trakų rajono savivaldybėje.

„Sulaukiau skambučio iš prezidento patarėjos, kuri patikino, kad situaciją seks. Ji man padėkojo už pilietiškumą, kad nenuleidžiu rankų“, – kalbėjo E. Slavinskaitė ir pridūrė, kad šiuo metu jos sūnus darželį lanko jau Vilniaus mieste.

Darželio vadovė: „Svarbiausia – vaiko gerovė“

Trakų lopšelio-darželio vadovė Aldona Degutienė teigė, kad mamai į visus klausimus atsakyta, o pati situacija ištirta. „Mama teigia, kad buvo smurto atvejai ir netinkamas pedagogės elgesys – tai buvo ištirta, atlikta stebėsena. Tėvai buvo pakviesti į susitikimą, į kurį atėjo tėtis, šeimai buvo pasiūlyta pagalba, bet jos buvo atsisakyta“.

Darželio vadovė pabrėžė, kad šiuo metu vaikas jos vadovaujamos ikimokyklinio ugdymo įstaigos nebelanko. „Vaikas mokėsi pas mus nuo rugsėjo pirmosios iki sausio trečios dienos, bet per tą laiką jis buvo atvykęs 29 dienas“, – teigė ji ir pridūrė, kad sprendimą darželio administracija kreiptis į vaikų teisių specialistus nusprendė dėl paties vaiko gerovės, nes reikėjo ištirti situaciją dėl vaiko nelankymo.

„Kadangi priešmokyklinis ugdymas yra privalomas ir kiekvienas vaikas mums rūpi, sprendimą kreiptis į vaiko teisių apsaugos tarnybą priėmėme Vaiko gerovės komisijos posėdyje. Tokią teisę turime ir ja pasinaudojome. Mes, suaugusieji, dėl vaiko gerovės turime padaryti viską“, – aiškino darželio vadovė.

A. Degutienė patikino, kad į susirūpinusios mamos skundus dėl smurto ugdymo įstaigoje buvo reaguojama rimtai: „Po mamos skundo dėl galimo smurto vaikas ugdymo įstaigoje apsilankė tik vieną dieną. Mums juk svarbu išaiškinti realią situaciją mokytojo ir vaiko atžvilgiu bei kitų vaikų ir šio vaiko atžvilgiu, bet tam juk turi būti grupėje ir tas vaikas.

Tiesa, tos vienos dienos metu yra užfiksuota, kad smurtiniu elgesiu įtariamas vaikas net padėjo šios mamos vaikui ugdomosios veiklos metu. Stebėseną mes pradėjome – net ir tą vieną dieną grupėje buvo jau trys suaugusieji, situaciją sekė socialinis pedagogas. Vėliau stebėseną tęsėme mėnesį ir netinkamo elgesio faktų neužfiksavome“, – aiškino ji.

Darželio vadovė teigė, kad panašių skundų jos darbo praktikoje nėra būta ir net tos grupės tėvai, kurią lankė ir E. Slavinskaitės sūnus, raštu kreipėsi į Trakų rajono savivaldybės švietimo skyrių ir pareiškė, kad grupės auklėtoja yra patenkinti. „Jei į tos pačios pedagogės klasę šeimos atveda jau po antrą vaiką – tai daug ką pasako“, – kalbėjo A.Degutienė.

Švietimo skyriaus vedėja: „Atsakymą rengiame“

Situacija darželyje yra žinoma ir Trakų rajono savivaldybės administracijos švietimo skyriaus vedėjai Daliai Dzigienei, kuri patvirtino, kad rengiamas atsakymas pačiai mamai ir ŠMSM bei Prezidentūrai.

„Į savivaldybę kreipėsi net ir kiti tėvai, kurie teigė, kad auklėtoja pasitiki ir netinkamo elgesio nėra pastebėta. Matyt, tik telefoninio pokalbio įrašas galėtų padėti nustatant, ar tikrai auklėtoja su tėvais bendravo netinkamai“, – kalbėjo ji.

D.Dzingienė atkreipė dėmesį, kad iki šiol nėra aišku, kokioje įstaigoje vaikas tęsia ikimokyklinį ugdymą: „Užsiminus apie tai, mama iš karto įsižeidžia ir bando mus pastatyti į tą poziciją, kad mes kaip nors grasiname. Kai bandau jai paaiškinti, kad ikimokyklinis ugdymas yra privalomas ir vaikas turi mokytis, nes kitąmet jis turės lankyti pradinę mokyklą, šioje vietoje mūsų bendravimas tarsi nutrūksta ir mama grįžta prie to, kodėl grupės auklėtojai nebuvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuri, jos teigimu, elgėsi netinkamai“.

Švietimo skyriaus vedėja pasakojo, kad vos gavus pirmąją mamos užklausą, buvo sureaguota ir darželis padarė viską, ką turėjo. „Stebėti šios mamos vaiką jau buvo sudėtinga, nes jis įstaigos jau nelankė, bet buvo stebėtas kitų vaikų, kurie, anot mamos, galimai netinkamai elgėsi, elgesys. Tėvai buvo pakviesti į pokalbį, mama vėliau nurodė, kad pokalbis buvo netinkamas... Kur yra problema ir ko mama nori? Esame pateikę pirminį atsakymą – jis netinkamas, švietimo skyriaus darbuotojų kompetencija atsakymui parengti – netinkama...“

Anot pašnekovės, šiuo metu atsakymo E. Slavinskaitei dokumentą rengia teisininkai, nes ji yra išsakiusi nemažai nepagrįstų kaltinimų: „Jei ponia Erika žino faktus, labai lauksime, bet kitu atveju, tai tiesiog šmeižtas“.

Prezidento patarėja: „Situaciją stebime“

Prezidento švietimo, mokslo ir kultūros grupės patarėja Vilma Bačkiūtė naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad yra gavusi E.Slavinskaitės laišką ir kalbėjosi su ja telefonu.

„Mes situaciją stebime, bet atsakomybę prisiima darželio steigėjas ir kitos atsakingos institucijos. Tai individualus atvejis, bet esame ir rūpesčio, ar tai nėra kokie nors sisteminiai klausimai, susiję su situacija Trakuose“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad dar tebelaukiama kai kurių institucijų atsakymų.

V.Bačkiūtė patvirtino, kas asmeniškai telefonu bendravo su E. Slavinskaite, norėdama kuo geriau išsiaiškinti, kokios problemos ją neramina. „Labai svarbu, kad vaikas nepatektų nepalankią situaciją, bet kartu norėjosi įsitikinti ir pačios mamos nuostatomis savo vaiko atžvilgiu. Mamos kreipimesi yra tokių indikacijų, kad bendraujant su institucijomis kai kuriais atvejais esama platesnių problemų nei jų šeimos atvejis, tačiau šiuo metu plačiau to komentuoti ar vertinti negaliu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.