Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Feb 20, 2021, 6:34 PM, atnaujinta Mar 3, 2021, 6:41 AM

Gižai

Vilkaviškio rajono kaime gyvenantis 32 metų Aurimas Kilikevičius jau dešimt metų, kai žiema nepagaili sniego, savo sodyboje iš jo lipdo įvairias skulptūras: tanką, pilis, gyvūnus, didelius laivus, Paežerių dvaro fasadą ir kt.

Prieš kelias dienas Aurimas šalia kaime veikiančios šakočių kepyklėlės pastatė 3 metrų 33 cm aukščio šakotį. Kepyklėlės savininkė Danguolė Jurgelaitienė, kad skulptūra būtų kuo tikroviškesnė, panaudojusi pusę kilogramo ciberžolių skulptūrą nudažė gelsva spalva.

Klaipėda

Į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą įtraukta lietuvininkų dainavimo tradicija. Lietuvininkų dainavimas – ryški Mažosios Lietuvos tapatybę pristatanti ypatybė. Šio krašto žmonės savo dainas išdainuodavo vienbalsėmis plačios apimties, spalvingų dermių melodijomis, lyrine gamtos ir žmogaus gyvenimą vaizduojančia poezija.

Sąvadą papildė dar šešios vertybės – šilinių dzūkų grybavimo tradicijos, pintinių juostų pynimas, poledinė bumbinamoji stintų žvejyba, poledinė stintelių žvejyba sukant bobas Lūšių ežere, Lietuvos totorių gastronomija, Žolinės atlaidų šventimas Krekenavoje.

Jau šiais metais turėtų brangti automobilių stovėjimas mieste. Brangiau teks mokėti už pajūrio zonoje paliekamus automobilius – iki šiol valanda kainuodavo 30 centų. Siūloma šią teritoriją apmokestinti didžiausiu tarifu – 90 centų už valandą.

Naujovės laukia ir poilsio parko lankytojų – netrukus čia turėtų atsirasti stovėjimo skaitikliai, o teritorija bus apmokestinta brangiausiu tarifu. Patvirtinus vietinę rinkliavą nuo gegužės 1 dienos jau šiais metais miesto biudžetas pasipildytų maždaug 200 tūkst. eurų.

Ripeikiai

Biržų rajone žmonės pastebėjo ant kelio gulintį dviejų metrų ilgio rąstą. Dar keli tokio pat dydžio rąstai buvo kelkraštyje. Snieguotame kelyje žmonės neįstengė iš vietos pajudinti rąstų, todėl paskambino Bendrajam pagalbos centrui. Ugniagesiai greitai patraukė juos į kelkraštį.

Akivaizdu, kad rąstai iškrito iš pravažiuojančio miškavežio. Policininkai sakė, kad rasti vairuotoją bus labai sudėtinga.

Šiuo keliu medžius į Latviją veža daug medkirčių.

Gargždai

Prie miesto karjero pradėti didžiulės sporto stovyklos statybos darbai. Čia bus įrengtos futbolo ir tinklinio aikštelės, poilsio nameliai, konferencijų bei maitinimo patalpos.

Vienu metu stovykloje galės sportuoti iki 300 žmonių. Šiuo metu vyksta žemės darbai, baigiami tiesti inžineriniai tinklai. Šiemet planuojamo užbaigti pirmojo etapo darbų vertė – 600 tūkst. eurų. Bus įrengtos trys natūralios dangos futbolo ir keturios tinklinio aikštelės, sumontuotas apšvietimas, iškils aštuoni mobilieji statiniai su sanitariniais mazgais ir persirengimo vietomis.

Rašimėliai

Trečiadienį pavakare Anykščių rajono kaime, tarp miškų esančios sodybos mediniame ūkiniame pastate, kilo gaisras. Nelaimė buvo per vėlai pastebėta, nes pats šeimininkas, besiverčiantis šunų veisimu, sodyboje nuolat negyvena.

Pastatas supleškėjo iki pamatų. Sudegė tona pašarų, 200 kg sauso ėdalo. Liepsnose žuvo 15 kačių ir du šunys. Atvykę ugniagesiai aptvertoje sodybos teritorijoje rado lakstančius 10 šunų, kurie sugebėjo išsigelbėti iš degančio pastato.

Pirminiais duomenimis, gaisras kilo dėl elektros instaliacijos gedimo.

Pagiriai

Kauno rajone gyvenantį žmogų užklupo nelaimė – dėl nulūžusio terasos stogo teko kviesti ugniagesius, mat vyras liko įkalintas namuose.

Stogas neatlaikė sniego svorio. Ugniagesiai kliūtį pašalino grandininiu pjūklu bei laužtuvu ir išlaisvino vyrą.

Visaginas

Baigėsi Ignalinos atominės elektrinės (AE) memorialo Visagine architektūrinės idėjos konkursas.

Paraiškas buvo pateikę šeši autoriai. Konkurso nugalėtoju tapo Ignalinos AE veteranų susivienijimo tarybos nario B.Dziko pasiūlytas darbas, kurio vizualizaciją parengė A.Denisenko.

Memorialą ketinama statyti prie Visagino pėsčiųjų alėjos. Jame bus pateikiama informacija apie elektrinės istoriją, ją stačiusius žmones, uždarymo darbus.

Alytus

Pataisos namuose Lietuvos valstybės atkūrimo dieną buvo surengta nuteistųjų dailės darbų paroda. Joje dalyvavo 13-a bausmę atliekančių vyrų.

Staigmena tapo vieno nuteistojo origamio technika sukurta Gedimino pilis. Autorius 3 mėnesius kantriai iš popieriaus lankstė, po to suklijavo 16 tūkst. popierinių detalių.

87 cm aukščio ir 40 cm pločio pilis bus eksponuojama Alytaus pataisos namų muziejuje.

Anykščiai

Į svetimą kiemą įpuolęs medžioklinis skalikas griebė prie šeimininkų besisukinėjančią mažą špicų veislės kalę (nuotr.) ir jų akivaizdoje suleido dantis jai į papilvę. Smarkiai apkandžioto šuns gyvybės veterinarams išgelbėti nepavyko.

Iš pradžių anykštėnai jų šunį sukandžiojusio skaliko ieškojo patys. Galiausiai iš vietinių žmonių jie sužinojo, kad už puskilometrio gyvenanti moteris turi skaliką.

Šeimininkai laiko skaliką voljere, o vakarais išleidžia pabėgioti.

Skaliko savininkė atgailavo ir žadėjo atlyginti visus nuostolius.

Jurbarkas

Per miestą tekančioje Imsrės upėje jau kelinti metai šeimininkauja bebrai. Natūralių priešų mieste neturintys gyvūnai išguldė daugybę įvairiausio storio medžių ir pastatė tris dideles ir porą mažesnių užtvankų. Dėl jų kelių metrų pločio upė išsiplėtė tris ar keturis kartus. Gyvūnai ardo ir Imsrės krantus – prirausė urvų.

Buvo kreiptasi į medžiotojus. Jie bandė bebrus išgaudyti pernai, bet rezultatai buvo kuklūs. Mieste medžioti šautuvais negalima, bebrų kontrolę įmanoma vykdyti tik statant specialius spąstus.

Rokiškis

Respublikos gatvėje policininkai prie parduotuvės pastebėjo 24 metų vyrą. Pareigūnai žinojo, kad rokiškėnas užsikrėtęs koronavirusu, todėl labai nustebo, jog jis vaikšto lauke. Pažeidėjui buvo liepta apsisukti ir drožti atgal į namus. Vos tik rokiškėnas pasveiks, jo laukia apklausa policijoje.

Pareigūnai peržiūrėjo parduotuvėje esančių vaizdo kamerų įrašus ir paaiškėjo, kad sergantis rokiškėnas čia lankėsi ne kartą. Su ligoniu bendravusiai vienai policininkei teko izoliuotis.

Iš avarijos vietos prieš dvi savaites pasprukęs jaunas rokiškėnas galiausiai pats prisidavė policijai.

Rokiškėnas Jaunystės gatvėje nesuvaldė „Volvo“ automobilio, šis nuslydęs nuo kelio trenkėsi į nedidelį medį ir jį nulaužė. Taip pat jis dar kliudė kelio ženklą ir nulenkė informacinį stendą. Automobilis nuvažiavo iš avarijos vietos, bet jį spėjo nufotografuoti praeiviai. Jie nuotraukas perdavė policijai.

Apie pabėgusį vairuotoją užvirė diskusija socialiniuose tinkluose. Supratęs, kad bus nustatytas, rokiškėnas pats atvyko į policijos komisariatą.

Kupiškis

Gedimino gatvėje užsiliepsnojo stovintis automobilis „Citroën“. Tuo metu jaunas vairuotojas sėdėjo mašinoje, variklis buvo paleistas. Dūmai ėmė rūkti iš po sėdynės.

Išjungęs variklį vyras puolė ieškoti židinio ir pamatė, kad dega po sėdyne esantys elektros laidai, mat jis dar buvo įjungęs ir sėdynės šildymą. Subėgę žmonės gesintuvais numalšino ugnį.

Kaunas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode „apsigyveno“ beveik dviejų metrų aukščio orangutanė mama Eglė, švelniai glaudžianti prie savęs mažylį Ąžuolą: tokią sniego skulptūrą sukūrė Lietuvoje gyvenantis belgų skulptorius Rene Maria N.Maesas.

Sumanymo iniciatoriai – profesorės Birutės Galdikas fondo savanoriai, tokia menine akcija paminintys šios garsios lietuvių kilmės mokslininkės, VDU garbės daktarės 50 metų veiklos sukaktį.

Dviejų metrų aukščio skulptūra sukurta iš 4 tonų sniego.

Šeškai

Panevėžio rajone tragiškas susidūrimas įvyko netoli Panevėžio aplinkkelio. 55 metų kaunietis nesuvaldė vairuojamo vilkiko, trenkėsi į atitvarus ir nuvažiavo į griovį. Sulamdytoje kabinoje prispaustą vairuotoją išlaisvino ugniagesiai ir perdavė jį medikams.

Sunkiai sužeisto vyro gyvybės išgelbėti nepavyko.

Išlaužtos metalinės konstrukcijos virto skersai kelio ir užtvėrė eismą abiem kryptimis. Į konstrukcijas atsitrenkė dar 2 vilkikai.

Pakruojis

Į šviesos skulptūrų ekspoziciją „Stebuklų šalyje“ Pakruojo dvaras investavo net 2 mln. eurų, o jos parodyti kol kas nėra kam – karantinas. Ši ekspozicija įkvėpta spalvingos Lewiso Carrollo pasakos „Alisa Stebuklų šalyje“. Čia rodoma šimtai dar niekur neeksponuotų šviesos skulptūrų. Parko savininkas G.Klimkevičius kreipėsi į valdžios institucijas, kad būtų leidžiama apžiūrėti lauke įrengtą ekspoziciją, tačiau jokio atsakymo nesulaukė. Pagal Vyriausybės nutarimą Pakruojo dvaras galėtų veikti, kai 100 tūkst. gyventojų būtų nustatoma 150–200 susirgimo koronavirusu atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.