I. Šimonytė sureagavo į A. Lukašenkos grasinimus: režimas neprognozuojamas, reikia būti pasiruošus viskam

Autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimas yra neprognozuojamas, dėl to reikia būti pasiruošus bet kam, – tvirtina premjerė Ingrida Šimonytė, komentuodama kaimyninės valstybės vadovo grasinimus narkotikais ir nelegaliais migrantais.

Ingrida Šimonytė.<br>Dainiaus Labučio/ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Dainiaus Labučio/ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-26 15:16, atnaujinta 2021-05-26 15:35

„Į visas A.Lukašenkos kalbas reaguoti yra labai sudėtinga, nes toje kalboje buvo ir tokių pasisakymų, kurie verčia abejoti, ar žmogus suvokia savo valstybės geografiją. Tie visi pasisakymai, kad lėktuvas būtų užskridęs ant Astravo atominės elektrinės ir kiti dalykai... Tai pasakysiu dar kartą, ką jau esu ne kartą sakiusi – tai yra neprognozuojamas režimas.

Todėl iš tokio režimo tikėtis turbūt galima bet ko ir reikia būti pasiruošus viskam. Tikrai savo sienos apsaugą jau stiprinome ne vienerius metus, tą ketiname daryti ir toliau, taip pat naudoti ir visas kitas priemones, kurios leis apsaugoti Lietuvos piliečius, valstybę ir ekonomiką“, – sakė I.Šimonytė.

Jos teigimu, A.Lukašenkos kalba parlamente akivaizdžiai buvo skirta ne išorei, o savo veiksmų legitimumu įtikinti Baltarusijos gyventojus.

„Tai yra toks pats režimas, kaip ir Kremliaus režimas, kuris savo veiksmų pateisinimui sugalvos bet kokią, net ir pačią absurdiškiausią legendą. Nes jų tikslas nėra įtikinti mane, jus, Europos Sąjungą ar tarptautinę bendruomenę.

Jų tikslas yra įtikinėti savo visuomenes ir jas toliau gąsdinti, kurti tą patį naratyvą, kad aplink – visi priešai, kurie nori toms šalims blogo ir bando kažkokias netinkamas vertybes ar gyvenimo būdus primesti, ar dar kažkokį blogą dalyką tų valstybių piliečiams padaryti.

Dėl to tai yra tiesiog būdas laikyti nage ir kumštyje savo paties gyventojus. Šita komunikacija nėra skirta jums ir niekas nesitiki, kad jūs rimtai ją nagrinėsite“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Trečiadienį Baltarusijos parlamente A.Lukašenka pareiškė, kad „atakos“ prieš jo šalį peržengė „raudonas linijas“. „Mes stabdėme narkotikus ir migrantus – dabar jūs patys juos valgysite ir gaudysite“, – sakė A.Lukašenka, kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl Minsko režimo priverstinai nutupdyto „Ryanair“ keleivinio lėktuvo ir disidento sulaikymo.

Savo veiksmus dėl iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske A.Lukašenka pavadino teisėtais. Jis, be kita ko, tvirtino, kad tai, jog „lainerį leistis privertė naikintuvas „MiG-29“, yra absoliutus melas“.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino. Be to, Baltarusija buvo pakėlusi naikintuvą MiG-29 ir karinį sraigtasparnį Mi-24.

Šiuo lėktuvu skrido žurnalistas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Migracijos departamento BNS pateiktais duomenimis, R.Pratasevičius turėjo Lietuvos nacionalinę vizą, jis buvo atvykęs į Lietuvą specialiu baltarusiams skirtu humanitariniu pagrindu, o S.Sapega turėjo leidimą gyventi Lietuvoje studijų pagrindu.

Europos Sąjunga ir Kanada pasmerkė priverstinį lainerio nutupdymą Minske ir pareikalavo paleisti R.Pratasevičių ir S.Sapegą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.