Dėl incidento pasienyje Baltarusijai įteikta nota, G. Landsbergis siūlo pradėti tyrimą

Po antradienį Baltarusijos įvykdytos provokacijos, kuomet Lietuvos sieną neteisėtai kirto ir į šalies teritoriją pateko 12 baltarusių pareigūnų, Minskui buvo įteikta nota, trečiadienį pranešė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-08-18 12:27, atnaujinta 2021-08-18 12:46

„Mes šiandien informavome Baltarusiją, kad įvykis yra fiksuotas, kelia didelį susirūpinimą, nes mes tai laikome dar viena provokacija, temperatūros kėlimu ir taip jau įtemptoje situacijoje. Raginame susilaikyti nuo įvykių, kurie net galėtų būti traktuojami kaip provokacija, jau nekalbant apie tikras provokacijas“, – tvirtino ministras.

Apie šį incidentą, pasak G.Landsbergio, informuoti ir partneriai NATO, Europos Sąjungoje (ES).

Kartu ministras pabrėžė, kad Minsko reakcijos į Lietuvos įspėjimus pastaruoju metu „yra apmalšintos“. „Tos reakcijos dabar yra tokios gal apmalšintos, mes matome po to tik tokį eilinį pasikalbėjimą per žiniasklaidą. Bet mes vis tiek išlaikome ir oficialų Vyriausybės informavimą“, – sakė jis.

Siūlo pradėti tyrimą

Užsienio reikalų ministro teigimu, į tokius Baltarusijos pasieniečių veiksmus atidžiau turėtų pažiūrėti Lietuvos teisėsauga ir galbūt dėl to imtis tyrimo.

„Manau, kad į tokius sienos kirtimus labai atsakingai turėtų pažiūrėti mūsų teisėsauga. Tai yra identifikuojami žmonės, tai nėra atsitiktiniai žmonės, perkelti iš Irako prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio. Tai yra Baltarusijos pareigūnai, kurių daugelį, aš įtarčiau, mūsų pačių pasieniečiai atpažįsta, nes su jais ilgą laiką dirbo per nedidelį pasienio atstumą.

Informacija gali būti perduota galbūt prokuratūrai ir pradėtas tyrimas dėl neteisėto sienos kirtimo“, – pasiūlymą pateikė G.Landsbergis.

Jis pridūrė, kad „negalime nieko paprašyti prokuratūros, bet galbūt jie gali atkreipti į tai dėmesį“.

„Kaip pilietis aš matau pažeidimą, turbūt galėčiau net pabandyti įsivaizduoti Baudžiamojo kodekso straipsnį šiam pažeidimui. Įsivaizduoju, kad galėtų būti pradėtas tyrimas, o jam pasibaigus, matyt, galėtų būti sankcijos ar kažkokie sprendimai“, – aiškino ministras.

Įvyko incidentas

Vidaus reikalų ministerija (VRM) tvirtina, kad Baltarusija antradienį įvykdė provokaciją, kuomet sieną neteisėtai kirto ir į Lietuvos teritoriją pateko 12 baltarusių pareigūnų. Reaguodama į tai VRM pranešime žiniasklaidai teigia stiprinanti pajėgas pasienyje.

„Tokios įžūlios provokacijos, kuomet 12 Baltarusijos pareigūnų šiandien peržengė Lietuvos Respublikos sieną, toleruoti negalime. Nedelsiant reagavome į šią provokaciją ir priėmėme sprendimą papildomai didinti sienos apsaugos pajėgumus“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot VRM, Šalčininkų rajone Baltarusijos jėgos struktūrų atstovai su skydais ir riaušėmis malšinti skirta ekipuote prievarta išstūmė 35 migrantų grupę ir patys įžengė į Lietuvos teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.