Laisvės partija nepritaria jaunų medikų prievolei dirbti Lietuvoje: tai grįžimas į sovietmetį

Laisvės partija nepritaria siūlomai įstatymo pataisai, kuri valstybės lėšomis rezidentūrą baigusius medikus įpareigotų kelerius metus atidirbti Lietuvoje. Partijos atstovai pabrėžia, kad gydytojų trūkumo regionuose problemos turėtų būti sprendžiamos ne numatant naujas prievoles, o iš esmės gerinant medikų darbo sąlygas.

Medikai.<br>T.Bauro nuotr.
Medikai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 12:38 PM, atnaujinta Oct 26, 2021, 12:47 PM

„Toks siūlymas – grįžimas į sovietmečio paskyrimus. Vietoje to, kad jauni specialistai būtų priverstinai siunčiami į regionų gydymo įstaigas, turime šiose įstaigose kurti tokias sąlygas, kurios motyvuotų darbuotojus pačius pasirinkti darbą jose. Į regionus gydytojus pritraukti gali patrauklios sąlygos ir konkurencingi atlyginimai, o ne absurdiškos prievolės“, – teigia Seimo Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

I. Pakarklytė pabrėžia, kad didelė dalis į užsienį dirbti išvykstančių medikai savo pasirinkimą pagrindžia kultūrinėmis ir psichologinėmis priežastimis. Anot Laisvės frakcijos seniūnės, psichologinis smurtas sveikatos priežiūros institucijose yra daugybę metų besitęsianti sisteminė problema, kurią, siekiant išlaikyti jaunus specialistus Lietuvoje, būtina spręsti pirmiausiai.

„Pastaraisiais metais visuomenę sukrėtė ne viena žinia apie jaunų, perspektyvių medikų pasitraukimą iš gyvenimo. Gydytojams tenkanti įtampa ir emocinis krūvis, ypač dabar, pandeminiu laikotarpiu, daugeliu atvejų yra tiesiog nepakeliamas, o mobingas sveikatos priežiūros institucijose yra net nebe vieša paslaptis, bet akivaizdžiai matomas faktas. Tol, kol ši situacija nesikeis, jokiais priverstiniais paskyrimais problemų neišspręsime“, – sako parlamentarė.

Laisvės partijos manymu, gydytojų trūkumo Lietuvoje problemą spręsti būtina visų pirma užtikrinant veiksmingą mobingo prevenciją, psichologinę pagalbą medikams ir vadovų rotaciją, priimant atitinkamas Darbo kodekso pataisas. Ne mažiau svarbus ir adekvatus gydytojų bei slaugytojų darbo apmokėjimas, kurio trūkumas taip pat yra viena iš dažniausių specialistų pasitraukimo į užsienį priežasčių. Šiuo metu numatoma, kad 2022 m. biudžete medikų (gydytojų, slaugytojų, kito personalo, teikiančio sveikatos priežiūros paslaugas) darbo užmokesčio fondo didinimui bus skirta 132 mln. eurų.

„Botagu medikų Lietuvoje neišlaikysime – nors toks sprendimas kažkam gali atrodyti pats paprasčiausias, jis bus neveiksmingas, nes po tų kelerių metų, atidirbtų valstybei, jauni specialistai ir toliau rinksis palikti šalį, neturėdami palankių sąlygų savo darbą ir gyvenimą toliau kurti Lietuvoje. Toks pasiūlymas gali iššaukti net priešingą efektą – jaunieji medikai apskritai gali pasirinkti rezidentūros studijas užsienyje ir jau šioje stadijoje išvykti į kitas šalis. Talentus išlaikyti galime tik konstruktyviais kompleksiniais sprendimais, o ne paprasčiausiai liepdami atidirbti ir uždrausdami jiems išvykti“, – akcentuoja I. Pakarklytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.