G. Nausėda: siūlyčiau optimistiškai pasitikti šį savaitgalį R. Liubajevas: Lietuvos pasienyje matome 4 migrantų grupes

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad pagrindo nerimauti dėl Lietuvos sienos saugumo šiuo metu nėra – pasak šalies vadovo, tarnybos ir institucijos yra pasiruošusios viskam. Savo ruožtu VSAT vado Rustamo Liubajevo teigimu, šiuo metu stebimos 4 migrantų grupės, norinčios neteisėtai kirsti Lietuvos sieną.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
 R.Liubajevas<br>V.Skaraičio nuotr.
 R.Liubajevas<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustas Stankevičius, BNS

Nov 12, 2021, 2:14 PM, atnaujinta Nov 13, 2021, 11:45 AM

„Siūlyčiau optimistiškai pasitikti šį savaitgalį. Nerimauti nėra pagrindo – tarnybos ir institucijos dirba savo darbą ir tikrai nepasiduosime provokacijoms, atremsime bet kokio pobūdžio migracijos ar kitų hibridinių atakų išpuolius“, – penktadienį sakė šalies vadovas.

„Situacija yra rimta – tai yra kryptinga ataka, kuri yra nukreipta toli gražu ne tik prieš Lenkiją, bet ir prieš visas regiono valstybes, stengiantis situaciją destabilizuoti, įnešti panikos, įnešti netikrumo. Tokiu būdu, matyt, yra testuojama, kiek ES ir tarptautinė bendruomenė yra pasirengusi greitai ir ryžtingai reaguoti į panašaus pobūdžio iššūkius“, – pridūrė G.Nausėda.

Pasak prezidento, pastebima, kad nuomonę dėl migracijos jau pakeitė ir dalis skeptiškai nusiteikusių Vakarų politikų.

„Net ir tie, kurie anksčiau turėjo kiek kitokią nuomonę tiek migracijos iššūkių atžvilgiu, tiek ir išorinės ES sienos finansavimo klausimu, šiandien matome tam tikrą nuomonių pokytį, nes visi labai gerai mato, su kokiais reikalais mes čia susiduriame ir su kokio pobūdžio režimu mes susiduriame“, – kalbėjo prezidentas.

Šalies vadovas penktadienį lankėsi Jungtiniame situacijų centre Policijos departamente, kur su čia dirbančiais skirtingų institucijų atstovais aptarė neteisėtos migracijos krizės valdymo kausimus.

„Įspūdis labai geras, nei viena iš tarnybų nesako, kad ne mano darbas, tegu dirba kiti, visi dirba patys petin, tarpusavio supratimas labai geras, išteklių tikrai pakanka, ir, manyčiau, kad turime realiai veikiantį krizių centrą, kuris gali atlikti savo funkciją“, – tvirtino G.Nausėda.

Spartinamas pjaunančios vielos įrengimas Varėnos rajone

Specialistai spartina pjaunančios vielos įrengimą Varėnos rajone, Europos Sąjungos pasienyje su Baltarusija susitelkus tūkstančiams migrantų, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Buvo priimtas sprendimas paspartinti koncertinos įrengimą. (...) Pagal EPSO-G informaciją ir sutartis su rangovu, planuojama tuos darbus atlikti iki gruodžio 10 dienos“, – penktadienį sakė pasieniečių vadas.

Anot jo, toks sprendimas priimtas Vyriausybinės fizinio barjero pasienyje su Baltarusija įrengimo priežiūros komisijos posėdyje.

R.Liubajevo teigimu, pjaunanti viela iki numatytos datos turėtų atsirasti „Varėnos rinktinės sienos ruože, konkrečiai kalbama apie Kapčiamiesčio ir Kabelių užkardų ruožus“.

„Būtent šituose ruožuose vyksta daugiausiai valstybės sienos pažeidimų“, – sakė jis.

VSAT vadas sako, kad jei vyktų neteisėtų migrantų prasiveržimas, jis greičiausiai būtų organizuojamas šiuose ruožuose.

Pasienyje su Baltarusija, siekiant apsisaugoti nuo neteisėtos migracijos, jau įrengta 70 km koncertinos ir 500 metrų tvoros.

100 km koncertinos, kuri įrengiama piramidės principu, ketinama nutiesti iki gruodžio pabaigos.

Pirmieji 100 km keturių metrų aukščio tvoros su vielos spirale turėtų būti įrengti iki kitų metų balandžio pabaigos. Visą fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija ketinama įrengti iki kitų metų rugsėjo.

Stebi 4 migrantų grupes

VSAT vado teigimu, situacija pasienyje kol kas iš esmės nepasikeitė.

„Mes matome neteisėtų grupių migrantų bandymus neteisėtai atvykti į Lietuvą – tokių grupių šiandien turime apie 4, kurios yra prie pat valstybės sienos, juda Baltarusijos respublikos teritorijoje. Atsirado pakankamai didelis neteisėtų migrantų skaičius ir kituose mūsų užkardų ruožuose, ne tik Kapčiamiesčio, Druskininkų, Kabelių, bet ir kitų – pavyzdžiui, Purvienų užkardos ruože. Yra reaguojama, siunčiamos papildomos pajėgos“, – sakė R.Liubajevas.

Jis aiškino, kad iki vidurdienio pastebėta apie 60 bandymų neteisėtai kirsti sieną.

„Nėra didelio mažėjimo ar didelio augimo, kas rodo pakankamai stabilią situaciją prie sienos“, – teigė VSAT vadas.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad kontrolės postai pasienyje kol kas nėra įrengti.

„Mūsų kontrolės priemonės daugiau apsiriboja patikrinimu jau būnant tame 5 kilometrų ruože, tai konfliktinių ypatingų situacijų tikrai neteko girdėti“, – komentavo R.Požėla.

R.Liubajevas patikslino, jog praėjusią parą buvo apie 40 asmenų, kurie dėl įvairių priežasčių nebuvo įleisti į teritoriją, kurioje įvesta nepaprastoji padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.