Arūnas Dumalakas. Vilniui per brangiai kainuoja net vaikai

Siaurinti gatves, jų viduryje prisodinti medžių yra būtinybė, o vaikai ir patys užaugs. Ir nereikia kraipyti galvos – tai savivaldybės požiūris, o persmelktas jis cinizmo ar ne, kiekvienas gali nuspręsti pats.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 20, 2021, 7:00 AM

Pavyzdžių dėl gatvių siaurinimo, kuris daugeliui vilniečių kelia susierzinimą, – į valias. Kad vilkėdami raudonomis striukėmis meras R.Šimašius su naująja žmona Konstitucijos prospekto viduryje sodino medžius, taip pat matė visi.

Prieš tai vilniečiai galėjo stebėti, kaip darbininkai gremžia asfaltą prospekto viduryje.

Kiek tai kainavo, savivaldybė nesiteikė paaiškinti, o ir kam to klausti? Juk tai žalioji banga, naujas gatvių tvarkymo standartas, tad kas juo abejoja, yra kone G.Thunberg priešininkas.

O ką mažieji vilniečiai, turintys specialiųjų poreikių? Jiems, pasirodo, pinigų nebėra. Savivaldybė, nuo Naujųjų metų uždaranti du dienos centrus, kuriuos lankė tokie vaikai, pareiškė: tokių įstaigų išlaikymo sąnaudos per didelės.

Neteko girdėti, kad medžius kaip išprotėjusi visur kaišanti savivaldybė kada nors būtų pareiškusi, jog jie kainuoja per daug ir gal būtų įmanoma pataupyti.

O štai pinigus mažiesiems vilniečiams pataupė: Pilaitėje ir Antakalnyje neliks vaikų dienos centrų. Nesvarbu, kad jie veikė kelis dešimtmečius, o aplinkinės mokyklos perpildytos.

Šiuos dienos centrus lankiusius vaikus ketinama sugrūsti į prailgintos dienos grupes arba jiems pasiūlyta keliauti į kituose miesto rajonuose veikiančius dienos centrus.

Kažin ar daug Pilaitės ir Antakalnio dienos centrų lankytojų važiuos į kitus centrus, kažin ar lankys prailgintos dienos grupes. Savivaldybėje niekam nesvarbu, kuo užaugs be pedagogų globos likę mažieji vilniečiai.

O sodinamų medelių laistymo sistemoms (juk vasaros vis kaitresnės) pinigų yra. Atsiras jų ir sunkiomis sąlygomis neprigijusiems želdiniams kitąmet atsodinti.

Nejaugi valdžia lengvabūdiškai mano, kad taip persodinti iš vieno dienos centro į kitą galima ir vaikus?

Dienos centrus, kurie netrukus bus uždaromi, lankiusiems vaikams buvo rengiamos socialinių įgūdžių ugdymo pamokos. Jie mokėsi gyvenimiškų pagrindų, kurių stokojo šeimoje.

Kokių problemų kaip dovanėlių po kelių dešimtmečių gaus Vilnius, uždaręs tokius dienos centrus?

Jų pedagogai neslepia, kad dirba su vaikais, kurių šeimose yra tikrai didelių problemų. Dirba tam, kad padėtų vaikui moksluose ir paremtų emociškai, saugodami jį nuo gatvės įtakos ir kad jis neatsidurtų globos namuose.

Ir po tokių žodžių – savivaldybės svarstymai apie per dideles išlaikymo sąnaudas.

R.Šimašius su žmona jau sulaukė kvietimo apsilankyti uždaromuose centruose per juose paskutinį kartą rengiamą Kalėdų šventę. Juk raudonas striukes abu turi. Atrodo, kad tai jiems svarbiausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.