Naujausi reitingai: susimovę politikai švenčių išvakarėse buvo apdovanoti sprigtais Smuko ir G. Landsbergio, ir I. Šimonytės populiarumas

Gruodžio pradžioje kilęs baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą skandalas gerokai aplamdė vienaip ar kitaip su juo susijusių politikų reitingus. Tai atskleidė bendrovės „Vilmorus“ gruodžio 10–18 dienomis atlikta tradicinė reprezentatyvi apklausa.

 Susvyravo net mūsų Vyriausybės pamatai, bet galiausiai jokia griūtis neįvyko.<br> lrytas.lt koliažas.
 Susvyravo net mūsų Vyriausybės pamatai, bet galiausiai jokia griūtis neįvyko.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-12-28 06:01, atnaujinta 2021-12-28 10:19

Politinis triukšmas kilo po to, kai gruodžio 8-ąją įsigaliojus JAV sankcijoms Minskui baltarusiškų kalio trąšų vagonai ir toliau riedėjo Lietuvos geležinkeliais. Susvyravo net mūsų Vyriausybės pamatai, bet galiausiai jokia griūtis neįvyko.

Vis dėlto nemaža dalis apklausos dalyvių nebuvo patenkinti kai kurių politikų elgesiu. Ypač neigiamai įvertinti susisiekimo ir užsienio reikalų ministrai Marius Skuodis bei Gabrielius Landsbergis, kurie parašė atsistatydinimo prašymus, bet premjerės Ingridos Šimonytės paprašyti juos atsiėmė.

Gruodžio viduryje M.Skuodį palankiai vertino tik 9,5 proc. respondentų, o nepalankiai – net 47 procentai.

Tuo metu per ankstesnę apklausą „laisviečių“ deleguotas susisiekimo ministras buvo sugraibęs 13,1 proc. palankių ir 25,1 proc. nepalankių nuomonių.

Smuko ir anksčiau aukštais reitingais negalėjusio pasigirti G.Landsbergio populiarumas.

Užsienio reikalų ministerijai vadovaujantį konservatorių lyderį palankiai įvertino 15,2 proc., o nepalankiai – 66,4 proc. apklaustųjų. Lapkričio mėnesį šie skaičiai buvo atitinkamai 21 ir 59,6 procento.

Piliečiai taip pat nepaglostė šiuos ministrus užstojusios Vyriausybės vadovės. I.Šimonytė surinko 30,5 proc. palankių ir 52 proc. nepalankių vertinimų. Prieš mėnesį rezultatai buvo kiek geresni – atitinkamai 33 ir 49,6 procento.

Ko gero, natūralu, kad krito pasitikėjimas ir metus dirbančia dešiniųjų Vyriausybe. Ja pasitikintys pareiškė 17,3 proc., o nepasitikintys – 47 proc. gyventojų (ankstesnės apklausos rezultatai – atitinkamai 21 ir 39,6 proc.).

Per trąšų tranzito skandalą prezidentas Gitanas Nausėda elgėsi gana atsargiai, bet toks elgesys irgi kirto populiarumui. Tiesa, šalies vadovas toliau įtikinamai pirmauja palankiausiai vertinamų politikų rikiuotėje, tačiau jo reitingai per pastarąjį mėnesį aptirpo. G.Nausėdai teigiamą pažymį parašė 52,5 proc., neigiamą – 27,5 proc. apklaustųjų (praėjusios apklausos skaičiai – atitinkamai 54,5 ir 25,2 proc.).

Prezidentas susigrąžino pirmąją vietą ir kitoje lentelėje. Baigiantis metams 10,6 proc. apklausos dalyvių mano, kad G.Nausėda geriausiai atstovauja jų interesams. Šalies vadovas čia pralenkė porą mėnesių pirmavusią socialdemokratų vedlę europarlamentarę Viliją Blinkevičiūtę. Įkandin šių dviejų politikų beveik koja kojon žengia buvęs premjeras Saulius Skvernelis ir dabartinė Vyriausybės vadovė.

Užtat V.Blinkevičiūtė gali džiaugtis augančiu jos vadovaujamos partijos populiarumu. Jei Seimo rinkimai vyktų dabar, už socialdemokratus balsuotų 18,5 proc. piliečių (lapkritį – 16,3 proc.). Antroje vietoje (10,1 proc.) esantys konservatoriai per mėnesį šiek tiek gerbėjų prarado ir gerokai atsilieka nuo lyderių.

Dar prastesni Valstiečių ir žaliųjų sąjungos popieriai. Apklausos duomenimis, už šią partiją dabar balsuotų 7,9 proc. rinkėjų (lapkritį – 10,5 proc.). Pastaruoju metu valstiečių gretos aižėja, partiją paliko ne tik dalis provincijos politikų, bet ir eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Matyt, dėsninga, kad esant tokiai situacijai krito ir perrinkto valstiečių vedliu Ramūno Karbauskio reitingai. Dabar šį veikėją palankiai vertina 21 proc., o nepalankiai – 55,9 proc. apklaustųjų (prieš mėnesį šie skaičiai buvo atitinkamai 25,4 ir 50,5 proc.).

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje