Dėl elgesio Europos Parlamente Stasys Jakeliūnas užsitraukė sankcijas: atsisakė rodyti žaliąjį pasą

Europarlamentaras Stasys Jakeliūnas atsidūrė tarp šešių Europos Parlamento (EP) narių, dėl savo elgesio sulaukusių sankcijų. Apie praėjusių metų gruodžio 15 d. EP pirmininko Davido Sassoli sprendimą sankcionuoti šešių europarlamentarų elgesį, atsisakius parodyti žaliąjį pasą prieš patenkant į EP pastatus, pranešė Italijos naujienų agentūra ANSA.

Stasys Jakeliūnas<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 12:33 PM, atnaujinta Jan 12, 2022, 3:11 PM

Sužinojęs apie paskirtas sankcijas, europarlamentaras Stasys Jakeliūnas portalui lrytas.lt sakė nenustebęs. 

„Aš per daug nenustebau, kadangi sąmoningai ėmiausi to veiksmo ir sprendimo eiti į Europos Parlamento patalpas nepateikęs skaitmeninio, aš jo nevadinu žaliuoju, nematau ten žalios spalvos, paso.

Norėjau atkreipti dėmesį į pandemijos problemas. Aiškindamas savo sprendimą ir sakiau, kad pats pažymėjimas yra mano akimis nepatikimas“, – aiškino S.Jakeliūnas.

Vis dėlto kol kas sankcijos europarlamentarui nėra pritaikytos, kadangi praėjusių metų gruodžio 15 dienos EP pirmininko priimtą sprendimą S.Jakeliūnas nusprendė apskųsti. Politikas sakė savo skundą Europos Parlamento biurui pateikęs gruodžio 28 dieną, tačiau sprendimo kol kas dar nėra.

S.Jakeliūnas sakė, kad nepasitikėjimą žaliasis pasas sukėlė po to, kai išdavus pirmąjį tokį pasą, politiko pastebėta klaida buvo taisoma, esą, daugiau nei du mėnesius.

„Du su puse mėnesio buvo taisoma klaida Europos Parlamento ir Belgijos valdžios institucijų pastangomis. Tai kelia nepasitikėjimą šia sistema ir informacija, kur ir kaip ji yra naudojama“, – dėstė politikas.

Europarlamentaras šiuo metu teigė besinaudojantis žaliuoju pasu, o sankcijas užtraukę veiksmai buvo vienkartiniai, bet su tikslu, kurio pasiekti nepavyksta jau daugiau kaip metus.

„Mano tikslas buvo atkreipti dėmesį, o ne nuolat tą daryti. Aiškinau dabar jau ir visam parlamento biurui, kad yra daugybė neatsakytų klausimų. Vakar, beje, diskutuojant su naująja kandidate į Europos Parlamento pirmininkes uždaviau ir jai klausimų dėl tyrimo Europos Parlamento dėl koronaviruso kilmės ir Europos institucijų reakcijos.

Mano tikslas yra, kad būtų ištirtas šitas reiškinys, taip vadinamoji pandemija, o tas pažymėjimo nerodymas tam buvo ir skirtas, nes kitokiu būdu reakcijos nesulaukiau. Jau pusantrų metų bandau inicijuoti tokius tyrimus arba užduoti klausimus, bet kadangi tai nebuvo sėkminga, tai bandžiau pritaikyti tokį metodą“, – sakė S.Jakeliūnas.

Paskirdamas sankcijas šešiems europarlamentarams tuometis Europos Parlamento pirmininkas D.Sassoli aiškino, kad tokie veiksmai kenkia ne tik sveikatai, tačiau ir viso parlamento veiklai.

„Toks gestas kenkia savo ir kitų sveikatai, o elgesys kenkia parlamento orumui ir reputacijai“, – savo sprendimą tada aiškino D.Sassoli, kuris sausio 11-ąją mirė, pralaimėjęs kovą su sunkia liga.

Numatytos sankcijos politikams – nuo ​​įspėjimo iki septynių dienų dienpinigių praradimo.  Europarlamentarų vienos dienos dienpinigiai yra 320 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.