G. Nausėda: vienoje įtakingiausių ES valstybių įvyko lūžis

Šeštadienį prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su Vokietijos Kancleriu ir Lenkijos Ministru Pirmininku teigė, kad jau yra pasiektas lūžis tarp ES valstybių. Jis taip pat sakė, kad šiuo metu yra labai svarbu kalbėtis apie Ukrainos perspektyvą Europos Sąjungoje.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-26 20:53, atnaujinta 2022-02-26 23:15

Šeštadienį spaudos konferencijoje Gitanas Nausėda pabrėžė, kad Ukraina kovoja ne tik už savo laisvę, bet ir už mus visus. Prezidentas teigė, kad nepaisant visų pritaikytų sankcijų, Rusija dėl vykstančių veiksmų turi būti šalinama iš įvairių tarptautinių institucijų.

„Žinau, kad Lietuvoje kai kas norėjo dar griežtesnių sankcijų. Aš pats – taip pat. (...)

Yra ir daugiau priemonių, kurios yra pakankamai skausmingos, tačiau dar vienas aspektas, kuris iš dalies gali būti sprendžiamas ES lygiu, tačiau daugelis organizacijų turi apsispręsti dėl to pačios. Tai yra masiškas Rusijos šalinimas iš įvairių institucijų, pradedant G20, einant link JT Saugumo tarybos, žinau, kad tai bus nelengva padaryti, ir einant toliau per įvairias organizacijas sporto ir kultūros“, – sakė G.Nausėda.

Šeštadienį Lietuvos prezidentas Berlyne susitiko su Vokietijos Kancleriu Olafu Scholzu ir Lenkijos Ministru Pirmininku Mateuszu Morawieckiu. Vienos iš svarbiausių aptartų temų buvo tai, kaip galima padėti Ukrainai. Prezidentas spaudos konferencijoje sveikino ir Vokietijos nuomonės pasikeitimą.

„Pirmiausia kalbėjome apie ginklų tiekimą. Taip, yra labai svarbu tiekti šalmus, apsaugines liemenes, bet vien šalmais karo laimėti neįmanoma. Sveikinu šiandien priimtą Vokietijos Vyriausybės sprendimą, kad bus patiekta tūkstantis prieštankinės gynybos vienetų Ukrainai ir 500 granatsvaidžių. Tai yra lūžis. Tai yra lūžis valstybėje vienoje svarbiausių, įtakingiausių ES valstybių ginklų tiekimo klausimu. (...)

Reikia pripažinti, kad pastaruoju metu kolegų matymas ženkliai pasikeitė. Tai sakau tiems, kurie sakė, kad nepakankamai griežtos sankcijos. Dar svarbesnis procesas, ir aš galiu būti šito liudininkas, kad prieš pora mėnesių buvo tik tai Baltijos valstybės, Lenkija ir dar viena kita valstybė, kurios rėmė Rusijos nukirtimą nuo SWIFT. Šiandien jų yra absoliuti dauguma. (...) Tai yra didelis žingsnis į priekį“, – kalbėjo valstybės vadovas.

Paklaustas apie Ukrainos perspektyvą Europos Sąjungoje, prezidentas sakė, kad tokios perspektyvos formavimas yra be galo svarbu už Ukrainos laisvę kovojantiems žmonėms.

„Mes turime kalbėti apie kandidato statuso suteikimą dabar. Žinoma, norint tapti ES nare reikia įvykdyti tam tikrus reikalavimus ir šiandien Ukrainai tai padaryti be galo sunku. (...) Šiandien žmonės, kurie žūsta, galbūt jiems ir nebebus svarbu, bet jiems einant į mūšį svarbu žinoti, kad jie iškovos tą perspektyvą savo vaikams. Štai kodėl tai nėra tik politinis klausimas. Tai yra moralinis klausimas“, – tvirtino G.Nausėda.

Lietuvos prezidentas: tiesiogiai su Kremliumi susiję žmonės gali jachtas laikyti kur nors Taganroge

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad jis, kaip ir kai kurie Lietuvos žmonės norėjo griežtesnių sankcijų Rusijai. Tačiau, anot jo, jau įvestos Europos Sąjungos (ES) sankcijos yra veiksmingos ir sveikintinos, o fronto paribyje esančios valstybės turbūt visada nori griežtesnių veiksmų agresoriaus atžvilgiu.

„Į sankcijų sąrašą įtraukti svarbiausi žmonės, kurie vienaip ar kitaip priima sprendimus arba yra tiesiogiai susiję su Kremliumi ir daro jam tam tikras, sakykime, ekonomines paslaugas. Yra įšaldyti jų aktyvai ir tai reiškia, kad užteks vieną kartą gyventi iš žmonių kraujo ir mėgautis gyvenimo malonumais kur nors Vakarų kurortuose. Nori laikyti jachtas? Tegul laiko kur nors Taganroge. Užteks pirkti vilas Monake ar dar kažkur kitur, nori gyventi gerai, tegul statosi namus kur nors Rusijoje“, – šeštadienį Prezidentūroje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Prezidentas tikino, kad šiandien vykusiame jo bei Lenkijos premjero susitikime su Vokietijos kancleriu Olofu Scholzu buvo aptartas ginklų tiekimo Ukrainai klausimas. Pasak jo, šiuo klausimu buvo pasiektas lūžis Vokietijoje ir tą reiktų pasveikinti.

„Yra labai svarbu tiekti šalmus, apsaugines liemenes, bet vien šalmais karo laimėti neįmanoma. Sveikinu šiandien priimtą Vokietijos vyriausybės sprendimą, kad bus patiekta tūkstantis vienetų prieštankinės gynybos Ukrainai pačiu artimiausiu metu ir penki šimtai granatsvaidžių“, – sakė G. Nausėda.

Rusijos atjungimas nuo SWIFT gali atsitikti greičiau, nei tikimės

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad Rusijos atjungimas nuo tarptautinių tarpbankinių pavedimų sistemos SWIFT gali įvykti greičiau, nei tikimąsi. Visgi jis nesiryžo spėlioti, kada tai tiksliai įvyks, nes šiam sprendimui reikia pasiruošimo.

„Manau, kad žvelgiant į tai, kaip klostosi įvykiai, tai (Rusijos atjungimas nuo SWIFT – ELTA) gali atsitikti greičiau, nei mes šiandien tikimės. Tiesiog reikia tam pasiruošti, kad šis procesas nepridarytų didelių nuostolių mums patiems, jog jis tikrai būtų tikslingai nukreiptas į agresorių ir tai bus tikrai pakankamai skaudu jam“, – šeštadienį Prezidentūroje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Prezidento nuomone, Rusija nenorėjo tokiu mastu ir pobūdžiu izoliuotis, kaip yra izoliuojama šiandien. Pasak jo, Rusijos visuomenei gali būti pakankamai sudėtinga priimti Kremliaus lyderių sukeltą šalies izoliavimą nuo pasaulio.

„Šiandien Rusija tiesiog yra atribojama paties pasaulio nuo savęs, atribojama visomis prasmėmis ir tai yra tikrai sunkus procesas, kurį priimti Rusijos visuomenei gali būti pakankamai sudėtinga“, – tikino G. Nausėda.

Ramina Lietuvos gyventojus: darome viską, kad Rusijos avantiūra pasibaigtų Ukrainoje

Rusijai tęsiant agresiją Ukrainoje, prezidentas Gitanas Nausėda ramina Lietuvos gyventojus. Pasak šalies vadovo, daroma viskas, kad Kremliaus Ukrainoje pradėta karinė avantiūra neišplistų į kitas regiono valstybes.

„Aš tikrai noriu nuraminti Lietuvos žmones, nes šiandien mes darome viską, kad šis eksperimentas – aš tai pavadinčiau avantiūra, kuri buvo pradėta Ukrainoje – kad ji ten ir pasiliktų. Kad ten būtų tos avantiūros pabaiga. Aš labai tikiu, kad taip atsitiks todėl Baltijos valstybėms, Europai grėsmė nekyla. O tiksliau, mes turime padaryti viską, kad mūsų gyvenimas liktų toliau taikus ir mes toliau galėtume kurti savo gerovę“, – šeštadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

Prezidentas pažymėjo, kad gyventojus raminti turėtų ir NATO sąjungininkų sustiprinta parama Lietuvai bei nuolatiniai patikinimai, jog 5-asis straipsnis yra nepajudinamas.

„Patvirtinimas dėl 5-ojo straipsnio yra šiuo metu toks dažnas, kad mes kartais nebelabai ir girdime tuos vis naujus ir naujus patikinimus, kad 5-asis straipsnis yra šventas. Tačiau man svarbūs ne tik patikinimai, bet ir tas faktas, kad NATO sąjungininkės, ypač tos, kurios turi įsipareigojimų Lietuvai, labai akivaizdžiai tai demonstruoja praktiniais veiksmais ir tikrai siunčia papildomus pajėgumus, svarsto apie jų siuntimą artimiausioje ateityje. Tai yra geriausias įrodymas to, kad pažadus ketinama vykdyti“, – teigė šalies vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: