Pasirodo, grėsmingi R. Šimašiaus žodžiai nieko verti

Svarbiausia – rėkti socialiniuose tinkluose. O argumentai, faktai ir įstatymai – antroje vietoje. Tokia logika vis labiau mėgsta vadovautis ne tik garsūs socialinių tinklų veikėjai, bet ir Vilniaus galva Remigijus Šimašius.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

"Sostinė"

2022-04-16 07:00, atnaujinta 2022-04-16 07:11

Štai metų pradžioje R.Šimašiaus pyktį užsitraukė statybų bendrovė „Rewo“, statanti naują daugiabutį T.Ševčenkos gatvėje. Statybininkai be leidimo ne savo teritorijoje nupjovė tris brandžius medžius. Suprantama, yra dėl ko pykti – pjauti medžius kur tik užsinorėjai nėra gerai.

R.Šimašius gausių plojimų socialiniame tinkle sulaukė pažadėjęs gamtos niokotojus nubausti milžiniška bauda – 117 tūkst. eurų, priversti juos pasodinti mieste 1000 medžių ir dievagojosi, kad kreipsis į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo.

Bent kiek įstatymus išmanančiam žmogui tokie grasinimai nepasirodė adekvatūs, bet gal meras turi tokių galimybių?

Praėjus porai mėnesių sužinome, kad „Rewo“ gavo 30 eurų baudą ir privalo atlyginti gamtai padarytą 2 tūkst. eurų žalą. Į Generalinę prokuratūrą niekas nesikreipė.

Tiesa, šios savaitės pradžioje Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad dėl nukirstų medžių ji dar kreipsis į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Bet „Rewo“ baudas jau sumokėjo. Tai ką, teisinėje valstybėje bausime įmonę antrą kartą už tą patį?

Tai kokia mero svaidymosi žaibais prasmė, jeigu po to net nesugebama teismui pateikti pareiškimo? Ką jau šnekėti apie iš piršto laužtą 117 tūkst. eurų sumą.

Dar vienas pavyzdys. Praėjusią savaitę R.Šimašius vėl ryžtingai pareiškė, kad savivaldybė neišduos jokių leidimų renginiams gegužės 9-ąją Antakalnio kapinėse prie sovietų karių memorialo.

„Jei kas nors nori švęsti Antrojo pasaulinio karo pabaigą, tam yra gegužės 8 diena“, – sakė R.Šimašius.

Gegužės 9-ąją rusai įprastai mini pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną. Vakarų pasaulis Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini gegužės 8-ąją.

Ir ką reiškia šie grėsmingi R.Šimašiaus žodžiai? Vėl, kaip ir dėl tų medžių, tik bezdėjimas į vandenį – burbulai kyla, gražu, o naudos jokios.

Daug kam nepatinka, kai gegužės 9-ąją garbaus amžiaus veteranai ir juos lydintys augaloti anūkai nešini gvazdikais ir su „koloradkėmis“ atlapuose keliauja į Antakalnio kapines.

Bet juk Lietuva – laisva šalis. Kas draudžia tau patinkančią dieną lankytis kapinėse? Ir kaip visa tai ketina sustabdyti R.Šimašius?

Gegužės 9-ąją apsups Antakalnio kapines policija ir nieko į jas neįleis? Prieigose stabdys automobilius su veteranais ir juos apgręš?

Bet jei veteranai bus gudresni, atvažiuos troleibusais ir į kapines eis ne minia, kas būtų laikoma nesankcionuotu renginiu, o mažomis grupelėmis? Kokiu įstatymu tada mojuos R.Šimašius?

„Tai, kad yra kapinės, nereiškia, kad kapinėse galima daryti politinį mitingą“, – praėjusią savaitę grūmojo Vilniaus galva. Taip, Vilniaus savivaldybė neišduos leidimo masiniam renginiui, neleis, kaip anksčiau, naudoti įgarsinimo aparatūros.

Bet jei koks nors veteranas kapinėse pasilypėjęs ant postamento be garsinimo aparatūros išrėš kalbą, o kitas iš po skverno išsitraukęs balalaiką užtrauks dainą apie Katiušą, ką tada darys R.Šimašius?

Lieps, kaip Minske ar Maskvoje, policijai visus suimti ir uždaryti į areštinę? Na, juk akivaizdu – nelieps.

Suprantama, šiais neramiais laikais tokiai dienai reikia skirti daugiau dėmesio – kapinėse turėtų šmirinėti daugiau saugumo agentų, veteranus nuo galimų provokacijų turėtų saugoti didesnės policijos pajėgos. Juk tam ir yra šios tarnybos, kad dirbtų savo darbą.

Kam tada liberalas R.Šimašius apskritai viešai aušina burną, grasina ko nors neleisti, nors puikiai žino, kad jis laisvoje šalyje tokių dalykų uždrausti negali? O gal nesupranta, kur baigiasi jo kompetencija?

Dėl viso pikto prieš gegužės 9-ąją įsigykite bulvių traškučių ir patogiai įsitaisykite. Jeigu R.Šimašius vis dėlto sumanytų užrakinti kapinių vartus ir veteranų iki jų neprileistų per patrankos šūvį, laukia įdomus reginys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.