V. Čmilytė-Nielsen politinių represijų prieš maištaujančią opoziciją imtis neketina: rinkėjai įvertins Kas diriguoja opozicijos sukilimui?

Opozicinėms frakcijoms antrą savaitę boikotuojant darbą parlamente, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė neplanuojanti imtis jokių represinių priemonių prieš posėdžiuose nesilankančius kolegas – jos teigimu, tokį parlamentarų elgesį įvertins patys rinkėjai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 5:49 AM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ Seimo pirmininkė įvertino paralyžuotą parlamento darbą ir tikėtiną šio opozicijos maišto iniciatorių.

Represijų nežada

Ketvirtadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje konservatorius Antanas Matulas užsiminė, kad Seimo darbą boikotuojantiems parlamentarams gali būti inicijuojama apkalta, mažinama alga.

Vis dėlto, Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen taikyti represijų maištaujantiems kolegoms nelinkusi – anot jos, tokius opozicijos atstovų veiksmus rinkimų metu įvertins patys rinkėjai.

„Nuo pačios darbo šiose pareigose pradžios laikiausi nuomonės, kad Seimo nariai, patys rinkti tautos atstovai, geba prisiimti atsakomybę už savo veiksmus ir kad jų nereikia represinėmis priemonėmis bausti ar raginti lankyti posėdžius.

Juk praeis ketveri metai, kai kuriais atvejais ir mažiau, jeigu rinkimai būna neeiliniai, ir piliečiai, kurie stebi politinę erdvę, įvertins, kaip jų atstovai elgėsi. Tame matau demokratijos grožį ir žavesį“, – nurodė ji.

Anot politikės, nepaisant to, kad jai, kaip Seimo pirmininkei, ši situacija yra nemaloni, V.Čmilytė-Nielsen teigė esanti įsitikinusi, kad kiekvienas politikas yra

„Nemanau, kad turime Seimo narius su botagėliu vesti į posėdį. Manau, kad turime pakankamai plačiuose rėmuose Seimo nariui ar narei palikti galimybę priimti savo sprendimus. Tą dabar opozicija dabar ir daro“, – teigė Seimo narė.

Už ką mokama alga?

Tuo metu paklausta, už ką Seimo posėdžiuose nesilankantys parlamentarai gauna algą, V.Čmilytė-Nielsen pastebėjo, kad politikams nepavyko priimti įrankių, kurie leistų sumažinti darbą Seime boikotuojančių parlamentarų atlyginimą.

„Nesame priėmę Seimo narių garantijų įstatymo – jis buksavo Seime. Aš pati buvau linkusi jam pritarti, tačiau buvo tam tikrų klausimų, kurie nesubūrė daugumos Seime. Šis klausimas vis dar nėra išspręstas, todėl formaliai to padaryti mes negalime padaryti.

Visgi manau, kad Seimo narys yra atsakingas ir turi suvokti savo vieną iš atsakomybių – dalyvauti ir balsuoti Seimo posėdžiuose“, – pabrėžė ji.

Kas griežia pirmuoju smuiku?

Ilgą laiką tarpusavyje kovojusi, prieš porą savaičių opozicija susivienijo ir kartu pradėjo darbo Seime boikotą.

Paklausta, kas šio Seimo opozicijos sukilimo pagrindinis iniciatorius, V.Čmilytė-Nielsen pastebėjo kelis galimus kaltininkus.

„Negalėčiau tvirtinti tiksliai, bet kadangi nuskambėjo kaip galimo premjero Aurelijaus Verygos vardas ir pavardė, tai galbūt Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija yra aktyvi šiame procese. Bent jau daryčiau tokią prielaidą iš to, kad yra įvardytas konkretus žmogus, kuris galėtų potencialiai tapti naujosios opozicijos lyderiu“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Paklausta, kiek rimta ši kandidatūra, V.Čmilytė-Nielsen teigė nežinanti, kiek ji iš tiesų yra aptarta tarp opozicijos frakcijų.

„Kiek girdėjau viename iš Dialogo grupės susitikimų, ponas Veryga buvo išvykęs, kai jis buvo įvardytas galimu premjeru. Matyt, tai nebuvo detaliai aptarta. Nežinau, ar socialdemokratams tai netapo kažkokiu netikėtumu“, – pastebėjo ji.

Vis dėlto, Seimo pirmininkė neatmeta, kad tikrasis, neformalus opozicijos lyderis Seime gali būti ir buvęs premjeras, Demokratų frakcijos atstovas Saulius Skvernelis.

„Saulius Skvernelis kartais kalba opozicijos vardu. Buvęs premjeras, natūralu, kad jis dabar yra vienas iš labiausiai patyrusių politikų opozicijoje. Manau, kad būtų pakankamai normalu daryti prielaidą, kad jis ir yra vienas iš svorio centų ten“, – nurodė Seimo pirmininkė.

Visą „24/7“ pokalbį su V.Čmilyte-Nielsen per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrėkite sekmadienį 16.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.