Prie ministerijos durų pasistatė palapinę ir grasina čia apsigyventi: protestuotojams – klausimai dėl partinės priklausomybės

Naujų mokslo metų pradžios išvakarėse prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) susirinkęs nedidelis būrelis jaunuolių pasistatė palapinę ir rankose iškėlė plakatus. Tokiu būdu jie išreiškė protestą dėl studentams skirtų bendrabučių trūkumo bei siekio jų skaičių esą dar labiau sumažinti.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (21)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 2:02 PM, atnaujinta Aug 31, 2022, 2:29 PM

Protestuotojai grasina, kad, jei ministerija nesiims veiksmų, šie apsigyvens prie ministerijos durų. „Jei nėra vietos barake – jos pilna prie Švietimo ministerijos“, – tvirtina jie.

Tiesa, pasikalbėti su susirinkusiais jaunuoliais laukan išėję ministerijos atstovai stebėjosi, ar už šios akcijos nekyšo partinės ausys, nes tarp protestuotojų nebuvo pačių studentų, kurie susidūrė su šia problema, o visi prisistatę susirinkusieji priklauso jauniesiems socialdemokratams.

„Iš susirinkusiųjų masto ir kontingento matome, kad tai nėra nacionalinė problema“, – apeliuodamas į protestuotojų partinę priklausomybę sakė pasikalbėti laukan pas juos išėjęs viceministras Gintautas Jakštas.

Ministerijos prieigose iškilo palapinė

Ne visi Rugsėjo 1-osios išvakarėse į sostinę plūstantys būsimieji studentai su nekantrumu laukia naujųjų mokslo metų. Dalis jų nesuspėjo gauti vietų universitetų bendrabučiuose, nes, butų nuomos kainoms pasiekus neregėtas aukštumas, vadinamieji barakai kaipmat užsipildė sutaupyti norinčiais studentais.

Būsimieji studentai skundžiasi, kad nuomotis būstą šiuo metu per brangu net ir dirbantiems pilnu etatu.

Būsimų pirmakursių problemas spręsti pasišovė kairiuosius burianti „Momentum Vilnius“ grupė. Apie dešimt jų atstovų, tarp kurių – jaunieji socialdemokratai, trečiadienį kvietė jaunuolius savo nepasitenkinimo balsą išreikšti prie ministerijos susinešus miegmaišius ir pasistačius palapines.

Į šį šauksmą, rodos, nebuvo atsiliepta. Prie ministerijos iškilo vos viena palapinė, o susirinko tik patys organizatoriai, tarp kurių net nebuvo būsimųjų pirmakursių.

„Galbūt išsirinkome ne pačią geriausią dieną, nes šiandien universitetai pradeda didžiąsias Rugsėjo 1-osios šventes. Kiek mačiau, protesto laikas gan kertasi su šiomis šventėmis“, – į portalo lrytas.lt klausimą, kodėl protestuotojų susirinko vos keletas, atsakė viena iš akcijos organizatorių, jauniesiems socialdemokratams priklausanti Justina Motiejauskaitė.

Ji taip pat piktinosi, kad bendrabučių valdytojai, iš paskutiniųjų stengdamiesi į juos sutalpinti kuo daugiau studentų, triviečiuose kambariuose, kuriuose gyveno po du studentus, neįspėję juos apstatė trečiomis lovomis, kurias užims naujieji svečiai.

Akcijos organizatorės teigimu, nors studentams trūksta vietų bendrabučiuose, šiuo metu Švitrigailos gatvėje vienas jų stovi visai nenaudojamas, dar vieną ketinama parduoti, o buvęs bendrabutis Žvėryne – ruošiamas nuomai, o ne studentams.

„Aš pati asmeniškai su sunkumais nesusidūriau, nes esu kilusi daug toliau nuo Vilniaus, negu dauguma su problemomis susidūrusių studentų. Daugiausia vietos bendrabutyje negavusių studentų buvo iš Vilniaus rajono, Kauno – gyvenantys apie 100 kilometrų spinduliu“, – pasakojo būsima antrakursė J.Motiejauskaitė.

Su pačių universitetų atstovais, kurie ir valdo bendrabučius, akcijos organizatoriai tikino dar nesikalbėję.

Su plakatais rankose „Prieinamas būstas – prieinamas mokslas“ bei „Studentas irgi žmogus“ rankose prie ministerijos stovėjo ir kitas socialdemokratas Tadas Vinokuras. Jis, nors mokslus baigęs ne Lietuvoje, nurodė, kad ministerija neturėtų atsakomybės numesti tik ant universitetų pečių.

„Svertų turi tiek ŠMSM, tiek Vyriausybė“, – įsitikinęs protesto akcijos dalyvis.

Pasikalbėti išėjo ministerijos atstovai

Sužinojusi apie po langais rengiamą protesto akciją, ministerija dar prieš kelias dienas išplatino pranešimą spaudai, kuriame aktyvistams siūlė kreiptis ten, kur ir priimami sprendimai – į aukštąsias mokyklas. 

Viceministras G.Jakštas, išėjęs laukan pasikalbėti su protestuotojais ir žurnalistais, pareiškė, jog „iš susirinkusiųjų masto ir kontingento matome, kad tai nėra nacionalinė problema“.

„Matome ir iš protestuotojų kiekio, nors, žiūrint, čia gal ir ne patys studentai protestuoja, jų atstovai, tai kalbėsimės su studentų atstovais ir universitetais, kokia yra problema ir kuo galime padėti“, – komentavo viceministras.

„Problema yra, jos neneigiame. Ministerija nėra atsakinga už bendrabučius ir bendrabučių neturi. Bandysime pasikalbėti. Paklausiu pačių protestuotojų, ar buvo kalbėtasi su aukštosiomis mokyklomis, nes tai yra jų autonomijos dalis“, – aiškino jis.

Pasak G.Jakšto, Lietuvos aukštosios mokyklos turi autonomiją, apimančią akademinę, administracinę, ūkio ir finansų tvarkymo veiklą, t.y. teisę pačioms spręsti dėl priimamų studentų skaičiaus, studijų kainos nustatymo, studijų programų rengimo, sutarčių su studentais, taip pat bendrabučių administravimo.

„Bendrabučių valdymo perimti iš aukštųjų mokyklų neplanuojame. Manome, kad studijos nėra tik paskaitos – aukštosios mokyklos, valdydamos bendrabučius, kurdamos studentų miestelius, kuria ir visapusišką studijų patirtį“, – sakė jis.

Po komentaro žurnalistams viceministras įsivėlė į žodžių mūšį su keliais susirinkusiais akcijos organizatoriais. G.Jakštas klausė, ar tarp jų yra bent vienas būsimasis pirmakursis, kuris susidūrė su bendrabučio trūkumo problema.

„Aš problemų neturėjau, bet į mane kreipėsi ne vienas žmogus iš Kauno, kuris negavo vietos bendrabutyje“, – aiškino J.Motiejauskaitė.

Po renginio ministerija pranešė inicijuojanti darbo grupę aukštųjų mokyklų bendrabučių klausimams spręsti. Į ją bus kviečiami aukštųjų mokyklų administracijų, studentų atstovai. Ji bus sudaryta ir susirinks artimiausiu metu.

Ko reikalauja?

Prie ministerijos susirinkę protestuotojai išsakė ir reikalavimus valdžios atstovams.

Pirma, ministerija turi įpareigoti Vyriausybę reikšmingai padidinti bendrabučių kiekį, kad jie būtų prieinami kiekvienam Lietuvos studentui. Antra, kad bendrabučių administravimo našta būtų nuimta nuo mokslo įstaigų pečių ir perduota centralizuotam valdymui ir paskirstymui.

Trečia, kad esamų ir buvusių bendrabučių privatizavimas būtų nedelsiant sustabdytas, jie būtų sutvarkyti ir grąžinti studentams. Ketvirta, kad bendrabučiai atitiktų visas higienos normas.

Penkta, kad, nesant galimybės studentą apgyvendinti bendrabutyje, studentui būtų kompensuojamos nuomos išlaidos, kurios viršija bendrabučio nuomos išlaidas. Šešta, kad studentui būtų padedama susirasti tinkamą ir legalų nuomai būstą, pagelbėjant apginti savo teises prieš nuomotojus.

Septinta, kad švietimo įstaigoms nereikėtų kiekvienais metais ieškoti lėšų studentų apgyvendinimui, tos lėšos būtų pririštos prie studento krepšelio. Ir, galiausiai, nesant galimybės studentui užtikrinti gyvenamąją vietą, jam esą turėtų būti suteikta teisė studijuoti pasirinktą specialybę nuotoliu pilna apimtimi.

Paaiškino situaciją dėl minėtų bendrabučių

Beje, vėliau ministerija pakomentavo ir protestuotojų pateiktą informaciją apie tris jų minėtus bendrabučius, kurie esą yra atimti iš studentų:

„Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija Vilniuje turi laisvų bendrabučių. Tai yra netiesa. Ministerija aukštųjų mokyklų bendrabučių neturi ir nevaldo.

Ministerijos turima informacija, socialdemokratų Vilniaus skyriaus grupės „Momentum“ minimo studentų bendrabučio T.Ševčenkos g. nėra. Tikėtina, kad turimas omenyje bendrabutis A.Vivulskio g. 36, kurį valdo Vytauto Didžiojo universitetas.

Pagal universiteto pateiktus duomenis, bendrabutis šiuo metu yra naudojamas ir pilnai užpildytas. Jame glaudžiasi ir nuo karo pabėgę ukrainiečiai. Dalis bendrabučio kambarių nenaudojami dėl poreikio juos atnaujinti.

Minimas bendrabutis, anksčiau priklausęs Lietuvos edukologijos universitetui ir perduotas Vytauto Didžiojo universitetui (Studentų g. 45), pastarojo buvo pasiūlytas investuoti, didinant universiteto įstatinį kapitalą. 2020 m. siūlymui pritarė Vyriausybė, bendrabutis buvo parduotas. Vis tik atkreipiame dėmesį, kad su siūlymu sutikta praėjusios Vyriausybės kadencijos metu.

Galime tik spėti, apie kurį bendrabutį Žvėryne yra kalbama. Tikėtina, kad tai Studentų g. 41–4 buvęs bendrabutis. Jis Vyriausybės sprendimu į Viešame aukcione parduodamų objektų sąrašą įtrauktas dar 2015 m. ir buvo parduotas privačiam savininkui.

Vėlgi, atkreipiame dėmesį, kad sprendimas priimtas ne dabartinės Vyriausybės kadencijos metu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.