V. Čmilytė-Nielsen: privalome dėti visas pastangas, kad mūsų parama Ukrainai nemažėtų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad pirmadienį Vašingtono komunizmo aukų muziejuje ir Hadsono institute vykusiose diskusijose ji pabrėžė unikalią Lietuvos patirtį laisvinantis iš sovietinio lagerio ir šios, anot jos, skaudžios patirties naudą šiandienos iššūkiams. Seimo pirmininkė atkreipė dėmesį, kad, toldami nuo rusiškų energijos išteklių priklausomybės, privalome trauktis ir nuo Rusijos pasakojimo apie 20 a. Europos istoriją, įskaitant Antrojo pasaulinio karo priežastis ir pasekmes.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 11:41 AM

„Šiuo naratyvu, kupinu nepagrįstų kaltinimų, ciniško ir arogantiško požiūrio, Kremlius bando pagrįsti savo agresiją prieš kaimynines šalis. Todėl svarbu, kad totalitarinio komunistinio režimo nusikaltimų vertinimas taptų neatsiejamas nuo Vakarų pasaulio politinės darbotvarkės kaip kova su dezinformacija ir hibridiniu karu. Mes tai suprantame labai gerai. Turime padėti tai suprasti toms šalims, kurios dar gali turėti kažkokių iliuzijų dėl Rusijos perspektyvų“, – feisbuke rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė pažymi, kad taip pat Hadsono institute ji pabrėžė, jog nors Lietuva negrįžtamai pasuko vakarietiško pasaulio link, puikiai mena naikinantį okupacinį komunizmo režimą, kurio niekada nepamirš pati ir stengsis to neleisti pamiršti kitiems.

„Būtent istorinės atminties vedami nuolat Vakarų valstybes raginome susivokti dėl Rusijos grėsmių. Tai nėra tik vienos šalies – Ukrainos – ar regiono krizė. Kremlius veikia ne vienas, o kartu su kitomis autoritarinėmis valstybėmis, neslėpdamas, jog meta iššūkį ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms, ir apskritai demokratinio pasaulio tvarkai“, – teigė ji.

„Mūsų ir Europos saugumo ir stabilumo dešimtmečiai visiems buvo didžiulė sėkmė, kurios nebūtų be Jungtinių Amerikos Valstijų. Nežinia, koks būtų Lietuvos ir kitų Baltijos šalių likimas, jei nebūtume prisijungę prie ES ir NATO, ir tai mums pavyko, nes labai palaikė JAV. Todėl tai vertindami privalome dėti visas pastangas, kad mūsų parama nemažėtų Ukrainai, kuri šiandieni gina tai, ką demokratiškasis pasaulis kūrė dešimtmečiais“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.