Buvusio teisėjo R. Grigo apeliacinis skundas atmestas: iš teisėjo pareigų jis atleistas teisėtai ir pagrįstai

Lietuvos apeliacinis teismas 2022 m. rugsėjo 22 d. paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo 2022 m. birželio 23 d. sprendimą, kuriuo atmestas Rimanto Grigo ieškinys Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijai, Teisėjų tarybai ir Lietuvos valstybei, atstovaujamai Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos, dėl atleidimo iš teisėjo pareigų pripažinimo neteisėtu bei vidutinio darbo užmokesčio priteisimo nuo atleidimo iš teisėjo pareigų dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo, praneša Lietuvos apeliacinis teismas.

Rimantas Grigas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rimantas Grigas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-26 16:45

Lietuvos apeliacinis teismas padarė išvadą, kad atleidžiant R. Grigą buvo laikomasi teisės aktuose nustatytų procedūrinių reikalavimų: 2021 m. spalio 8 d. Teisėjų taryba priėmė nutarimą patarti Lietuvos Respublikos Prezidentui atleisti R. Grigą iš teisėjo pareigų savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą, o Lietuvos Respublikos Prezidentas, atsižvelgęs į šį Teisėjų tarybos patarimą, 2021 m. spalio 12 d. priėmė dekretą atleisti R. Grigą iš teisėjo pareigų.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija pažymėjo, kad sprendžiant, ar teisėjas savo veiksmais pažemino teisėjo vardą, vertinamas ne tik teisėjo elgesys, susijęs su tiesioginių pareigų atlikimu, bet ir jo veikla, nesusijusi su jo pareigomis. Teisėjo elgesys pripažįstamas žeminančiu teisėjo vardą ne tik įrodžius teisėjo bendravimo su asmeniu, suinteresuotu bylos rezultatu, pasekmes, bet ir tokio bendravimo faktus. Teisėjo elgesys taip pat pripažįstamas žeminančiu teisėjo vardą nustačius faktus ir aplinkybes, kurios kelia abejones dėl jo nešališkumo ir nepriklausomumo, todėl teisėjas turi elgtis taip, kad savo poelgiu nežemintų teisėjo vardo, vengti situacijų, galinčių kelti abejones dėl jo šališkumo.

Nagrinėjamu atveju įvertintos aplinkybės, kad ieškovas R. Grigas leidosi į dviprasmiškus pokalbius su sūnumi dėl galimybės už atlygį priimti palankų teismo sprendimą administracinėn atsakomybėn patrauktam asmeniui, leido susidaryti įspūdžiui, jog atitinkami asmenys gali daryti įtaką jo sprendimams, priėmė pinigus, kuriuos apelianto sūnus pakišo po jo darbo stalviršiu, juos slėpė ir norėjo sunaikinti. Tokios aplinkybės, Lietuvos apeliacinio teismo vertinimu, Teisėjų tarybai pagrįstai leido padaryti išvadą, kad ieškovas R. Grigas savo poelgiu pažemino teisėjo vardą, ir patarti jį atleisti iš teisėjo pareigų.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis civilinėje byloje Nr. e2A-958–450/2022 įsiteisėja nuo paskelbimo dienos. Per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos ji gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.