G. Landsbergis apie atsinaujinusias diskusijas dėl atstovavimo EVT: tikslas nebuvo sukelti kivirčą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikina, kad iškėlęs retorinį klausimą dėl atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) jis nenorėjo sukelti kivirčo tarp Prezidentūros ir Vyriausybės. Pasak jo, pagrindinis siekis buvo priminti, kuri institucija yra atsakinga už sprendimus EVT.

Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 10:41 AM

„Mano turbūt retoriniai klausimai, kurių aš tikrai niekaip nevadinčiau jokiu kivirču, tiesiog primena, kuri institucija yra atsakinga už sprendimus EVT. Tai viskas, ką aš padariau. Debato to tokio, ar čia kažkas nori atnaujinti, atversti puslapius kažkokius – tai ne“, – Užsienio reikalų ministerijoje žurnalistams penktadienį teigė G. Landsbergis.

„Aš važiuoju į Užsienio Reikalų Ministrų Tarybą, D. Kreivys važiuoja į Energetikos Ministrų Tarybą ir atsakome parlamentui, paaiškiname savo ten padarytus veiksmus. Kartais pasimiršta, kas vyksta EVT. Tai aš pasinaudojau proga tai priminti ir džiaugiuosi, tiesą sakant, kad tas priminimas pavyko (...). Apmaudu, kad tai yra pristatoma kaip kivirčas, nes tai visiškai nėra“, – taip pat pažymėjo jis.

G. Landsbergis pabrėžia, kad šioje situacijoje, kai Lietuvai EVT atstovauja prezidentas, Vyriausybei belieka tik palinkėti G. Nausėdai didžiulės sėkmės ir tikėtis kuo geresnių rezultatų.

„Aš neketinu važiuoti, premjerė neketina važiuoti, niekas nenori. Tiesiog visi sakome, kad mes, lygiai taip pat kaip ir verslas, tikimės tų rezultatų. Dėl to, kad daugiau nieko kito negalima padaryti, tik tikėtis ir palinkėti didžiulės sėkmės. Nes tai yra vienas sunkesnių paskutinių kelių metų mūšių, kuris tiesiogiai yra susijęs su tuo, kiek valstybė turės kompensuoti pakilusias energijos išteklių kainas“, – sakė jis.

Ministras atkreipia dėmesį, kad jei vis tik prezidentui EVT nepavyktų susiderėti palankių sprendimų, susijusių su energijos išteklių kainomis, Lietuvai tektų didelė finansinė našta.

„Jeigu sprendimai yra priimami EVT, kad tai yra solidarus visos Europos Sąjungos veiksmas, tuomet skolins mažiau arba palankesnėmis sąlygomis. Jeigu tokie sprendimai yra nepriimami, žmonės galbūt tiesiogiai to taip kitą dieną nepamatys, bet valstybei našta, kuri klius, valstybės biudžetui, tai ji yra reikšminga. Tai aš solidarizuojuosi su verslu“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad G. Landsbergis praėjusios savaitės trečiadienį užsiminė, jog, siekiant Lietuvai tinkamo sprendimo dėl išaugusių elektros kainų, būtų gerai, kad ne prezidentas, bet premjerė važiuotų į artimiausią Europos Vadovų Tarybą. Tokią poziciją G. Landsbergis išsakė komentuodamas šalies vadovo išsakytą poziciją, kad jis vertins tai, kaip energetikos ministrui Dainiui Kreiviui toliau seksis derėtis ES ir Švedijoje dėl Lietuvai svarbių sprendimų elektros energijos sektoriuje.

Savo ruožtu prezidentas, reaguodamas į užsienio reikalų ministro siūlymą, akcentavo, kad jis yra vienintelis tiesiogiai visų Lietuvos Respublikos gyventojų renkamas politikas, o savo konstitucinių funkcijų taip pat nėra nusiteikęs niekam deleguoti. Be to, pažymėjo prezidentas, siekiant važiuoti į Briuselį spręsti išaugusių elektros kainų problemų, reikia būti pasiruošusiam. O dešiniųjų Vyriausybė, žurnalistams teigė šalies vadovas, tokia nėra. Anot jo, šiuo metu Ingridos Šimonytės vedamas Ministrų kabinetas neturi jokių konkrečių pasiūlymų.

Į tokią išsakytą poziciją netruko sureaguoti ir premjerė. Pasak jos, būtų gerai, jei prezidentas ne tik mokytų kitus kaip elgtis, bet ir pats prisiimtų deramą atsakomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.