A. Valinskas: kiek man tekę pažinoti Agnių – tai jos linkusios kartais pašnekėti daugiau, negu žino

Konflikto su buvusiu Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadu, generolu Ričardu Pociumi centre atsidūrusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė nebesusitvarko ne tik su savo pareigomis, bet ir „pati su savimi“, pastebi buvęs Seimo pirmininkas, laidų vedėjas ir prodiuseris Arūnas Valinskas.

 A.Valinskas ir A.Bilotaitė<br> Lrytas.lt koliažas
 A.Valinskas ir A.Bilotaitė<br> Lrytas.lt koliažas
 Ričardas Pocius<br>D.Umbraso nuotr.
 Ričardas Pocius<br>D.Umbraso nuotr.
Arūnas Valinskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arūnas Valinskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 5:20 PM

Seimo nario, opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovo Aurelijaus Verygos teigimu, tai išduoda ir A.Bilotaitės neseniai per opozicinių frakcijų inicijuotą susitikimą pademonstruotos emocijos, ir gebėjimų dirbti savo darbą stoka.

Apie kelias savaites netylantį konfliktą pašnekovai diskutavo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“.

Abejoja, kad Vyriausybė „atiduos“ savo ministrus

Paklaustas, kaip pats mato konfliktą tarp buvusio VST vado R.Pociaus bei vidaus reikalų ministrės A.Bilotaitės, A.Valinskas teigė jį vertinantis pakankamai „buitiškai“.

Tačiau taip pat jis abejoja, kad Seimo opozicijos vykdomos interpeliacijos ar buriamos komisijos dėl ministrės darbo turės realios naudos.

„Kiek man yra tekę pažinoti Agnių – tai ta pati A.Širinskienė, Zuokienė, Agnė Bilotaitė – tai jos linkusios kartais pašnekėti daugiau, negu žino. <...> O jeigu rimtai, aš manau, kad opozicija tam reikalui suteikia per daug reikšmės, nes nei viena interpeliacija per mūsų politikos sezonus nuo Kovo 11-osios nėra pavykusi.

Kitas dalykas – jeigu Vyriausybės vadovė dabar VRM, pakankamai svarbios ministerijos vadovę duotų opozicijos vilkams sudraskyti, kas gali pasakyti ir garantuoti, kad kitų ministrų galvų po dviejų savaičių nepradėtų prašyti?“, – svarstė A.Valinskas.

„Politiko darbas yra kalbėti vėjus, ir klausimas, kas tais vėjais patikės. Bijau, kad šioje vietoje A.Veryga man pritars, nes taip negali elgtis ministrė, taip negali kalbėti pareigūnas, kuris vadovauja atskirai sričiai“, – pridūrė jis.

A.Veryga savo ruožtu nesutiko, kad interpeliacijos žanras Seime yra per daug sureikšmintas, tačiau pastebėjo ir, jo manymu, įdomią su Vyriausybės vadovės Ingridos Šimonytės pozicija susijusią detalę.

„Aš tik priminsiu vieną tokį įdomų niuansą, ką premjerė dabar daro su valdančiąja dauguma: ji iš esmės, manau, yra pasakiusi, kad negali kristi nei vienas ministras, arba išeisiu aš. Ką tai reiškia?

Kadangi man teko būti ministru, kaip aš suprantu ir kaip turėtų suprasti ministrai tokį pasakymą – tai reiškia, kad praktiškai gali daryti, ką nori. Iš esmės bet ką. Ir premjerė stos už tave mūru, ir negali kristi nei vienas ministras. Tai arba ministras, arba aš“, – komentavo parlamentaras.

Tam pritarė ir A.Valinskas, atkreipdamas dėmesį, kad dabartiniai valdantieji „iš principo neatiduos“ nei vieno savo ministro.

„Ypač, kai matant kai kuriuos dalykus šie priekaištai yra, sakyčiau, pakankamai juokingi. Nėra rimtų priežasčių. Tai, kad jie turi interpeliacijos teisę – faktas, tai, kad šitą žanrą turi išnaudoti – faktas“, – aiškino jis.

Paklaustas, kaip pati opozicija suformuotų esminę pretenziją A.Bilotaitei, valstietis A.Veryga pažymėjo, kad ministrė tiesiog nesusitvarko su savo valdymo sritimi, o generolas R.Pocius yra tik viena iš tokio nesusitvarkymo išraiškų. Jis abejojo ir tuo, ar VRM vadovė adekvačiai reaguoja į jai išsakomą kritiką.

„Aš vieną kitą tokį įdomų niuansą pastebėsiu, kuris gal ir praslysta pro akis. Ministrė net pati savimi nepasitiki – ji tiek savimi nepasitiki, kad sugebėjo atsivesti į opozicijos atsakymus generalinį komisarą, kuris šiaip yra apolitiškas.

Ji pakišinėja pareigūnus vietoje to, kad pati atsakytų į klausimus, kaip jai, politikei, ir priklauso. Ji išsiprovokuoja, pasileidžia į emocijas, ir man, ir kaip žmogui, ir kaip politikui, kyla klausimas – jeigu ji visur tokiu stiliumi tvarkosi, gal visa tai yra ir teisybė, ką Pocius sako?“, – svarstė Seimo opozicijoje esantis A.Veryga.

Tam, kad jėgos struktūrų vadovai privalo išlikti politiškai neutralūs, pritarė ir A.Valinskas. Jis pastebėjo, kad A.Bilotaitė nesusitvarko ne tik su savo darbu, bet ir su „pačia savimi“.

„Absoliučiai teisingai. Lygiai tas pats, jeigu būtų priekaištų A.Anušauskui, o jis atsivestų kariuomenės vadą. Jie yra apolitiški, jie yra jėgos struktūrų vadovai, jie negali dalyvauti diskusijose ir palaikyti vienos arba kitos nuomonės. Jeigu reikia, yra komisija arba komitetas, jie kviečia, pradėtas kažkoks tyrimas, jie privalo atsakyti pagal faktus, bet atsivesti yra nesolidu.

Manau, kad A.Bilotaitė pirmiausia nesusitvarko su savimi. Paskutinis taškas buvo jos atsakinėjimas į opozicijos klausimus, kur ji tiesiog leido sau padarytį tokį dramos būrelį.

Ji yra ne Agnė Bilotaitė – ji yra ministrė Agnė Bilotaitė. Tai yra labai didelis skirtumas“, – pabrėžė pašnekovas.

Neabejoja, kad suks į politiką

Buvęs Seimo pirmininkas pritarė, kad Vyriausybei būtų naudinga „nuleisti garą“, pakeičiant kelis ministrus.

„Vieno ar kito ministro pakeitimas tikrai nėra tragedija. Tragedija Vyriausybei yra tada, kai tai tampa tendencija. <...> Nematau problemos, jeigu vieną ar kitą ministrą pakeistų konservatoriai. Didžiausia problema tai, kad jie galvoja ne kaip pagerinti tos srities piliečių gyvenimą, o kaip užsidirbti daugiau dividendų“, – teigė A.Valinskas.

Pašnekovas taip pat neabejoja ir tuo, kad generolas netrukus suks į politiką.

„Vietomis su pasisakymais jis atrodo pakankamai apgailėtinai. Manau, šioje vietoje daug klausimų dėl jo palaikymo turėtų išspręsti opozicija. Kodėl? Aš manau, kad tai jau dabar yra būsimasis politikas. Generolas Pocius jau nebus generolas – jis bus Seimo narys.

Opozicijoje dabar yra daug partijų – vadinasi, jis eis su kažkuria iš jų. Drįsčiau spėti, kad tai bus S.Skvernelio partija, nes du policininkai nebūna buvę – jie vienas kitą jaučia ir traukia. Šioje vietoje šią istoriją pūsdami ir dirbtinai eskaluodami opozicinių partijų politikai kuria naują nukentėjusįjį žmogų, ir yra toks Pakso sindromas – kuo labiau skriaudžiamas žmogus, tuo labiau už jį balsuos“, – pastebėjo A.Valinskas.

Parlamentaras A.Veryga savo ruožtu tikino dar nesvarstantis, prie kurios partijos galėtų prisijungti generolas R.Pocius, tačiau pabrėžė, kad savo klausimus opozicija kelia tikrai ne dėl jo, o tik dėl vidaus reikalų ministrės darbo.

„Jei jis tikrai išeina iš tarnybų ir rinksis politinį kelią, be abejo, tai yra tramplinas, tam tikras viešumas. Bet klausimus nes keliame ne dėl jo – nėra taip, kad mums svarbi jo politinė karjera. Svarbiausias klausimas mums yra dėl ministrės“, – kalbėjo A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.