Išskirtiniame interviu akistatą su V. Putinu prisiminęs P. Porošenka: jis yra laisvės nekenčiantis maniakas

„Deputinizacija“, – būtent tai yra vienintelis būdas sustabdyti Rusijos pradėtą brutalų karą ir grąžinti pasaulį į normalias vėžes, išskirtiniame interviu „Lietuvos ryto“ televizijai tvirtina buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

P.Porošenka<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
P.Porošenka<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
P.Porošenka<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Porošenka<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Petro Porošenka<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Petro Porošenka<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 5:51 PM

Anot jo, Rusijos vadovas Vladimiras Putinas yra „laisvės ir demokratijos nekenčiantis beprotis“, kuriuo jokiu būdu negalima pasitikėti, tačiau taip pat negalima ir jo bijoti.

Apie Ukrainos tvirtybę ir jos ateitį buvęs šios šalies lyderis kalbėjo specialioje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje.

Prašo pasaulio nesibaiminti V.Putino

P.Porošenkos teigimu, šiandien ant kortos yra pastatytas viso pasaulio saugumas, nes karas gali ateiti į kiekvienus namus – nesvarbu, kur jie bebūtų.

„Tai nėra vien Rusijos ir Ukrainos karas, kaip V.Putinas yra sakęs – jie kovoja su visu demokratiniu pasauliu. Ukraina yra tarsi skydas ir mūsų šalis moka didžiulę kainą, kad sustabdytų rusų barbarizmą.

Tai yra karas prieš laisvę, kurios V.Putinas nekenčia, tai karas prieš demokratiją, kurios V.Putinas niekada nesuvokė. Ir jis to bijo – laisvės ir demokratijos“, – kalbėjo buvęs Ukrainos prezidentas.

P.Porošenka pridūrė, kad V.Putinas nesitikėjo, jog visas pasaulis ir Ukraina bus tokie vieningi, ir kad agresorius nesugebės pakirsti Ukrainos gebėjimo gintis.

„Mes neprašome V.Putino leidimo priklausyti Europos Sąjungai ar NATO – mes tikrai priklausysime. Didžiuojuosi, kad aš, kaip penktasis Ukrainos prezidentas, kartu su kitomis mūsų šalies institucijomis ir Konstitucija, darome viską, jog Ukraina taptų NATO ir ES nare.

Tai karas, kad būtų apsaugota Europa ir taip pat apginta mūsų brangi draugė Lietuva ir jos žmonės. Jaučiame jūsų paramą“, – tikino buvęs Ukrainos vadovas.

Pačiam P.Porošenkai jo prezidentavo metais teko akis į akį susidurti su V.Putinu. Paklaustas, kas tai per žmogus, jis jį apibūdino tiesiog kaip beprotį.

„Jis yra karo nusikaltėlis. Jis yra beprotis. Nėra paaiškinimo, kodėl šio maniako įsakymu dešimtys, tūkstančiai ukrainiečių civilių buvo nužudyti rusų kareivių.

Niekas nesuvokia, kodėl apie 100 tūkst. rusų kareivių atvyko čia vykdyti skerdynių, tad, remdamasis savo patirtimi, turiu kelis patarimus: jei kas nors tikitės, kad kokiomis nors aplinkybėmis V.Putinas norės taikos, prašau juo nepasitikėti. Apskritai – nepasitikėkite V.Putinu.

Kad ir kada jis žadėtų atitraukti karius, kaip žadėjo man 2015 metais, netikėkite. Nepasitikėkite, kai jis žada atitraukti sunkiąją techniką ir ginklus, kai jis žada paleisti visus įkaitus ir nutraukti ugnį. V.Putinas ginklu paverčia viską, kas yra jo rankose – naftą, dujas, maistą, pabėgėlių krizę“, – dėstė P.Porošenka.

Jis taip pat ragino nebijoti Rusijos diktatoriaus – mat daug lyderių prie jo vis dar eina drebančiomis rankomis.

„Prašau, mokykitės iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, Ukrainos žmonių, ir, beje, Lietuvos, kaip nesibaiminti V.Putino. Tai yra vienintelė išeitis. Jei būsi silpnas, jis naudosis situacija tiek, kiek leisi. V.Putinas supranta tik stiprybės kalbą ir būtent šia kalba dabar kalba Ukrainos kariuomenė, kuri dabar yra geriausia pasaulyje diplomatė.

Tik mūsų kariuomenė sugebėjo rusus išvaryti iš Kijevo, Charkovo, Chersono. Tai diplomatinė pergalė. Didžiuojuosi, kad kartu su savo komanda sukūriau šias pajėgas – žinoma, su didžiule NATO valstybių, įskaitant ir Lietuvą, pagalba“, – kalbėjo buvęs Ukrainos prezidentas.

Įvardijo, koks yra pergalės receptas

Šiandien jau galima išgirsti pamąstymų, jog tam, kad baigtųsi karas ir ekonominė krizė, Vakarams arba pačiai Ukrainai reikia ką nors paaukoti. Tačiau P.Porošenka atkreipė dėmesį, kad visą Europą skandinančias problemas V.Putinas sukėlė jau gerokai anksčiau.

„Prašau, neleiskite V.Putinui jūsų kvailinti. Jeigu kas nors nerimauja, kad dėl karo Ukrainoje kyla infliacija, brangsta energija, maistas, pragyvenimas, prašau, nepasitikėti tokiais žmonėmis. V.Putinas prisidėjo prie kainų šuolio dar prieš karą.

Prisimenate kosmines gamtinių dujų kainas? Prisimenate, kai V.Putinas pradėjo šantažuoti pasaulį su naftos kainomis? Kaip jis blokavo Ukrainos Juodosios jūros uostus, pusei milijardo žmonių sukėlė bado pavojų ir kainas iš esmės pakėlė ne Europai, o Afrikos ir Azijos valstybėms?

Štai kodėl raktas į taiką yra ne Vašingtone, ne Briuselyje, ne Vilniuje ir net ne Kijeve. Raktas į taiką yra V.Putino rankose. Raktas sustabdyti infliaciją, ekonominį nuosmukį, suirutę pasaulinėje ekonomikoje, yra tik vienas sprendimas, išmokite ir atsiminkite šį vieną žodį – deputinizacija.

Nepirkite energijos išteklių, naftos, dujų, anglių, medienos – nieko nepirkite iš Rusijos. Tai absoliučiai nepriimtina, kai kiekvieną dieną V.Putinas iš demokratinio pasaulio uždirba milijardą eurų ir pusę šios sumos išleidžia tam, kad žudytų mus, ukrainiečius“, – aiškino P.Porošenka.

Pasak buvusio Ukrainos vadovo, situacija šalyje dabar ypač sudėtinga – žmonės neturi elektros, šildymo, vandens, vaikai negali eiti į mokyklą, tačiau ukrainiečiai turi tai, ko jokie sunkumai neatims – ugnį širdyse ir tikėjimą pasauline pergale.

„Geriau gyventi be vandens, šildymo ar elektros, negu vergauti. Mes niekada neiškeisime savo laisvės ir demokratijos į rusišką naftą, dujas, šildymą ar vandenį. Prisiminkite tai, pone V.Putinai“, – sakė P.Porošenka.

Paklaustas, kokios paramos Ukrainai šiandien reikia labiausiai, buvęs šios šalies lyderis pabrėžė tiek ginkluotę, tiek sankcijas, tiek ir nesibaigiančią finansinę paramą.

„Nuo pat pirmos karo dienos Rusija absoliučiai dominavo ore – mes to neturime. Dabar padėtis gerėja, bet oro gynyba būtina. Ir ne tik fronto linijose, bet ir miestų kritinės infrastruktūros apsaugai“, – teigė P.Porošenka.

Pasak jo, ne mažiau svarbūs yra naikintuvai bei dronai.

„Beje, visi šie ginklai reikalingi gintis, o ne pulti. Tai būtų skirta Ukrainos oro erdvei apsaugoti ir neleisti, kad į ją atskristų rusų demonai.

Dronai yra naujas pavadinimas kare. Visi turi suprasti, kad karus laimi ne tie, kurių armija didesnė. Rusų yra dešimt kartų daugiau nei mūsų, jie išleidžia dešimt kartų daugiau pinigų, bet ukrainiečių ginkluotosios pajėgos moka stebinti, tad puolamieji dronai itin veiksmingi.

Galiausiai, reikia ir modernios ginkluotės – visa tai turi NATO, bet mes to laukiame jau dešimt mėnesių. Gal kam ir keista, bet, kuo daugiau ginklų turėsime, tuo greičiau ateis taika“, – tikino buvęs Ukrainos prezidentas.

Anot jo, ne mažiau svarbu yra sankcijos ir embargas: „Embargas ir jokio eksporto iš Rusijos – tai svarbiausia, siekiant sustabdyti V.Putino karą finansavimą“.

Tačiau, anot P.Porošenkos, šiandien taip pat būtina kalbėti apie būsimą Ukrainos narystę NATO ir ES.

„Be Ukrainos narystės NATO niekas negali būti užtikrintas savo saugumu ateityje. (...) Dabar Europa yra saugoma ne penktojo NATO straipsnio, o Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, o Aljansui Ukrainos dabar reikia ne mažiau, nei Ukrainai NATO.

Noriu pabrėžti, kad Vilnius Ukrainai yra itin svarbi vieta – būtent čia turėtų būti pasirašytas Ukrainos narystės ES susitarimas“, – priminė P.Porošenka.

Ragina pasimelsti už Ukrainą

Paprašytas pasvarstyti, kaip įsivaizduoja Rusijos ir Ukrainos ateitį po karo, buvęs šalies lyderis pripažino, kad žaizda yra tokia gili, jog viena karta jos tikrai neužvers.

„Jeigu norite įsivaizduoti Rusiją po karo, vėl pasakysiu vieną žodį – deputinizacija. Kokia turi būti Rusijos raida, galime pasimokyti iš Vokietijos po Antrojo pasaulinio karo. Šis variantas būtų geriausias Rusijai.

Manau, kad ne tik V.Putinas, bet ir rusai po karo turi prisiimti atsakomybę už mano tautai įvykdytus karo nusikaltimus. Gydyti praeities žaizdas, o tada grįžti į tarptautinę bendruomenę – laisvą ir demokratinį pasaulį. Neabejoju, kad pergalę pasieksime greitai, tvirtai tuo tikiu“, – įsitikinęs buvęs Ukrainos vadovas.

Tiesa, kalbėdamas apie artėjančias šventes, P.Porošenka susimąstė – mat net nespėjo apie jas pagalvoti.

„Ar galite patikėti, kad beveik 300 dienų gyvename be savaitgalių ir švenčių? Kad per Kalėdas, šeimos šventę, vaikai – tėvo, o moterys – vyro bus nematę daugiau nei dešimt mėnesių? O vyrams grįžus namo nebus elektros, šildymo, vandens.

Dėl Rusijos oro atakų negalime net burtis, puošti Kalėdų eglės, kurti vaikams šventės. O šeimos vyrai su ginklu rankose saugo Ukrainą, Europą ir visą pasaulį.

Todėl kiekvienos šeimos širdyse išlieka būsimo susitikimo ir būsimos pergalės viltis. Kai švęsite Kalėdas, džiaugsitės Kalėdų eglute, melsitės, prašau pasimelsti už Ukrainos pergalę. Tai bus pagalba visam pasauliui“, – prašė P.Porošenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.