Seimas svarstys miško terapijai skirtą įstatymo pataisą

Seimas pavasario sesijoje svarstys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojo Aurelijaus Verygos gruodį Seimui pateiktas Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymo pataisas dėl natūraliosios ir liaudies medicinos paslaugų pogrupių. Politikas siūlo miško terapiją priskirti psichosocialinio poveikio grupei, vietoje šiuo metu priskirtos biologinio poveikio grupės.

Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-29 11:14

Tokią įstatymo pataisą pateikęs politikas sako, kad tai leistų praplėsti profesinės kvalifikacijos specialistų grupę, papildomai įtraukiant psichologijos profesinę kvalifikacijos grupę.

„2020 metais Seimas priėmė Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymą, kuris reglamentuoja vertimosi papildoma ir alternatyvia sveikatos priežiūra sąlygas. Universitetai, aukštosios mokyklos pradėjo rengti specialistus, atsirado įvairiausių podiplominių studijų ir viena iš tokių studijų yra gamtos ir miško terapijos pagrindai. Iš tiesų tokio tipo terapijos pasaulyje yra labai plačiai taikomos, viena iš tokių šalių, kuri jas labai plačiai taiko, yra Japonija. Lietuva tik pradeda taikyti tokią praktiką, nors mes esame ypač žalias, miškingas kraštas, galėtume tikrai išnaudoti šitą savo turimą gėrybę daug plačiau, kad pagerintume žmonių sveikatą“,– Seimui pristatydamas įstatymo pataisą sakė A. Veryga.

Pasak jo, jau ir šiuo metu su medicinine psichologija susijusios disciplinos sudaro apie 30 proc. gamtos ir miško terapijos pagrindų bei poveikio sveikatai programų turinio. „Tai būtų labai logiškas pakeitimas, tiesiog būtų papildomai įrašoma dar viena veikla“,– sakė politikas.

Pasak jo, šiuo metu didelė dalis psichologų užsienio šalyse yra įsisavinę miško terapijos programas ir jas integruoti klinikinėje bei pedagoginėje praktikoje.

Palaikydamas šį siūlymą Seimo narys Gintautas Paluckas atkreipė dėmesį ne tik į mišką, bet ir į bites. Jo nuomone, būtų prasminga „į tam tikrų emocinių ar lengvų psichologinių sukrėtimų ar sutrikimų terapiją pasitelkti ir apiterapiją“.

Seimo narį Kęstutį Vilkauską domino, ar dabar jau yra miško terapijos specialistų, kurie galėtų užsiimti ta veikla? Projekto autorius A. Veryga patvirtino, kad yra studijuojančių. „Įstatymo pataisa tiesiog labiau išplėstų ratą žmonių, kurie galėtų studijuoti tokią podiplominių studijų programą. Tada, aišku, atsirastų daugiau tokių specialistų, kurie galėtų ją taikyti“,– sakė politikas.

Galiojančiame Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatyme reglamentuotos licencijuojamos natūraliosios ir liaudies medicinos srities paslaugų grupės ir pogrupiai. Psichosocialinio poveikio paslaugų grupei priskiriamos tik paslaugos, kurioms teikiant naudojami gyvūnai ir meno terapija. Jeigu Seimas pritartų, šis sąrašas būtų papildytas miško terapija.

Šių metų gruodžio 15 d. įstatymo pataisos sulaukė pritarimo po pateikimo, už jas balsavo 100 Seimo narių, 1 buvo prieš, 13 susilaikė. Jas svarstys Seimo Sveikatos reikalų komitetas, o Seimo plenarinėje salėje jos atsiras pavasarį.

A. Veryga siūlo, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2023 m. liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.