Seimo narys apstulbo sužinojęs, kaip jo anūkė mokykloje praleido Sausio 13-ąją Papildyta mokyklos komentaru

Seimo narys, konservatorius Linas Slušnys liko nemaloniai nustebęs, kai sužinojo, kad jo į Ignalinos rajone esantį darželį einanti anūkė Sausio 13-ąją stebėjo rusiškus propagandinius animacinius filmukus, o ne klausė pasakojimų apie vienos svarbiausių Lietuvos istorijai dienų svarbą.

 Seimo narys, konservatorius Linas Slušnys liko nemaloniai nustebęs, kai sužinojo, kad jo į Ignalinos rajone esantį darželį einanti anūkė Sausio 13-ąją stebėjo rusiškus propagandinius animacinius filmukus.<br> Lrytas.lt koliažas
 Seimo narys, konservatorius Linas Slušnys liko nemaloniai nustebęs, kai sužinojo, kad jo į Ignalinos rajone esantį darželį einanti anūkė Sausio 13-ąją stebėjo rusiškus propagandinius animacinius filmukus.<br> Lrytas.lt koliažas
Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Animacinis filmas „Maša ir Lokys“
 Animacinis filmas „Maša ir Lokys“
Linas Slušnys<br>M.Ambrazo/ELTA nuotr.
Linas Slušnys<br>M.Ambrazo/ELTA nuotr.
Antanas Vinkus ir Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Vinkus ir Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Rakutis, Linas Slušnys ir Antanas Matulas<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Rakutis, Linas Slušnys ir Antanas Matulas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 16, 2023, 11:54 AM, atnaujinta Jan 16, 2023, 1:04 PM

Pasak parlamentaro, tokiose ugdymo įstaigose ne tik neišugdysi pilietiškumo, bet „sėkmingai užauginsi Lietuvos priešus, žmones, kurie tryps vaikų prismaigstytas neužmirštuoles skveruose Sausio 13-tos proga“.

Anūkės patirtį L.Slušnys aprašė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Lietuvoje mes susirūpinome dėl per didelės rusų kalbos invazijos į mūsų mokyklas, per didelio mokytojų skaičiaus ir kitų rusiškų apraiškų. Rusiškos partijos nedalyvauja rinkimuose (jeigu Tomaševskio partiją galima laikyti ne rusiška), žmonės tikrina prekes ir neperka, jeigu jų kilmės šalis yra rusiška. O va, Lietuvos Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje, rusų kalba toliau liejasi laisvai.

Istorija susijusi su mano anūke, kuri lanko šios gimnazijos darželio priešmokyklinę grupę. Iki šiandien (tiksliau iki vakar) per daug nesijaudinau, nors anūkės pasakojimai apie darželyje kalbančias rusiškai auklėtojas keldavo nerimą. Tačiau vakar mano kantrybė jau trūko.

Iš karto informuoju, kad mokykla yra lietuviška. Buvo jau signalų iš šios mokyklos mokytojų, kad vaikai lietuviškai kalba su stipriu rusišku akcentu. Vakar buvo Sausio 13-oji, visiems mums svarbi diena. Šios mokyklos auklėtojos ją pažymėjo savotiškai – tiesiog ėmė ir paleido vaikams „šventinius“ filmukus „Maša i medved“ Youtube kanale“, – šeštadienį pasakojo parlamentaras.

Pasak L.Slušnio, animacinius filmukus auklėtojos paleido vaikams, iš kurių nei vienas net nemoka rusų kalbos, taip pat jiems esą nesistengta paaiškinti, kas yra Sausio 13-oji ir kuo ji ypatinga Lietuvai.

„Ramiai pasidarė laisvalaikį, nes „vaikams patinka filmukai“, ir paleido rusišką propagandinį produktą. Skauda? Taip. Skauda dėl to, kad negaliu sakyti, jog geriausia ugdymo įstaiga yra ta, kuri šalia namų. Skauda dėl to, kad Ignalinos meras, puikiausiai žinodamas tokią situaciją, ramiai plasnoja rankomis ir teigia nieko negalintis padaryti, nes daug rusakalbių. Visai kaip sovietmečiu.

Jeigu rusų dauguma (netgi mažuma), visi privalo kalbėti rusiškai. Taip yra šiandien, Lietuvoje, Ignalinos rajono mokykloje. Skauda ir dėl to, kad tokiose mokyklose ne tik neišugdysi pilietiškumo, bet sėkmingai užauginsi Lietuvos priešus, žmones, kurie tryps vaikų prismaigstytas neužmirštuoles skveruose Sausio 13-tos proga, aiškins apie tai, kaip savi šaudė į savus.

Tokioje mokykloje mes turėsime jaunuolių kartą, kuri ramiai aiškins apie Ukrainos fašizmą ir nacizmą bei pateisins karą Ukrainoje“, – rašė politikas.

L.Slušnys teigė, kad, jei tik galėtų, darželį anūkei pakeistų jau šiandien, tačiau to padaryti neįmanoma.

„Jis yra vienintelis tame kaime. Vienintelis, be jokios galimybės rinktis“, – pridūrė Seimo narys.

Pateikė savo versiją

Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos vadovė Jelena Tumanovienė savo ruožtu portalui lrytas.lt teigė, kad tokie Seimo nario kaltinimai – melagingi.

„Mūsų mokyklos interneto svetainėje yra parašyta apie Sausio 13-osios minėjimus mūsų gimnazijoje. Mokyklos prioritetas yra pilietiškumo ugdymas, ir yra tikrai ne taip, kaip parašyta. Tikrai vietoje Sausio 13-osios minėjimo nebuvo leidžiami jokie rusiški filmukai. Kaip tik buvo minėjimas ir darželyje, ir gimnazijoje“, – tvirtino mokyklos vadovė.

Tiesa, ji pridūrė, kad tokia animacija vaikams galėjo būti rodoma kurią nors kitą dieną, bet tikrai ne Sausio 13-ąją.

„Galbūt kitą dieną ir buvo šitas filmukas paleistas, bet tikrai jokiais tikslais, kaip ten parašyta, kad propagandiniai, taip tikrai nėra. Sakyčiau, pilietiškumo ugdymas mūsų mokykloje yra labai geras.

Negaliu šimtu procentų garantuoti, kad to filmuko kažkurią kitą dieną neleido, nes negaliu būti visur, bet kad jie jį žiūrėtų vietoje Sausio 13-osios minėjimo, yra melas“, – pabrėžė J.Tumanovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.