Dabartinis konfliktas tarp opozicijos – tik pradžia: valstietis grasina tikru mūšiu

Jeigu ketvirtadienį skubiai šaukiamos neeilinės sesijos metu nesusirinks pakankamai opozicijos atstovų ir neužteks balsų specialiosios tyrimo komisijos dėl galimo informacijos nutekinimo buvusiam Seimo Kristijonui Bartoševičiui, sudarymo, valstiečių frakcija Seime pradės „tikrą mūšį tarp opozicijos“, grasino valstiečių frakcijos narys Dainius Gaižauskas.

Jeigu ketvirtadienį skubiai šaukiamos neeilinės sesijos metu nesusirinks pakankamai opozicijos atstovų ir neužteks balsų specialiosios tyrimo komisijos dėl galimo informacijos nutekinimo buvusiam Seimo Kristijonui Bartoševičiui, sudarymo, valstiečių frakcija Seime pradės „tikrą mūšį tarp opozicijos“, grasino valstiečių frakcijos narys Dainius Gaižauskas.<br>lrytas.lt koliažas
Jeigu ketvirtadienį skubiai šaukiamos neeilinės sesijos metu nesusirinks pakankamai opozicijos atstovų ir neužteks balsų specialiosios tyrimo komisijos dėl galimo informacijos nutekinimo buvusiam Seimo Kristijonui Bartoševičiui, sudarymo, valstiečių frakcija Seime pradės „tikrą mūšį tarp opozicijos“, grasino valstiečių frakcijos narys Dainius Gaižauskas.<br>lrytas.lt koliažas
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Bartoševičius.<br>O.Posa
K.Bartoševičius.<br>O.Posa
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 6:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2023, 7:28 AM

Tuo metu Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė įsitikinusi, kad laukti Seimo pavasario sesijos pradžios, kaip siūlė valstiečiai, negalima – anot jos, jau dabar, tik pradėjus diskutuoti apie neeilinę sesiją, aiškėja naujos galimo informacijos nutekėjimo aplinkybės.

„Jau yra prisikalbėta tiek, kad būtų galima pradėti kalbėti ir apie apkaltos procedūras“, – įsitikinusi Seimo narė.

D.Gaižauskas: dabartinis opozicijos konfliktas – tik pradžia

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Dainius Gaižauskas teigė, kad nesutarimas tarp valstiečių ir likusių opozicinių frakcijų kilo dėl neeilinės sesijos. Anot jo, visos opozicinės jėgos pritarė specialiosios tyrimo komisijos sudarymui.

„Abejojančių nebuvo. Konfliktas vyksta dėl neeilinės sesijos. Mes, LVŽS, pasisakėme, kad rytoj šaukiama neeilinė sesija yra galbūt pats rizikingiausias posėdis šioje kadencijoje.

Nes jeigu visi Seimo nariai nesusirinks, o tikrai A.Širinskienė ir tie, kas organizuoja, žino, kad daugelis Seimo narių išvažiavę, kai kurie sirgę ar komandiruotėse, gali būti, kad neužteks balsų specialiosios tyrimų komisijos inicijavimui.

Tai būtent tie, kurie dabar paskubomis organizuoja neeilinį posėdį, gali sužlugdyti specialiosios tyrimų komisijos iniciavimą“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo D.Gaižauskas.

Jo teigimu, ketvirtadienį neeilinę sesiją organizuojantys socialdemokratai, darbiečiai, Regionų frakcijos atstovai ir demokratai „Vardan Lietuvos“ labai rizikuoja.

„Mes, valstiečiai, darysime taip, kad visi iki vieno dalyvautume, kad užtektų tų balsų. Bet jeigu rytoj jų neužteks, tai šie organizatoriai turės prisiimti kaltę. O tada ir prasidės tikras mūšis tarp opozicijos. Čia dar tik buvo pradžia ir įžanga, nes jeigu dėl šios skubos bus sugriauta galimybė pradėti tyrimo komisiją, tada pamatysite, koks bus mūšis tarp opozicijos“, – grasino D.Gaižauskas.

Valstiečio teigimu, jeigu neužteks opozicijos balsų, bus sudeginta vienintelė galimybė, kuri padėtų išsiaiškinti „ne tik galimą pedofiliją valdančiųjų tarpe, bet ir tuos, kurie slėpė, nešė atsakomybę dėl proceso slėpimo“.

„Tai gali būti ir I.Šimonytė, ir frakcijos seniūnė, ir G.Landsbergis, ir V.Čmilytė-Nielsen. Yra didelis ratas, todėl specialiosios tyrimo komisijos sudarymas buvo labai atsakingas ir jį reikia padaryti labai kruopščiai. Jeigu to nebus, viskas, jie išslys. O rytoj ir pažiūrėsime“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

A.Širinskienė: „Būtų galima pradėti kalbėti ir apie apkaltos procedūras“

Tuo metu Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė vylėsi, kad buvę bendražygiai opozicijos karo nepradės.

„Labai apmaudu girdėti kolegos tokius mūšio argumentus, kad dabar bus tikras karas tarp opozicijos. Palinkėčiau, kad tarp Lietuvos opozicijos karų nebūtų ir būtų ieškoma bendrų sąlyčio taškų.

Nes iš tiesų žmonės nuo tų keršto akcijų, pykčių, pozicijos ir opozicijos, opozicijos tarpusavyje rietenų yra pavargę. S.Skvernelis pykstasi su R.Karbauskiu, J.Pinskus mušasi su Darbo partija. Žmonės yra pavargę, mato didžiulę parlamentinę krizę, kurios akivaizdoje ne vienas žmogus regionuose, kai susitinki, sako, kad „Mes tikėjomės, kad šios krizės akivaizdoje jūs susivienysite ir kalbėsite vienu balsu“.

Dabar matome kolegų labai apmaudų kalbėjimą karo terminais. Linkiu, kad rytoj jokių karų nebūtų“, – laidos metu kalbėjo A.Širinskienė.

Seimo narė įsitikinusi, kad šaukiama neeilinė sesija jau duoda rezultatų – anot jos, jei ne šis opozicijos žingsnis, nebūtų paaiškėję apie konservatorių frakcijos seniūnės Radvilė Morkūnaitės-Mikulėnienės skambutį Kristijonui Bartoševičiui ar kitų naujų aplinkybių galimos informacijos nutekinimo istorijoje.

„Priešingai, būtume turėję visišką užmarštį, niekas nebūtų toliau uždavinėjęs klausimų, niekas ta tema būtų nesidomėjęs, ir kovo mėnesį tokių atsakymų, kokius turime dabar, nebūtume galėję gauti“, – įsitikinusi A.Širinskienė.

Politikė įsitikinusi, kad pozicijai svarbiausias prioritetas dabar turėtų būti bendras darbas, bet ne karai, mūšiai ar „keršto akcijos dėl to, kas įvykę praeityje“.

„Politikai turėtų mokėti peržengti savo asmenines ambicijas ir ten, kur jau yra didžiulė grėsmė parlamentarizmui, kaip dabar yra pas mus, turėtų būti bendras darbas“, – kalbėjo ji.

A.Širinskienė paragino valdančiuosius ketvirtadienį, neeilinės sesijos metu užbaigti slapstymosi atmosferą, parodyti žinutes, nurodyti, kas kam skambino.

„Jau yra prisikalbėta tiek, kad būtų galima pradėti kalbėti ir apie apkaltos procedūras. Tik priminsiu, kad M.Basčio apkalta įvyko dėl to, kad jis melavo, o R.Pakso apkalta įvyko dėl to, kad jis davė suprasti, kad kažkieno atžvilgiu yra vykdomi operatyviniai veiksmai.

Šiuo atveju turime ir davimą suprasti, kad vykdomi veiksmai, ir turime krūvą melo, kuri ir Seimo nepuošia, ir šaukiasi politinės atsakomybės“, – įvertino A.Širinskienė.

Apsikeitė įžeidimais

Primename, kad penktadienį valstiečių frakcija pranešė nepalaikanti likusių opozicijos frakcijų iniciatyvos rengti neeilinę sesiją, skirtą aiškintis, kas galėjo nutekinti mažamečių prievartavimu įtariamam Kristijonui Bartoševičiui informaciją apie jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą.

Valstiečiai argumentavo, kad neeiline sesija opozicinės frakcijos siekia susižerti dėmesį ir populiarumo taškus prieš kovo 5 įvyksiančius savivaldos rinkimus.

Tuo pačiu jie teigė manantys, kad per kelias dienas jokių esminių sprendimų neeilinės sesijos metu priimti nepavyks, todėl reikėtų palaukti Seimo pavasario sesijos pradžios, kuri numatyta kovo 10 dieną.

Reaguodamas į tokį buvusių bendražygių pareiškimą, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis valstiečius išvadino „supuvusiais vertybininkais“ ir teigė manantis, kad valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis dėl tokio sprendimo susitarė su konservatoriais.

Galiausiai Seimo opozicijai vis tiek pavyko pavyko surinkti 47 parašus neeilinės sesijos šaukimui. Projektą dėl neeilinės sesijos šaukimo pasirašė visos opozicinės frakcijos, išskyrus LVŽS atstovus Seime, palaikymo buvo sulaukta ir iš Mišrios Seimo narių grupės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.