Šnipinėjimu Baltarusijai įtartą vilnietį M. Danielių teismas paleido į laisvę: už grotų praleido puspenkto mėnesio

Beveik puspenkto mėnesio už grotų praleidęs įtariamas šnipas Mantas Danielius (38 metų) jau namie. Nors Vilniaus apylinkės teismas jo suėmimą buvo pratęsęs dar dviem mėnesiams, Vilniaus apygardos teismas praėjusį trečiadienį šį sprendimą panaikino.

M.Danielius neigia šnipinėjęs Baltarusijai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Danielius neigia šnipinėjęs Baltarusijai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Danielius neigia šnipinėjęs Baltarusijai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Danielius neigia šnipinėjęs Baltarusijai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Danielius neigia šnipinėjęs Baltarusijai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Danielius neigia šnipinėjęs Baltarusijai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 4:06 PM

„Pagrindiniai teismo motyvai yra du. Nuo pernai metų lapkričio 24 dienos, tai yra daugiau nei du mėnesius, byloje nebuvo atliekami jokie procesiniai veiksmai, o prokuroras nuo pat rugsėjo 28 dienos, nuo mano suėmimo, taip ir nesugebėjo pateikti įrodymų, kad aš planavau pabėgti į Baltarusiją. Kadangi įrodymų, kad aš planuoju bėgti nėra, teismas negalėjo ilgiau manęs laikyti suimto“, – portalui lrytas.lt sakė M.Danielius.

Įtariamam Baltarusijos šnipui skirtos dvi švelnesnės kardomosios priemonės – dokumentų poėmis ir intensyvi priežiūra – apykojė.

Tačiau, pasak M.Danieliaus, nors ir praėjo dvi paros, apykojė jam vis dar neuždėta.

„Vilniaus apygardos teismas įpareigojo man apykoję uždėti Vilniaus apskrities policijos komisariatui, nors mano bylą tiria Lietuvos Kriminalinės policijos biuras (LKPB), kuris nesutinka perduoti bylos kopijų Vilniaus apskrities komisariatui, bijodami, kad Vilniaus komisariate nutekės informacija apie bylos turinį“, – paaiškino M.Danielius.

Vyro teigimu, penktadienį ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras ketina dar kartą kreiptis į teismą ir šio prašyti, kad nutartis būtų šiek tiek pakeista – kad apykoję uždėtų ne Vilniaus policijos pareigūnai, o LKPB, kurio žinioje byla yra.

„Mano paleidimas šokiravo tiek prokurorą, tiek policiją. Mane iš Vilniaus kalėjimo išsivežę policijos pareigūnai net kelias valandas mane dar laikė ir sprendė, ką daryti, nes teismo nutartis mane paleisti sujaukė jų planus dėl tyrimo eigos“, – portalui lrytas.lt sakė M.Danielius.

Vyro teigimu, Vilniuje jis kalintas tik nuo šių metų sausio 20 dienos. Iki to laiko buvo laikomas Kauno tardymo izoliatoriuje. „Jie bijojo, kad rusakalbiai Vilniaus kalėjimo pareigūnai, tarp kurių yra ir baltarusių tautybės, gali man padėti, sudaryti geresnes įkalinimo sąlygas, perduoti man rūpimos informacijos ar Baltarusijos KGB aktualijas“, – kalbėjo M.Danielius.

Vis dėlto, ar jis tikrai šnipinėjo Baltarusijos tarnyboms bei šios valstybės KGB, M.Danielius neatskleidžia.

„Pačios bylos vidinio turinio detalių kol kas neleidžia komentuoti prokuroras. Galiu pasakyti tik savo poziciją – kaltės nepripažįstu visiškai, tačiau su Kseniją Lebedevą (Baltarusijos žurnalistė, kuri, kaip teigiama, dirba KGB – Red.) esu pažįstamas nuo 2018 metų.

Šios pažinties niekada nesureikšminau, nes tuo metu Ksenija buvo eilinė Baltarusijos žurnalistė. Jos karjera ėmė kilti į viršų tik 2020 metų rugpjūčio protestų Baltarusijoje metu.

2018 metais Lietuvoje, Palangoje, Ksenija man padarė išskirtinį įspūdį, nors bendravome vos kelias dienas. Jautėsi, kad ji ir apsiskaičiusi, ir turi karjeros ambicijų, buvo net du kartus išsiskyrusi, nes darbas jai svarbiau nei šeima“, – pasakojo M.Danielius.

Įtariamojo teigimu, pati K.Lebedeva neigia dirbanti KGB ir jis jos žodžiais tiki labiau nei Baltarusijos opozicijos atstovių pamąstymais, kad K.Lebedeva dirba šiai institucijai.

„Spaudos konferencijoje Olga Karač labai pabrėžė, kad esu „nepatrauklus moterims“, ir, kad jos tikėjosi rasti man žmoną iš opozicijos tarpo. Gal joms atrodė įtartina, kad tokia seksuali žurnalistė, kaip K.Lebedeva su tokiu neseksualiu, kaip aš bendrauja, todėl ir pagalvojo, kad esu jos informatorius?

Joms, matyt, įtarimų kėlė Ksenijos draugiškas, taktiškas, pagarbus elgesys su manim, nes opozicijos moterims gi, matomai, pagarbus elgesys dera tik santykyje su Alfa patinais“, – iš Vilniuje įsikūrusių Baltarusijos organizacijų atstovių kalbų, kad jos esą manė, jog M.Danielius į jų gretas įsisuko tik norėdamas susirasti žmoną, pasišaipė šnipinėjimo bylos įtariamasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.