Žymus žmogus sąraše – dar ne pergalė: įvardijo, kodėl į politinę areną prasprūsta netinkami veikėjai

Seimą purtantis galimos pedofilijos skandalas tiek visuomenę, tiek ir pačius politikus paskatino diskutuoti, kokius žmones partijos kviečiasi į savo gretas. Nors pripažįstama, kad nuo nusikaltimų neapsaugota nei viena politinė jėga, visgi tam tikrų spragų kandidatų paieškose įžvelgia ir Seimo nariai.

Rinkimai<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai<br>D.Umbraso nuotr.
Rinkimai<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lapinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lapinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Tomilinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Tomilinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 7:55 AM

Apie tai, kodėl į valdžią vis patenka abejotinų veikėjų, „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ diskutavo komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas bei Seimo narys, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas.

Prabilo apie partijų spragas

Komunikacijos specialistas M.Lapinskas svarstė, jog dalyvauti politikoje iš esmės gali kiekvienas Lietuvos žmogus, tačiau tai natūraliai sukuria ir tam tikrų problemų.

„Visą laiką kalbame apie tai, kad reikia padaryti politiką atviresnę, reikia leisti išsikelti save, reikia leisti ir rinkimų komitetus eiti. Lietuvoje yra gausybė žmonių – visa laimė, kad nesame kokia Rusija ar Baltarusija, ir kiekvienas žmogus, kuris turi teisę būti renkamas, iš principo gali surinkti parašus, registruoti partiją, komitetą, ką tik nori, ir mėginti savo laimę rinkimuose.

Vėlgi, matau, kad yra tokių smulkesnių, mažesnių partijų, tai jų problema labai dažnai būna formuoti sąrašus. Kadangi reikia dalyvauti, surinkti balsų, reikia būti visose savivaldybėse ir projektuoti neva nacionalinį buvimą valdžioje, dėl to, ypač, kai artėja savivaldos rinkimai, rajonų skyriai pradeda ieškoti žmonių, kad, duok Dieve, tą minimalų žmonių kiekį sudėtų į sąrašą. Ir ten iš tikrųjų patenka labai daug atsitiktinių žmonių.

Nesu tikras, kad visi jie žino, kad jie kandidatuoja – galbūt kartais už juos kas nors net ir dokumentus supildo“, – aiškino M.Lapinskas.

Jis priminė ir visai neseniai matytą pavyzdį, kai pirmu numeriu į Druskininkų tarybą kandidatuojantis Darbo partijos atstovas buvo pagautas su puse kilogramo hašišo ir partijos nariai turėjo aiškintis dėl šios situacijos.

„Mes matėme situaciją Druskininkuose su Darbo partijos veikėju, kuris buvo įtrauktas, ir Druskininkų skyriaus pirmininkė pasakė, kad nelabai aš jį pažįstu, nežinau, kas jis toks“, – kalbėjo M.Lapinskas.

Pasak komunikacijos eksperto, nusikaltimai visuomenėje visada egzistavo, tačiau užkirsti jiems kelią ir dabar, ir jau žmogui atsiduriant politikoje gali būti labai sunku.

„Numatyti kažkokių ypatingų mechanizmų, kad šitas žmogus padarys nusikaltimą, garantuoti tai, kad Seimo narys nepaims kyšio, nevairuos išgėręs ar nepadarys tokių baisių nusikaltimų, niekas negali“, – pabrėžė pašnekovas.

Savo ruožtu Seimo demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys T.Tomilinas atkreipė dėmesį, jog pirmiausia svarbu pabrėžti, kad niekas nėra apsaugotas nuo galimų nusikaltimų, o ši reputacinė krizė, kuri šiuo atveju ištiko konservatorių partiją, liečia ir skaudina visus politikus vienodai.

Visgi parlamentaras pripažino, kad partijų narių pritraukimo procesuose iš tiesų yra nemažai spragų.

„Jūs klausiate, kaip partijos parenka žmones, ir aš galiu paliudyti, kad yra daug spragų šiame procese. Pirmiausia yra pataikavimas tokiam pagrindiniam demokratijos bruožui – kad žmonės nori rinkti tuos, apie kuriuos girdėjo.

Čia yra universalu visame pasaulyje – partijos renka žvaigždes, ir žinomumas yra vienas iš svarbiausių kriterijų. Nesvarbu kame, tiesiog svarbu, kad būtų antraštėse šita pavardė. Pamenu, kaip rinkome Dovilę Šakalienę – o, žinomas veidas, garsi asmenybė. Dabar žinome, kad ji yra ne pas valstiečius“, – dėstė T.Tomilinas.

Pasak Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario, visuomenė šiandien nevertina to, kas brandžios demokratijos visuomenėse yra vienas iš esminių kriterijų – patirties politinėje bendruomenėje.

„Mūsų visuomenėje tai visai nėra joks rimtas kriterijus. Jeigu žmogus yra ne kaip Bartoševičius ar Marčiulionis, kuris atsirado tiesiog iš dangaus, o turi rimtą patirtį, rimtą reputaciją jau politinėje bendruomenėje, tikimybė, kad jis padarys pažeidimą – jau nekalbu apie tokius ribinius dalykus kaip pedofilija – tas politinės bendruomenės filtras yra pakankamai rimtas, jeigu žmogus yra ilgau bendruomenėje, jis yra pažįstamas iš įvairiausių pusių“, – dėmesį atkreipė T.Tomilinas.

M.Lapinskas tuo metu svarstė, jog padėtį galėtų pagerinti savivaldos prestižo kėlimas, ir skatinimas pirmiausia eiti dirbti į pačias savivaldybes.

„Jeigu tie žmonės, kurie nori save realizuoti politikoje, jaustų, kad darbas savivaldoje, dalyvavimas rinkimuose, vietinių problemų sprendimas būtų garbingas, gerai apmokamas ir tu įgautum patirties, tokiu atveju veiktų tie natūralūs filtrai – tu darytum normalią karjerą taip, kaip yra daroma Vakarų pasaulyje.

Iš pradžių tu esi išrinktas savo bendruomenėje, parodai savo gebėjimus, lyderystę, tada, jei esi sėkmingas, vyksta tam tikra konkurencija už vienmandates, sąrašą, ir tu keliauji į viršų.

Lietuvoje mes turime šitą sistemą sugriuvusią – jeigu tu esi geras nišinio „Youtube“ kanalo dalyvis, tai tu žemiau kaip į prezidento vietą neisi. Galbūt dar į Europos Parlamentą nori taikyti, nes ten neva vieta tokia šilta. Seimo nariu – be jokios abejonės, tik atneškite, paduokite, suvyniokite, bet savivalda – tai kam čia ta savivalda?“, – ironizavo komunikacijos ekspertas.

Nori laimėti čia ir dabar

T.Tomilinas pridūrė, kad dar labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kas partijos žmones atsirenka. Jo manymu, tai turėtų spręsti tikrai ne vienas partijos vadovas.

„Jeigu atrenka didesnis būrys, yra taisyklės, priežiūros komisijos, analizės – taip yra brandžiose partijose. Jei tai yra vieno žmogaus sprendimas, tai yra labai blogai. Tai vis tiek lieka subjektyvumas, asmeniškumai ir didelė klaidos tikimybė. <...>

Kuo daugiau partijos įtrauks žmonių į bet kokį politinį dalyvavimą – kad ir į rinkimų stebėjimą rinkimų naktį – tuo daugiau pasitikėjimo bus pačia partine sistema, bus mažiau skandalų, nes pati bendruomenė galės išsifiltruoti“, – aiškino Seimo narys.

Dar viena problema, kurią labai sunku spręsti, pasak T.Tomilino – santykis su laiku.

„Kiekvienas partijos vadas nori laimėti dabar. Šiuos rinkimus. Šį mero postą, dabar. Labai retai kas galvoja dešimt, penkiolikos metų perspektyvoje. Kartais susikerta partijos ilgalaikiai interesai ir siekis šiandien laimėti.

Aš visą laiką pabrėžiu, kad, jeigu mes nelaimėsime šito konkretaus mero posto, bet pravesime penkis žmones į tarybą, juos užauginsime, ir po 4 metų ar po 8 metų mes turėsime 5 stiprius galimus kandidatus į merus, tai yra kur kas svarbiau. Ir tada reikia daryti labai sunkų susitarimą su savo ego ir sąžine, kad galimai mes būsime labai griežtoje opozicijoje, bet nepateksime į valdžią viename ar kitame rajone“, – svarstė T.Tomilinas.

M.Lapinskas pasiūlė ir savo idėją, kaip visuomenėje gerai žinomų, tačiau politinės patirties ir gebėjimų neturinčių žmonių visgi nematyti politinėje arenoje.

„Ką galima būtų daryti: aš turiu tokią idėją, kad tam, jog išvengtume visokių žvaigždžių kvietimų, partijoms reikėtų suteikti galimybę suformuoti tam tikrą vagoną žvaigždžių priekyje, kur visi žinotų, kad jų nerinks, bet jie tiesiog tempia sąrašą, į kurį tu galėtum įtraukti įvairiausius žmones. Panašiai, ką su valstiečiais padarė Š.Marčiulionis. Ištraukti ir A.Mamontovą, ir A.Tapiną, gal net įmones įtraukti.

Ir tada tokiu atveju žmogus ateina, dabar jis nežino, kas yra sąrašo pirmas numeris, o čia dabar jie mato, kad štai, sąrašą veda kažkas, tada tu už jį balsuoji kaip identifikatorių, bet jis tiesiog neina į tą postą. Tada mes išvengtume šitos problemos, kad jie netyčia patenka į Seimą.

Tokiu būdu, jeigu leistumėm identifikuoti lengviau ir praeiti, manau ir demokratijai, ir partijai, ir, galų gale, žvaigždėms būtų geriau“, – idėją pateikė komunikacijos specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.