Arvydas Lekavičius. Ekspertų vardas – tik už gražias akis?

Lietuvoje iki šiol tebeveikia sąmokslo teorijų platinimu pagarsėjęs tinklapis ekspertai.eu, nors apie jį jau prieš keletą metų įspėjimus siuntė Valstybės saugumo departamentas.

Lietuvos Valstybinės teismo medicinos tarnyba.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos Valstybinės teismo medicinos tarnyba.<br>D.Umbraso nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos Valstybinės teismo medicinos tarnyba.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos Valstybinės teismo medicinos tarnyba.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 2:23 PM

Į tokius marginalus daugelis įprato nebekreipti dėmesio kaip į uodus vasarą. Tačiau yra ir kitokių ekspertų, kurie didžiuojasi tokiu vardu, nors dėl jų klaidų traiškomi ne uodai, bet žmonių likimai.

Antai kaunietis L.Vaičiulionis buvo apkaltintas žmogžudyste ir septynis mėnesius praleido Vokietijos bei Lietuvos kalėjimuose vien dėl to, kad Kriminalinės policijos biuro ekspertai supainiojo jo DNR su kito asmens.

Išaiškėjus tiesai vokiečiai, kurių šalyje žmogus išvis nebuvo iki tol lankęsis, skubiai paleido kaunietį ir sumokėjo kompensaciją. O iš mūsų pareigūnų jis neišgirdo jokio atsiprašymo žodelio.

Sunku ekspertams ir su chemija. Antai policija konfiskavo statinę, kurioje gaminti kvaišalai, ir pagalį, kuriuo jie buvo maišomi. Kubile ekspertai aptiko metamfetamino ir jo pirmtakų pėdsakų, o ant pagalio rado kitokių medžiagų.

Kaip tai galėjo nutikti, neseniai vykusiame teisme nesuprato ir negalėjo paaiškinti net jie patys.

O juk tokių ekspertizių kaina milžiniška: nustačius, kad buvo gaminami narkotikai, bausmė siektų nuo 10 iki 15 metų, o jei tik kvaišalų pirmtakai – nuo 6 iki 10 metų įkalinimo. Vienas dalykas, kai ekspertai neteisingai įvardija pagamintus produktus, ir visai kitas, kai jie tikrinimo metu kažkur „išgaruoja“.

Kai Šiaulių policijos kriminalistai pasvėrė automobilyje rastą kokainą, paaiškėjo, kad jo svoris – 362 gramai. Bet tuos pačius narkotikus persvėrus Policijos departamento kriminalistinių tyrimų centre buvo nustatytas kitoks svoris – 336 gramai. Skirtumas nedidelis – vos 26 gramai, bet juos pardavus juodojoje rinkoje galima gauti beveik 3 tūkst. eurų. Jau šis tas.

Tad kol vieni „ekspertai“ pudrina žmonėms smegenis, kiti dėl neišmanymo, o gal ir tyčia pateikia protu sunkiai suvokiamas išvadas. Tik pirmuosius dar gali patarkuoti saugumiečiai, o antrieji kaip ir nepakaltinami – et, suklydome, kam nepasitaiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.