Įvardijo, kodėl nepotizmo skandalas nepareikalaus nei vienos Vyriausybės nario galvos

Po Lietuvos politinėje padangėje kilusio nepotizmo skandalo susvyravo pasitikėjimas net ir tomis partijomis, kurios iki šiol deklaravo taikančios sau ir kitiems itin aukštus skaidrumo ir kokybės reikalavimus, tvirtina Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Andrius Šuminas.

Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Belickaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Agnė Belickaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Laisvės partija<br>V.Skaraičio nuotr.
Laisvės partija<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Laisvės partija<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Andrius Šuminas<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Šuminas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 4:08 PM

Jo teigimu, nors „Lietuvos geležinkelių“ grupės (LTG) korporatyvinių reikalų direktorės pareigas ėjusi dabar jau atsistatydinančio ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona Agnė Belickaitė ir paliko savo darbo vietą, Laisvės partiją aptemdęs šešėlis taip lengvai šios situacijos pamiršti greičiausiai neleis.

Apie tai A.Šuminas kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

Sprendimus turėtų priimti tik pati partija

Paklaustas, ar skandalo atomazga, kai iš savo pareigų pasitraukė tiek V.Jurgutis, tiek jo žmona A.Belickaitė, galiausiai nuramins kilusias aistras ir kritikus, A.Šuminas svarstė, jog pasitraukimas tiek iš viceministro, tiek iš Lietuvos geležinkelių pareigų yra tam tikras gaisro ir įsisiūbuojančios Vyriausybės krizės gesinimas.

Nors tai esą ir yra bandymas nepadaryti didesnių problemų tiek pačiai ekonomikos ir inovacijų ministrei A.Armonaitei, tiek visai Laisvės partijai, tačiau, specialisto manymu, pačios problemos tai iš esmės nesprendžia.

„Aišku, visi šitie atvejai palieka labai neigiamą įspūdį, nes visgi Laisvės partija atėjo į valdžią, į rinkimus su aukšto skaidrumo standartų deklaravimu, su naujos kokybės politinės vadybos standartų deklaravimu, ir matome, kad nelabai tų standartų kai kuriais atvejais yra laikomasi.

Čia ir yra pagrindinė problema, kad Laisvės partija elgiasi ir atrodo panašiai, kaip ir buvusios prieš ją partijos, kurias Laisvės partijos politikai kaltindavo netinkamu elgesiu ir kartu tuo pačiu nepotizmu“, – kalbėjo A.Šuminas.

Tiesa, aštrios kritikos politikai sulaukė ir iš prezidento Gitano Nausėdos – šalies vadovas pareiškė, jog Laisvės partijos pirmininkė A.Armonaitė turėtų rimtai apsvarstyti savo atsistatydinimo galimybę.

Profesoriaus teigimu, nors prezidento pareiškimas yra pakankamai griežtas ir keliantis diskusijų, sprendimus dėl galimų atsistatydinimų ar ministrų galvų turėtų priimti tik pati partija.

„Čia turbūt patys Laisvės partijos politikai turėtų nuspręsti, kokią atsakomybę turėtų prisiimti ministrė ir partijos lyderė, ir kaip partija nori atrodyti prieš rinkėjus prieš artėjančius Seimo rinkimus.

Čia turbūt yra pagrindinis klausimas, kaip patys politikai supranta savo politinę atsakomybę ir kiek jie ją prisiima, o ne tik deklaruoja“, – pažymėjo A.Šuminas.

Nepotizmą lemia ir Lietuvos specifika?

Pasak pašnekovo, nors ir kalbama apie tai, kad tam tikrų pokyčių Vyriausybei visgi reikėtų, pakeičiant kai kuriuos ministrus, bet kokie pokyčiai greičiausiai išprovokuotų nemažą Vyriausybės krizę.

„Greičiausiai mes matysime ministrų gynimą, ir tikėtina, kad tų pokyčių nebus. Juo labiau, kad yra sudėtingi santykiai tarp koalicijos partnerių, tai vėlgi tuos pokyčius tokiais atvejais daryti labai sudėtinga.

Ypač kalbant apie ministrus, kurie yra partijų lyderiai, ryškiai matomi žmonės. Tai tikėtina, kad bus priimta tokia gynybinė taktika ir ministrai bus ginami iki pat rinkimų“, – aiškino VU Komunikacijos fakulteto profesorius.

Premjerė Ingrida Šimonytė savo ruožtu šią savaitę teigė davusi sau naujametinį pažadą – nebekomentuoti G.Nausėdos pasisakymų esą dėl galimai prasidėjusios jo prezidento rinkimų kampanijos. Visgi A.Šuminas kritikos turėtų ir pačiai ministrei pirmininkei.

„Rinkiminė kova yra prasidėjusi, bet panašius priekaištus būtų galima išsakyti ir pačiai premjerei bei jos partijai. Seimo rinkimai taip pat yra ant nosies ir lygiai taip pat jų veiksmus ir kai kuriuos pareiškimus galima traktuoti kaip rinkiminės kampanijos dalį.

Turbūt toks griežtas pasisakymas apie prezidento kritiką nėra visiškai teisingas, tuo labiau, kad prezidento kritika turi tam tikrų argumentų“, – vertino specialistas.

A.Šuminas pripažino, kad apskritai nepotizmas Lietuvoje yra opi problema – mat dėl mūsų šalies specifikos gana paprasta bet kurioje srityje aptikti sau pažįstamų žmonių.

„Yra tam tikra mūsų šalies problema – mes esame nedidelė valstybė, ir sąsajos tarp žmonių yra labai glaudžios. Mes labai lengvai rastume bendrų pažįstamų, draugų, giminaičių, klasiokų, ir iš čia dažnai atsiranda tos problemos.

Tačiau bet kuriuo atveju turėtume priimti tam tikras normas, kad, jeigu politikai užima tam tikras pareigas, tai nei jų šeimos nariai, nei jų artimiausio rato draugai negalėtų pretenduoti į tam tikras pareigas, susijusias su tų politikų ar ministerijų pavaldumu“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.