Reikalaujant dviejų ministrų galvų – užuominos apie „dingusį“ G. Landsbergį ir G. Nausėdos atsitraukimą

Pastaruoju metu politinę Lietuvos padangę įkaitinę įvykiai bei skandalai įžiebė diskusijas mažiausiai apie dviejų šios Vyriausybės ministrų patraukimus.

Pastaruoju metu politinę padangę įkaitinę įvykiai bei skandalai įžiebė diskusijas mažiausiai apie dviejų šios Vyriausybės ministrų patraukimus.<br> Lrytas.lt koliažas
Pastaruoju metu politinę padangę įkaitinę įvykiai bei skandalai įžiebė diskusijas mažiausiai apie dviejų šios Vyriausybės ministrų patraukimus.<br> Lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liutauras Gudžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Liutauras Gudžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 6:07 PM, atnaujinta Apr 1, 2023, 6:55 AM

Po Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) nesėkmingų savivaldos rinkimų vis dažniau skamba šalies diplomatijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio pavardė, o dėl kilusio nepotizmo skandalo prašyta ir Laisvės partijos lyderės, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės galvos.

Ar šie lyderiai turėtų trauktis ir kokia bus politinių aistrų atomazga, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ diskutavo konservatorius, buvęs Seimo narys Julius Dautartas, socialdemokratų pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės pavaduotojas, politologas Liutauras Gudžinskas bei žurnalistas, tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

Įžvelgia vidinių įtampų

Pasak J.Dautarto, nors pastaruoju metu itin daug kalbama apie asmeninę G.Landsbergio atsakomybę dėl nenusisekusių savivaldos rinkimų, konservatorių partijoje šiuo metu yra kur kas sudėtingesnių problemų nei jos pirmininko patraukimas.

Jo manymu, pačiam G.Landsbergiui šiandien trauktis nebūtina, tačiau apie tai po šių savivaldos rinkimų labai rimtai turėtų pagalvoti kitas konservatorius – partijos rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas.

„Tikrai jis turėtų trauktis. Mes visada traktuojame, kad laimime rinkimus, ir dabar yra pozicija, kad mes jų nepralaimėjome, kad Vilnių laimėjome. Noriu pasakyti, kad tai yra didžiulė klaida, tai yra apgaulė. Jeigu paimsime Vilnių, tai yra tik Vilnius. Vilnius ir visa kita Lietuva.

Kai mes traktuojame, kad laimėjome Vilnių ir tai yra geras rinkimų rezultatas, tai yra pakankamai rimta vidinės partinės logikos sistemos klaida. Priežastys yra giluminės ir jos slypi vidinėje partijos struktūroje ir problemose“, – vertino J.Dautartas.

Socialdemokratas, politologas L.Gudžinskas savo ruožtu svarstė, kad TS-LKD partija niekada nebuvo vienalytė, todėl stebėti, kas galiausiai užims G.Landsbergio vietą po pirmininko rinkimų, dabar turėtų būti ypač įdomu.

„Ilgą laiką matome mažų mažiausiai dvi ar net tris sroves: tai tokia liberali, konservatyvi grupė – A.Kubiliaus, G.Landsbergio, I.Šimonytės – ji dominuoja toje partijoje, bet yra ir vadinamoji krikdemiškoji linija, kuri jaučiasi, kad yra tarsi šiek tiek labiau nustumta, ir dabar galbūt galanda tam tikrus peilius.

Tarkime, L.Kasčiūnas, matyt, labai pyksta, kad turintis tokį aukštą reitingumo balą visoje Lietuvoje neturi ministro posto, taip pat Paulius Saudargas. Kadangi dabar yra tam tikras metas, kai Vilnius gavo (merą), o rajonų konservatoriai labai smarkiai nukentėjo, gali būti tam tikra proga kelti tuos klausimus.

Bus matyti – vienaip ar kitaip pirmininko rinkimai parodys, bet bus, matyt, rimti, lygiai tokie pat, kokie kažkada buvo, kai A.Kubilius varžėsi su I.Degutiene“, – lygino L.Gudžinskas.

Žurnalistas, tinklaraštininkas S.Malinauskas taip pat svarstė, kad konservatorių partijoje jau plika akimi galima įžvelgti tam tikrų įtampų.

„Klausimas, kiek G.Landsbergis dabar nėra pasitraukęs. Mano akimis, strateginis komunikacinis sprendimas paslėpti partijos pirmininką yra įvykęs. Nebent išgirstame komentarus iš Briuselio arba kaip užsienio reikalų ministro, bet partinių temų G.Landsbergis komentuoja labai mažai.

Antras klausimas – kas jį galėtų pakeisti. Kiek ir man situacija žinoma, viduje yra didelės įtampos. Šiaip yra gerai, kad partijoje yra daug nuomonių ir daug ambicijų, bet mes kai kuriuos dalykus jau dabar matome išeinančius į viešąją erdvę, kai tarpusavyje lyderiai vienas kitą labai aktyviai kritikuoja.

Čia nėra jokia paslaptis – I.Šimonytė, kaip būsima galima konservatorių pirmininkė, turi palaikymą net nesakyčiau, kad liberalios pusės, bet labiau kairės pusės – nes tai, kas šiuo metu vyksta, man primena kairiąją politiką – ir yra tokia konservatyvi klasikinė dešinė, kaip Kasčiūnas, Saudargas, Ažubalis ir kiti.

Kas užims tą vietą ir kaip į tai bus sureaguota, sunku pasakyti“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Aptarė G.Nausėdos vaidmenį nepotizmo skandale

Žurnalisto teigimu, daug kam gali atrodyti, kad pasitraukimas iš tam tikro posto politikui yra didžiulė bausmė, tačiau neretai yra priešingai – pasak S.Malinausko, tai yra labai protingas manevras, nes nueinantis lyderis su savimi nusineša ir visą neigiamą krūvį.

„Atėjęs naujas lyderis turi pasitikėjimo kreditą, čia galėtų būti visai pasvarstyta politinių technologijų klausimu, ar verta laikytis pozicijos. Bet visada sakau – jeigu tu nori pakeisti lyderį, reikia pagalvoti, kuo jį gali pakeisti.

Jei žiūrime į Laisvės partiją, akivaizdu, kad ten tikrasis lyderis buvo Remigijus Šimašius, iki kol jo reitingai ir pasitikėjimas krito. Vilniuje, kaip ir prognozuota, rezultatai yra prasti.

A.Armonaitė irgi sugėrė didžiulį neigiamą krūvį, tai, tiesą pasakius, kas ten dabar galėtų ateiti ir galėtų tą patį ištraukti, aš nežinau. Manau, tai skirtinga situacija nuo konservatorių“, – vertino tinklaraštininkas.

Nors po kilusio nepotizmo skandalo atsistatydino ne tik ekonomikos ir inovacijų viceministras V.Jurgutis, bet ir skandalo centre atsidūrusi jo žmona A.Belickaitė, prezidentas G.Nausėda vis dėlto reikalavo pačios ministrės A.Armonaitės galvos.

S.Malinausko manymu, tokia šalies vadovo taktika pasirinkta neatsitiktinai.

„Mes į situaciją galime žiūrėti dvejopai. Vienas dalykas yra interesų konflikto situacija, bet, kalbant apie G.Nausėdą, jis labai tikslingai pasirinko nepopuliarią ministrę, partijos pirmininkę, kuri, matyt, visiškai kertasi su jo elektoratu.

Tiesą pasakius, čia greičiausiai net ne tai, kad pažeidimo dydis buvo toks didelis, bet ministrės ir prezidento įtampa neišvengiamai išliks“, – kalbėjo jis.

Visgi, anot žurnalisto ir tinklaraštininko, yra ir dar vienas klausimas – kiek toli G.Nausėda nori „spausti“ šią situaciją.

„Jis turi karčią patirtį su ministrais, kurie nesitraukia. Prisiminkite J.Narkevičių – kai prezidentas daug kartų reikalavo pasitraukimo ir tai neįvyko, tai kerta per jo reputaciją, ir, aišku, visada atsiranda kalbos, ar pas jus nėra to nepotizmo, tai jos jam nėra naudingos.

Manau, iš komunikacijos pusės jis pasiėmė tiek, kiek galėjo, viešoje erdvėje liko jo griežta pozicija, bet vargu, ar jam apsimoka dar labiau spausti, nes jis ir pats gali nudegti“, – svarstė S.Malinauskas.

Pasak politologo, socialdemokrato L.Gudžinsko, Laisvės partijai galimo nepotizmo skandalas smogs labai stipriai – gal net stipriau, nei Seime sėkmės nepasiekę jų įstatymų projektai.

„Gal net daugiau nei Partnerystės įstatymo nesėkmė ar žolės dekriminalizavimo klausimas. Laisvės partija, liberalai visada turi labiausiai skaidrios, mažiausiai korumpuotos politinės jėgos vėliavą, bet visą laiką užlipa ant to paties grėblio.

Buvo Paksas, Zuokas, Masiulis, ir Laisvės partija sakė, kad jie tikrai yra skaidrūs, kad jie sutvarkys valstybę, kad joje viskas būtų skaidru ir aišku.

Šis skandalas parodė, kad seni įpročiai nemiršta, ir partijos iš esmės elgiasi panašiai“, – vertino jis.

Pasak konservatoriaus J.Dautarto, A.Armonaitė pati iš savo pareigų tikrai nepasitrauks. Visgi, pasak jo, valdančiajai daugumai su Laisvės partija dirbti toliau gali būti itin sudėtinga.

„Jiems nieko nebelieka, kaip parodyti savo politinę valią, nepritariant TS-LKD tam tikriems projektams, ir jie radikalės. Visada taip būna, kai koalicija buriama bet kokiu principu. Ką pasėsi, tą ir pjausi“, – sakė jis.

Savo ruožtu S.Malinauskas, apibendrindamas kilusį galimo nepotizmo skandalą, pabrėžė, kad komunikacijos ekspertė A.Belickaitė ir Laisvės partijos pirmininkė A.Armonaitė teturėjo padaryti vieną svarbų dalyką.

„Jei tu matai, kad prasidės krizė, tai neišplėsk to gaisro, lokalizuok ir pasitrauk. Jeigu ji būtų iš karto pasitraukusi, arba, jei Armonaitė būtų iš karto pasakiusi, kad nežinojo, mato problemą ir ji turi trauktis, viskas būtų kitaip.

Dabar yra skandalas – partija nudegė, ministrė nudegė, ir dar du žmonės pasitraukė“, – dėstė pašnekovas.

Visgi S.Malinauskas neabejojo, kad žmonės šį skandalą prieš rinkimus tikrai prisimins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.