Po skandalingo Pekino pareiškimo – netikėtas verdiktas: turėtų sunerimti ir Rusija?

Dėl Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje Lu Shaye pareiškimų, kad SSRS sudėtyje buvusios valstybės neturi „efektyvaus teisinio statuso tarptautinėje teisėje“, turėtų sunerimti ir Rusija, įsitikinęs buvęs krašto apsaugos ministras, ambasadorius ypatingiesiems pavedimams Linas Linkevičius.

 Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lu Shaye.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lu Shaye.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 12:23 PM

„Rusai sunerimę jau seniai“

Ilgametis diplomatas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo, kad Kinijos ambasadoriaus pareiškimas turėtų būti vertinamas rimtai.

Pirmadienį Kinija pagaliau sureagavo į ambasadoriaus žodžius ir patikino, kad gerbia visų buvusių sovietinių respublikų „suverenios valstybės statusą“, tačiau, anot L.Linkevičiaus, žala jau padaryta.

„Tai vis tiek netaiso šalies įvaizdžio ir patikimumo, kalbant ne tik apie tarptautinius santykius, bet ir galimybes moderuoti konfliktus, tarpininkauti, į ką kartais pretenduodavo Kinija – tai nubraukia visas tas pastangas“, – įsitikinęs jis.

Ambasadorius pastebėjo, kad tokie pareiškimai nėra kasdieniai, ir galimai parodo, kaip mąsto Pekinas.

„Kinai mąsto epochų, šimtmečių kategorijomis, ir toks žvilgsnis į istoriją… Mus dabar kaip ir patikino, kad nekvestionuoja mūsų statuso, bet manau, kad turėtų sunerimti ir Rusija – jei pažvelgtume į senus žemėlapius, dar XIX amžiaus vidurio ar dar anksčiau, tai du trečdaliai Sibiro priklausė Kinijai. Tad istoriškai pasižiūrėjus, ir tai galima įžvelgti“, – svarstė L.Linkevičius.

Diplomatas įsitikinęs, kad visais atvejais Kinijos ambicijos reikalauja didesnio dėmesio, todėl visam pasauliui dėl tokių pareiškimų reikėtų suklusti ir reaguoti rimtai.

L.Linkevičius teigė pastebintis ne vieną atvejį, kai Kinija savotiškai nusispjauna Rusijai į veidą, o pastarieji turi tiesiog nusišluostyti ir apsimesti, kad nieko neįvyko.

„Prieš Xi Jinpingo vizitą valstybinėje televizijoje irgi buvo tam tikrų reportažų su tam tikromis istorijos paralelėmis, Rusijos miestų pavadinimais išvertus į kinų kalbą. Matomos tokios keistos paralelės ir keistos asociacijos.

Matyt, atsitiktinai tokių dalykų nėra, o kad rusai yra sunerimę jau seniai, tą tikrai žinau dar nuo savo aktyvesnių laikų. Galbūt ne viską viešai deklaruoja, bet tai yra faktas“, – kalbėjo L.Linkevičius.

„Tad patikimumo požiūriu, tikėtis, kad kažkokie saitai padės Rusijai išsigelbėti iš savo pačių sukurtos krizės, yra tam tikra iliuzija“, – pridūrė jis.

Peržengta riba

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį teigė, kad Europos Sąjungos šalys turi reaguoti į Kinijos ambasadoriaus pareiškimus, pasmerkti tokią Pekino retoriką.

„Mes paprašėme savo partnerių paremti mus taip, kaip jie tik gali. Tai reiškia, kad gali būti ir ambasadorių iškvietimai kitose sostinėse, vieši pareiškimai, kad jie nepritaria šiems teiginiams, paaiškinimų reikalavimas“, – nurodė G.Landsbergis.

Savo ruožtu L.Linkevičius pastebėjo, kad ne visos ES šalys atsiliepė ar atsilieps ateityje į Lietuvos prašymą, mat su kinais ne vieną Vakarų lyderę sieja glaudūs ekonominiai ryšiai.

„Matome, tos šalys, kurios rodo aktyvesnę poziciją, turi vienokią poziciją Kinijos atžvilgiu, bet yra ES ir tokių šalių, kurių ekonomika pakankamai stipriai integruota į Kiniją, jos turi abipusių ryšių – tai trukdo suformuoti kiek principingesnę ES poziciją Kinijos atžvilgiu, nes reikia konsensuso.

Tai susiję ne tiek su politika ar konfliktais, o tiesiog su ekonomika, kinų interesais uostuose. Jeigu paminėti konkrečiai, tai reikėtų kalbėti apie Vengriją, Graikiją. Yra labai konkrečių argumentų, dėl kurių šalys vengia aštresnio žodžio ar priekaištų, nuo jų susilaiko.

Tačiau šiuo požiūriu neabejočiau, kad visos šalys turėtų parodyti solidarumą, nes jau peržengta riba“, – įsitikinęs diplomatas.

L.Linkevičius svarstė, kad šoks Kinijos pareiškimas galėjo būti testas, siekiant pažiūrėti, kaip šalys reaguos.

„Tas paneigimas kai ką paaiškina, bet ateičiai ragina mums būti budresniems“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.