I. Šimonytė kviesis J. Šiugždinienę pokalbio, bet dėl situacijos kaltina ir Kauno savivaldybę Opozicija ragina trauktis

Po visuomenininko Andriaus Tapino ketvirtadienį paskelbtos informacijos, jog Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, dar dirbdama Kauno savivaldybės Taryboje, neskaidriai įsisavino 13 816 eurų, savo vertinimą pateikė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
J.Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
J.Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
J.Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 11, 2023, 10:24 AM, atnaujinta May 11, 2023, 11:18 AM

Vyriausybės vadovė tikina, kad su J.Šiugždiniene kalbėsis artimiausiu metu, tačiau kol kas atsistatydinti priežasties nemato nei pati ministrė, nei premjerė.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sėmė kauniečių pinigus ne prasčiau už Matijošaitį. Prieš išeidama į ministeriją ji gavo 13 816 eurų“, – savo „Facebook“ paskyroje teigė A.Tapinas.

Tuo metu premjerė I.Šimonytė, kiek anksčiau teigusi, jog bet kuris neskaidriai dirbęs ministras turės atsistatydinti, kol kas galutinių išvadų daryti neskuba.

„Iš pirmo posto atrodo, kad tarsi kažkas atėjo ir per vieną kartą 13 tūkstančių kažkaip iš kasos išsiėmė. Iš to, ką aš bandau suskaičiuoti dabar, jeigu tai yra švietimo ministrė, ji Tarybos nare tikrai buvo ne vieną mėnesį, ir turbūt preziumuočiau, kad čia yra viso laikotarpio išlaidos.

Tai tuomet reikia skaičiuoti, kiek yra vienam mėnesiui, ar tai yra panašu į tokias išlaidas, kurias patiria kiti savivaldybės Tarybos nariai, ir tada jau aš atitinkamai vertinsiu“, – kalbėjo I.Šimonytė.

„Aš pirmiausia išsiaiškinsiu, kas tai buvo, kokios tai buvo išlaidos. Aš turiu su ministre pakalbėti – pakalbėsiu ir tada turėsiu savo nuomonę“, – pridūrė premjerė.

Paklausta, kiek tokio pokalbio reikės laukti, I.Šimonytė patvirtino, kad su ministre susitiks artimiausiu metu.

„Tiek, kiek reikės. Nemanau, kad labai ilgai [reikės laukti]“, – sakė ji.

I.Šimonytė teigė, jog tai, kad Kauno savivaldybė nereikalavo pateikti čekių ir kitų dokumentų apie Tarybos narių išlaidas, yra ir pačios savivaldybės problema.

„Yra problema, bet tai yra savivaldybės problema. Jei yra tokia tvarka, ir žinau, kad tokia tvarka yra arba buvo turbūt ne vienoje Kauno savivaldybėje, kad čekiai nepriimami, dokumentų nebuvo prašoma, manau, kad tai yra problema.

Seime dokumentų yra prašoma ir prašoma atsiskaityti, ir būtų geriau, kad visur tvarka būtų tokia pati. <...> Gi ne J.Šiugždinienė tokią tvarką savivaldybėje nustatė turbūt“, –  aiškino Vyriausybės vadovė.

J.Šiugždinienės darbui I.Šimonytė priekaištų teigė neturinti.

„Dėl darbo tikrai ne. Bet kadangi politika yra toks žanras, kai su laikraščiu banką ir politiką galima užmušti, su tomis žanro subtilybėmis tenka visiems susitaikyti, įskaitant ministrus ir Seimo narius. Bet vis dėlto klausimas, kokia iš tikrųjų yra situacija“, – dėstė premjerė.

Žurnalistams Seime pati ministrė teigė nematanti jokių priežasčių, kodėl turėtų atsistatydinti.

„Skaičiau pono Tapino informaciją, ir pirmiausia noriu pasakyti – gerai, kad tokia iniciatyva yra, tai tikrai mums padės išskaidrinti sistemą, padaryti ją teisingesne. Aš, kaip Kauno miesto Tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų, už juos atsiskaitydavau pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką.

Tikrai sąžiningai visada atsiskaičiau, todėl esu viena iš Seimo narių, kuri mažiausiai išleidžia kanceliarinėms išlaidoms. <...> Visada sąžiningai atsiskaitau ir sąžiningai dirbu, todėl nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti“, – tvirtino J.Šiugždinienė.

Dirbusi Taryboje ministrė teigė pinigus leisdavusi transportui, internetui, kitoms apibrėžtoms reikmėms.

„Tam, ką nustato reglamentas. Aš visada atsiskaičiau pagal Kauno miesto savivaldybės reikalavimus, kaip ir visi kiti Tarybos nariai. Čekių Kauno miesto savivaldybėje pagal reglamentą niekada pateikti nereikėjo, ir nė vienas Tarybos narys nėra teikęs kelias kadencijas. Skaičiuoju savo išlaidas ir teikiu patvirtinimą“, – aiškino J.Šiugždinienė.

„Aš negaliu dabar paaiškinti detaliai, kas buvo prieš 2 ar 3 metus, kur kokios išlaidos eilutėse, tikrai aš tos informacijos neanalizavau šiandien iš ryto ir nežiūrėjau. Išleidau ten, kur buvo reikalinga tarybos nario darbui. Transportas, internetas – tam, kam nustato reglamentas“, – dėstė ministrė.

Tiesa, ji pritarė I.Šimonytės minčiai, kad neskaidriai dirbęs ar dirbantis ministras turėtų trauktis, tačiau pati savo nekaltumu neabejoja.

„Jeigu neskaidriai naudoja lėšas, ministras turėtų atsistatydinti. Aš tikrai naudoju skaidriai“, – pabrėžė ŠMSM vadovė.

Opozicija ragina trauktis

Tuo metu Seimo opozicijos J.Šiugždinienės atsakymai neįtikino. Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, parlamentaras Saulius Skvernelis teigė manantis, kad ministrė turėtų atsistatydinti.

„Tai jau nebe kotletas už tris eurus ar krevetės už penkis eurus Dubajuje, kaip buvo su vienu iš ministrų. Manau, kad turėtų tą sprendimą priimti, nes atrodo labai negražiai ir neskaniai“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Ir J.Šiugždinienės pasiaiškinimai, kad čekių Kauno miesto savivaldybėje pagal reglamentą niekada pateikti nereikėjo, S.Skvernelio neįtikino.

„Kaunas yra specifinis miestas, ten yra skirtingos praktikos. Jeigu tos išlaidos, kurias patyrė, buvo panaudotos tiesiogiai su savivaldybės tarybos nario darbu, tai vienas dalykas. Bet dabar jau matėme, kiek yra viešinamų atvejų iš savivaldybių, kai akivaizdžiai, nevyniokime žodžių į vatą, yra pavogta – renkami čekiai, daromos fiktyvios nuomos, pirkimai.

Tai yra vagystės. Ar taip buvo Kaune, ar ne, manau, ir ministrė turėtų atsakyti, ir dar kažkas kitas gal atsakys“, – nurodė S.Skvernelis.

Tuo metu socialdemokratė Rasa Budbergytė priminė kadencijos pradžioje premjerės Ingridos Šimonytės išsakytą pažadą.

„Konservatorių Vyriausybė deklaravo, kad viskas bus skaidru, aišku ir atvira. Premjerė sakė, kad jei paaiškės nors koks galimas įtarimas dėl neskaidrumo, jos Vyriausybėje tokių ministrų nebus. Tad po tokių žodžių, kurie buvo ištarti praeityje, lieka tikėtis, kad ministrė J.Šiugždinienė tikrai atsistatydins“, – kalbėjo R.Budbergytė.

Pasak A.Tapino, Kauno savivaldybės tarybos nariai per kadenciją neskaidriai įsisavino beveik po 40 tūkst. eurų.

„Kauno tarybos nariai per kadenciją pasiėmė beveik po 40 000 eurų. Faktiškai visi – nuo vieningo Matijošaičio iki konservatoriaus Lukševičiaus“, – feisbuke rašė jis.

„Sakau – pasiėmė, nes panašu, kad pinigai buvo pervedami nepateikiant jokių ataskaitų ar dokumentų, nes savivaldybė ignoruoja jau trečią prašymą leisti susipažinti su ataskaitomis. Neolex advokatai jau ruošia ieškinį, darbą pradėjo ir Kauno prokurorai“, – pridūrė A.Tapinas.

Jis jau anksčiau buvo paskelbęs, kad vienas iš dabartinių ministrų, eidamas savivaldybės nario pareigas, galimai neskaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.