Valstybės kontrolierius įvertino skandalus dėl savivaldos tarybos narių išlaidų: ragina nekurti „formalaus skaidrumo“

Valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas viliasi, kad viešojoje erdvėje iškylant vis daugiau atvejų, kai savivaldybių tarybų nariai galimai piktnaudžiauja kanceliarinėmis lėšomis, valstybės institucijos imsis iniciatyvų aiškiau reglamentuoti atsiskaitymo tvarką. Visgi, kontrolierius tikina, kad svarbu rasti racionalius sprendimus, todėl jis ragina nekurti „formalaus skaidrumo“ ir nedidinti savivaldai tenkančios administracinės naštos.

A. Tapinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Tapinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

May 17, 2023, 4:57 PM, atnaujinta May 17, 2023, 4:58 PM

„Šiuo metu plačiai viešumoje aptariamas savivaldybių tarybos narių išlaidų vertinimas tik galimai parodo, kad neskaidrių, fiktyvių situacijų ar piktnaudžiavimo atvejų vis dar turime atskirose savivaldybėse. Tikiu, kad teisėsaugos institucijos tinkamai atliks savo darbą ir išsiaiškins bei priims pagrįstus sprendimus, o valstybės ar savivaldos lygmeniu bus parengti aiškiau ir skaidriau tokių išlaidų naudojimą nustatantys reikalavimai“, – trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė M. Macijauskas.

Kontrolierius pabrėžia, kad visi mokesčių mokėtojų pinigai turi būti naudojami atsakingai – procesams privaloma taikyti aukščiausius skaidrumo ir atskaitomybės standartus. Visgi, pažymi jis, svarbu pritaikyti jau išmoktas pamokas ir ieškoti racionalaus skaidrumo.

„Kiekviena kontrolės, tikrinimo ar vertinimo procedūra kainuoja ir kainuoja tuos pačius mokesčių mokėtojų pinigus. Neperlenkime su „formaliu skaidrumu“, nedidinkime administracinės naštos kaupdami tik popierinius čekius, o ieškokime racionalių būdų, naudokime el. įrankius, atverkime turimus savivaldybių duomenis“, – aiškino M. Macijauskas.

„Reikalingas naujas požiūris, grįstas ne smulkmeniškomis, nepamatuotomis ir papildomas išlaidas kuriančiomis tvarkomis ir taisyklėmis. Ir tuomet ir įvairūs išlaidų „kompensavimo“ mechanizmai taps nereikalingi“, – dėstė jis.

ELTA primena, kad klausimai dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skaidrumo kilo po to, kai A. Tapinas ėmėsi tyrimo dėl galimo savivaldos biudžeto pinigų švaistymo.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dėl galimo piktnaudžiavimo atlieka ikiteisminius tyrimus Šiaulių, Mažeikių, Neringos, Šilutės ir Pagėgių savivaldybėse.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra.

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.