Arūnas Karaliūnas. Vilniaus meras patvirtino: Kaune išrastas dviratis – važiuoja

„Sąžinę slepia po gatvių asfaltu“, „Naujas šaligatvis – dar ne gerovės miestas“, „Lygių gatvių neužtenka, žmogų maitina dvasinės vertybės“ – tokiais ir panašiais pareiškimais svaidėsi Kauno mero V.Matijošaičio oponentai rinkimų išvakarėse. 

 Vilniaus valdžia pasuko tuo pačiu keliu, kuriuo kelerius pastaruosius metus eina Kaunas. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Vilniaus valdžia pasuko tuo pačiu keliu, kuriuo kelerius pastaruosius metus eina Kaunas. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 21, 2023, 7:00 AM

Garsiausiai kritikų chore šaukė konservatoriai, kurie galbūt nuoširdžiai, o gal tik iš reikalo reiškė susirūpinimą Kauną valdysiančių žmonių moraliniu veidu.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas į mero postą V.Juozapaitis rinkimų rezultatus Kaune pavadino apgailėtinais, o jo bendraminčiai svarstė esą dėl atnaujintų gatvių dalis kauniečių galėtų net tėvynę parduoti. 

Kaune konservatoriams rinkimų metu teko nuryti karčią piliulę, tačiau sėkmė partiją aplankė Vilniuje, kur miesto meru buvo išrinktas TS-LKD atstovas V.Benkunskas. 

Po rinkimų praėjo vos kiek daugiau kaip du mėnesiai ir jis paskelbė: Vilnius imasi neregėto masto gatvių atnaujinimo projekto, nes sostinės gyventojai dėl jų būklės patiria didelių nepatogumų. 

Meras galėjo pridurti, kad vilniečiai kelerius pastaruosius metus pavydžiai žvelgia į Kauną, mat šiame mieste gatvių danga smarkiai pagerėjo. Jeigu būtume visiškai objektyvūs, smarkus pagerėjimas jaučiamas ir todėl, kad anksčiau jų būklė buvo itin prasta, vis dėlto pokyčiai Kaune – įspūdingi. 

Pasak mero V.Benkunsko, vien šią vasarą Vilniuje bus atnaujinta 100 kilometrų gatvių, o šie darbai kainuos apie 40 mln. eurų. Iki liepos 1 dienos bus sutvarkytos tos gatvės, kuriomis važiuos NATO viršūnių susitikimo delegacijos.

Vilniaus valdžia neketina sustoti ir kitais metais, o per visą tarybos kadenciją norėtų atnaujinti net 85 proc. visų Vilniaus gatvių – bendras jų ilgis siektų tūkstantį kilometrų. 

Vilniečiai tikina, kad daugiabučių kiemuose vaizdas dar baisesnis negu kai kuriose gatvėse, tačiau ir jiems V.Benkunskas paskelbė gerų naujienų – stipriausios pajėgos šiam tikslui bus sutelktos jau kito sezono metu. 

Sostinės valdžia pažadėjo tvarkyti šaligatvius, įvažas į kiemus, įrengti papildomas vietas automobiliams statyti ir net praplatinti kai kurias gatves, kurias ankstesnis Vilniaus meras R.Šimašius buvo susiaurinęs. 

Konservatoriaus V.Benkunsko kadencija prasidėjo tuo pačiu, kuo 2015-aisiais kauniečius apžavėjo V.Matijošaitis – gatvių remontu. 

Tik euforijos šįkart mažiau, nes naujiena paskendo gausybės kitų svarbių įvykių sūkuryje. Tuo tarpu kauniečiai santūriai šypsosi ir svarsto, kad dabar jau nesunku suskaičiuoti, kiek sostinė atsilieka nuo Kauno – tik aštuoneriais metais. 

V.Matijošaičiui dėl įvairių priežasčių nepavyko įvykdyti visų kauniečiams duotų pažadų. Kliūčių turbūt neišvengs ir naujasis Vilniaus meras, tačiau V.Benkunskas suprato, kad išradinėti dviračio neverta – kur kas protingiau pasinaudoti jau patikrintu modeliu. Net nesvarbu, kad jo autorius – aršus partijos oponentas.

Galima sugalvoti gausybę skambių šūkių ir skaudžiai talžyti politikus už visus jų paklydimus, tačiau didžiųjų šalies miestų gyventojų poreikiai labai aiškūs ir jų patenkinimas nusveria net tauriausius aukštosios politikos tikslus. 

Gatvių bei pėsčiųjų takų būklė, patogus viešasis transportas, medicinos, švietimo ir ugdymo įstaigų pasiekiamumas – kertiniai akmenys, kuriais pavesta rūpintis savivaldai, ir miestų gyventojams jie svarbūs kiekvieną dieną. 

Šią pareigą atliekantys politikai gali tikėtis ne tik rinkėjų palankumo kituose rinkimuose, bet ir jų atlaidumo už padarytas klaidas.

Jeigu gerų darbų sąraše atsiranda naujas baseinas, futbolo aikštė ar dailiai sutvarkytas parkas, gyventojai atsidurs devintame danguje. 

Tuo tarpu Kauno valdžiai šioje kadencijoje iškilo nauja užduotis – bent jau išlaikyti kauniečių pasitenkinimo jos veikla kartelę. 

Apginti nugalėtojo vardą visada sunkiau negu jį iškovoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.