A. Anušauskas nesiima spėlioti, kas galėtų pakeisti I. Šimonytę

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nesiima spėlioti, kas galėtų užimti premjero postą, jeigu Seimas nepritars pirmalaikiams parlamento rinkimams ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tesės pažadą atsistatydinti.

 Arvydas Anušauskas. <br>ELTA / Marius Morkevičius
 Arvydas Anušauskas. <br>ELTA / Marius Morkevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 2:26 PM

„Laikausi to principo – iš pradžių tariamės, paskui komunikuojame“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį teigė A. Anušauskas, paklaustas ar svarsto apie kokias nors partijos narių kandidatūras į Ministrų kabineto vadovo postą.

Politikas neatsakė ir ar pats svarstytų pakeisti I. Šimonytę.

„Nespekuliuosiu“, – tepasakė konservatorius.

Ministras kol kas nėra užtikrintas ir dėl to, ar matytų save naujai formuojamame Ministrų kabinete. A. Anušauskas neatmeta, kad pirmalaikiai rinkimai gali įvykti – nebūtinai inicijuojami Seimo nutarimu. Pasak jo, prezidentas galėtų paleisti parlamentą, jeigu šis du kartus nepritartų naujai formuojamos Vyriausybės programai.

„Viskas priklauso nuo to, kokia bus dauguma. Niekas negali projektuoti, kas, kaip susiklostys. Aš neatmesčiau priešlaikinių rinkimų idėjos ir kitu būdu. Kaip žinia, po laikinos Vyriausybės, kuri veikia tik kol sudaroma nauja, naujai Vyriausybei nesudarant ir neturint daugumos, kaip žinia, pora kartų atmetama (programa – ELTA) ir tada jau prezidentas gali atleisti Seimą“, – teorinius scenarijus brėžė politikas.

ELTA primena, kad visuomenininko Andriaus Tapino savivaldos tarybų lėšų įsisavinimo tyrimas sukėlė politinę krizę.

Suabejojus, ar ministrai Jurgita Šiugždinienė, Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys skaidriai naudojosi kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Jeigu parlamentas apsispręs kitaip, tuomet, pasak TS-LKD, būtų svarstoma dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Premjerė Ingrida Šimonytė patikino, kad Seimui nenutarus rengti naujų rinkimų, ji atsistatydins iš Vyriausybės vadovės posto. Be to, ji nurodė nesutinkanti su opozicijos siūlymais pasitikrinti pasitikėjimą Seime.

„Aš tikrai neisiu į šitą Seimą tikrintis pasitikėjimo, nes tai yra absurdiška tikrintis pasitikėjimą Seime, kai problema yra aiškiai Seimo, nors ne vienas Seimo narys ir ne vienas politikas bando savivaldoje kažkada įvykusius dalykus paversti Vyriausybės problema, tarsi čia yra Vyriausybės problema“, – antradienį žurnalistams Seime sakė ministrė pirmininkė.

Nepaisant to, ar įvyks pirmalaikiai rinkimai, ar Vyriausybė atsistatydins savo ruožtu, Ministrų kabinetas turės būti formuojamas iš naujo.

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia matąs daug variantų, kas galėtų užimti premjero pareigas. Pasak jo, yra įmanomas ir toks scenarijus, kad ministre pirmininke dar kartą pasiryžtų tapti ir I. Šimonytė.

„Gali būti naujas senas premjeras“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį sakė G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.