Dėl kritikos E. Dobrowolskai LRT etikos kontrolierės nuobaudą gavęs V. Savukynas kreipėsi į teismą

Žurnalistas Virginijus Savukynas kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti LRT etikos kontrolierės bei LRT Tarybos sprendimus, kuriais jam dėl kritikos teisingumo ministrei Ewelinai Dobrowolskai paskirta nuobauda. Jis pabrėžia, kad piliečio teisė kritikuoti valdžią privalo būti apginta.

LRT<br>V.Skaraičio nuotr.
LRT<br>V.Skaraičio nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Savukynas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Virginijus Savukynas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-05-24 11:22

„Šiandien aš, padedamas advokatų, kreipiausi į teismą dėl mano pažeistų teisių gynimo. Teismo prašau panaikinti LRT etikos kontrolierės bei LRT Tarybos sprendimus mano atžvilgiu. Tai teisinis ir civilizuotas kelias, kurio metu bus sprendžiami šie svarbūs klausimai“, – feisbuke rašė V. Savukynas.

Pasak jo, LRT etikos kontrolierės priimtas sprendimas sukėlė abejones dėl teisės dirbti savo žurnalistinį darbą.

„Šiemet LRT etikos kontrolierės priimtas sprendimas dėl mano neva padaryto LRT etikos kodekso pažeidimo kritikuojant ministrės elgesį taip pat pastarąjį palaikęs LRT Tarybos sprendimas sukėlė dar daugiau abejonių dėl teisės dirbti savo darbą, puoselėti savo profesiją bei reputaciją ir, svarbiausia, dėl mano, kaip žmogaus ir piliečio, teisės reikšti savo nuomonę“, – sakė V. Savukynas.

„Visuomenės reakcija į šią istoriją parodė, jog ir jai yra daug neaiškių klausimų. Kokios Lietuvos Respublikos piliečio ir žurnalisto laisvės ir teisės? Kas ir kaip jas gali riboti?“, – rašė jis.

V. Savukynas akcentuoja, kad labai svarbu, kad piliečių teisė kritikuoti valdžią būtų apginta.

„Respublikos Konstitucija suteikia visiems teisę turėti savo nuomonę ir kritikuoti valdžią. Konstitucijoje aiškiai teigiama, kad už valdžios kritiką negali būti persekiojamas nė vienas pilietis. Tai labai svarbios nuostatos, kurios turi būtų ne vien deklaratyvios. Jos turi realiai veikti. Kitaip negalėtų dirbti nė vienas žurnalistas. Kitaip nebūtų demokratijos ir žodžio laisvės“, – akcentuoja žurnalistas.

ELTA primena, kad LRT etikos kontrolierė Daina Elena Andrikienė pripažino, kad žurnalistas Virginijus Savukynas, praėjusių metų rugsėjo mėnesį savo „Facebook“ paskyroje paskelbęs įrašą, kuriame kritikavo Teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską, pažeidė LRT etikos kodeksą ir pasiūlė visuomeniniam transliuotojui skirti nuobaudą.

Pats V. Savukynas tokį sprendimą apskundė LRT tarybai, tačiau ši paliko galioti kontrolierės nuosprendį.

Lietuvos žurnalistų bendruomenė negailėjo kritikos tokiam LRT sprendimui ir solidarizavosi su V. Savukynu, remdami spaudos laisvę, demokratines vertybes bei visuomenės interesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.