STT susidomėjo politikų išmokų dydžiais – į akiratį pateko ir Panevėžio miesto savivaldybė

Apie Tarybos narių išlaidų kompensavimui skiriamas lėšas garsiai kalbėti imta, kai visuomenininkas Andrius Tapinas aptiko neįtikėtinų tokių lėšų grobstymo atvejų.

Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr.
Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr.
Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr. 
Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr. 
Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr. 
Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr. 
Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr. 
Panevėžio savivaldybė.<br> Živilė Večiorkutė, Erikas Laužadis (jusupanevežys.lt) nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Raimonda Mikučionytė

May 29, 2023, 1:34 PM, atnaujinta May 29, 2023, 1:38 PM

Tuomet šios išlaidos sudomino Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Šios pareigūnai išanalizavo savivaldybių teisės aktus, kuriais reglamentuojamas šių lėšų panaudojimas.

Tikrinta ir Panevėžio savivaldybė

STT parengtoje Antikorupcinio vertinimo išvadoje pateikiami pasiūlymai, kaip reikėtų keisti Tarybos narių išlaidų kompensavimo ir jų darbo apmokėjimo tvarką, kad pinigus savivaldybės leistų skaidriau nei dabar.

STT atsitiktine tvarka atrinko 23 savivaldybes ir išanalizavo jose galiojančius išmokas Tarybos nariams reglamentuojančius teisės aktus.

Į STT patikrą pateko ir Panevėžio miesto savivaldybė bei Tarybos narių išmokų dydžiai, darbo užmokestis. Tačiau pareigūnai Panevėžyje neįtikėtinų lėšų grobstymo atvejų nenustatė.

Išmokų dydžiai skiriasi

Išanalizavusi savivaldybių tarybų reglamentus, STT nustatė, kad Tarybos narių išmokų dydžiai skiriasi net kartais: mažiausios išmokos yra Plungės rajono savivaldybėje – iki 43 eurų, Kazlų Rūdos ir Raseinių rajono savivaldybėse – iki 50 eurų, Šalčininkų rajono savivaldybėje – iki 70 eurų per mėnesį vienam Tarybos nariui.

Didžiausios išmokos nustatytos Kauno miesto – iki 1 072 eurų bei Kauno rajono – iki 1 018 eurų – savivaldybių Tarybų nariams.

Tarybos nariai gauna ne tik išmokas išlaidoms apmokėti, bet ir darbo užmokestį, kuris apskaičiuojamas atsižvelgiant į Vidutinį mėnesinį darbo užmokestį (VMDU) ir faktiškai dirbtą laiką.

Gauna darbo užmokestį

Panevėžio miesto savivaldybės Apskaitos skyriaus vyriausioji apskaitos specialistė Vida Kropaitė aiškino, kad už darbo laiką atliekant Tarybos nario pareigas yra atlyginama.

„Panevėžio miesto savivaldybės taryba pasitvirtino reglamentą, kuriame yra nurodyta, kaip apskaičiuojamas Tarybos nario darbo užmokestis. Atlyginimas apskaičiuojamas pagal Valstybės duomenų agentūros skelbiamą paskutinio Lietuvos ūkio VMDU dydį, atsižvelgiant į faktiškai dirbtą laiką. Atlyginama ne daugiau kaip už 60 val. Tačiau išdirbusių 60 val. būna labai retai arba beveik niekada. Tarybos nario darbo laikas – dalyvavimas Tarybos, Kolegijos, komitetų, komisijų, frakcijų, Tarybos narių grupių ar Mišrios grupės pasitarimų posėdžiuose. Politikams papildomai mokama už vadovavimą komitetams, komisijoms“, – aiškino V. Kropaitė ir sakė, kad praėjusių metų IV ketvirčio mėnesinis vidutinis politiko darbo užmokestis buvo – 540 eurų neatskaičius mokesčių.

Darbo valanda iki 12 eurų

„Apskaičiuota buvo, kad valanda kainavo apie 10–12 eurų. Šių metų I-o ketvirčio vidutinis mėnesinis darbo užmokestis didesnis – 555 eurai neatskaičius mokesčių. Kiek bus mokama dabartinės kadencijos Tarybos nariams, dar pasakyti negaliu, nes gegužės 25 dieną įvyko pirmasis Tarybos posėdis. Pirmasis darbo užmokestis už darbą gegužės mėnesį bus sumokėtas birželio 7 dieną“, – sakė V. Kropaitė ir aiškino, kad darbo laikas suvedamas į apskaitos žiniaraštį ir pateikiamas Apskaitos skyriui.

Gauna ir išmokas

Be darbo užmokesčio Panevėžio miesto tarybos nariai gauna išmokas išlaidoms apmokėti. Praėjusios kadencijos politikams mėnesinis išmokų dydis buvo 180 eurų, o šios kadencijos Tarybos nariams išmokos išlaidoms padidėjo iki 300 eurų.

Nebegali nuomotis telefono

Tarybos administravimo skyriaus dokumentų valdymo specialistė Diana Brazdžiūnienė aiškino, kad išmokos mokomas už padarytas išlaidas transportui, ryšio paslaugas ir kanceliarines prekes.

„Per tris mėnesius arba per ketvirtį ,Tarybos narys gali gauti išmoką, kurios dydis 540 eurų. Vieni, pavyzdžiui Ričardas Bakanauskas, sugebėjo išleisti visą išmoką – 540 eurų. Kiti Tarybos nariai išmokų negauna, nes nepadaro išlaidų. Beje, nemažai lėšų, o tai matosi pernai metų ketvirtajame ketvirtyje, panaudota už ryšio paslaugas. Tuomet buvo galima nuomotis, be išperkamosios nuomos, kompiuterį, mobilųjį telefoną. Nuo šių metų nuomotis nebegalima – šios paslaugos nebėra. Išlaidos padengiamos tik už ryšio paslaugą“, – sakė D. Bradžiūnienė.

Pristato pateisinamuosius dokumentus

Pasak dokumentų valdymo specialistės, norėdami gauti išmokas, Panevėžio politikai pristato dokumentus.

„Tai ir sąskaitos, ir čekiai, ir pavedimų kopijos bei kitokie pateisinami dokumentai, kurie parodo, kam padarytos išlaidos: transportui, ryšiams, kanceliarinėms prekėms. Naujos kadencijos politikams išlaidų suma padidėjo – mėnesiui 300 eurų, bet pateisinamuosius dokumentus jie pristatyti turi, kaip ir praėjusios kadencijos politikai, – aiškino D. Brazdžiūnienė ir tęsė:

„Šios kadencijos Tarybos nariai aiškinasi, kokias išlaidas gali daryti, kad nebūtų jokių interpretacijų. Kad vėliau netektų aiškintis, jog taip supratau, nors buvo visai kitaip. Juolab kad prasidėjo tikrinimai, todėl labai svarbu, kad išlaidos įformintos būtų tiksliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.