Aferų tvaikas iš Latvijos kapoja žinomos įmonių grupės vadovų galvas Lietuvoje?

Latvijoje – kaltinimai sunkiais finansiniais nusikaltimais, Lietuvoje – laisvė rinkti gyventojų pinigus. Kas bus atsakingas, jei daugiabučių namų remontui ir renovacijai sukauptos lėšos vieną dieną išgaruos?

Rygos prokūratūra bando įrodyti, kad, prisidengiant liftų remontų, buvo plaunami pinigai. Vienu kaltinamuoju tapo ir buvęs „Civinity“ vadovas D.Jacka.
Rygos prokūratūra bando įrodyti, kad, prisidengiant liftų remontų, buvo plaunami pinigai. Vienu kaltinamuoju tapo ir buvęs „Civinity“ vadovas D.Jacka.
D.Jacką palaiko ir visos trys seserys. Viena jų tapo įmonės „Civinity“ vadove.
D.Jacką palaiko ir visos trys seserys. Viena jų tapo įmonės „Civinity“ vadove.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 4:40 PM

Pastatų priežiūros ir inžinerinių sprendimų grupės „Civinity“ generalinį direktorių Deividą Jacką pakeitė jo sesuo Virgeda Jackaitė.

Apie tai bendrovė išplatino pranešimą, neseniai toks įrašas atsirado ir Registrų centre. Tačiau ten trūksta vieno svarbaus dokumento – praėjusių metų „Civinity“ finansų ataskaitos.

Ar tokie „Civinity“ grupės manevrai nėra susiję su Latvijoje nagrinėjama byla, kurioje dar neseniai šiai verslo grupei vadovavęs 41 metų D.Jacka kaltinamas pinigų plovimu stambiu mastu, veikiant organizuotoje grupėje kartu su keliais kitais Latvijos verslininkais ir biurokratais?

Į teismą sugrįš rudenį

Su Rygos liftų priežiūros konkursu susijusioje byloje kaltinimai pareikšti septyniems asmenims bei dviem juridiniams vienetams.

Jei pasitvirtintų D.Jackai pareikšti kaltinimai, jam gresia laisvės atėmimo bausmė nuo trejų iki dvylikos metų arba laisvės apribojimas iki trejų metų. Pagal Latvijos įstatymus, galimas ir turto konfiskavimas.

Latvijos ekonominis teismas gegužės pabaigoje paskelbė ilgą pertrauką ir prie bylos, kur tarp kaltinamųjų yra ir Lietuvos verslininkas, grįš rugsėjo mėnesį.

Vairą perdavė seseriai

Ar tik ne dėl gresiančios bausmės gegužės 29-ąją D.Jacka pasitraukė iš „Civinity“ generalinio direktoriaus pareigų?

Vienintelis „Civinity“ akcininkas D.Jacka teigė, kad vadovo posto perdavimas jauniausiai, 30-metei, seseriai Virgedai buvo seniai planuotas žingsnis.

„Sesuo Londone baigė rimtus mokslus, dirbo rimtose kompanijose. Kadangi pats vaikų neturiu, planas buvo įtraukti kuo daugiau į veiklą kažką iš šeimos narių. Sesuo jau Londone dirbo „Civinity“, ten išplėtojo verslą ir buvo įsitraukusi į platesnę veiklą. Ji suprato „Civinity“ veiklą, tad perdaviau estafetę jai, o aš liksiu valdyboje“, – agentūrai BNS sakė D.Jacka.

Rimtus kaltinimus bandė slėpti

D.Jacka „Civinity“ kontroliuoja per Latvijoje registruotą įmonę „Nord Fin Assets“, yra vienintelis jos akcininkas.

Nuo pat Latvijoje pradėto tyrimo pradžios D.Jacka neigė savo kaltę ir BNS sakė tikintis, kad jam pareikšti kaltinimai nepasitvirtins:

„Mano nuomone, tai yra šnipštas, kuris baigsis, tik neaišku kada – po pusmečio ar po dvejų metų. Ten baigiama liudytojų apklausa ir 90 procentų jų patvirtino, kad tose įmonėse buvo vykdoma veikla ir atliekami darbai, tuo pagrindu bus paskirta ekspertizė, kuri ir įrodys, kad tie darbai padaryti.“

Keitė savininkus ir pavadinimus

Anot Rygos prokuratūros, 2016–2017 metais už tariamus liftų priežiūros darbus buvo sumokėta per 2 mln. eurų, iš jų daugiau nei 1,9 mln. eurų buvo „išplauti“, pervedant lėšas į kitų susijusių įmonių sąskaitas.

Bylos duomenimis, viena šių bendrovių buvo „JN lifti“, kurios pavadinimas buvo pakeistas į „CS Lifti“, o vėliau – į „AD Lifti“.

Dauguma „AD Lifti“ akcijų priklausė bendrovei „Artifex domum“, kurios valdybos pirmininkas buvo D.Jacka. Kaltinime teigiama, kad lėšos, kurias „AD Lifti“ galimai gavo pagal fiktyvią sutartį, buvo pervestos į Vengrijos įmonės „Westamer Trade Kft“ sąskaitą.

Pinigus renka be priežiūros

Latvijos teismui pradėjus nagrinėti bylą dėl galimo pinigų plovimo „Civinity“ skelbė, kad grupės įmonių veiklai Lietuvoje tai įtakos neturės, nes nė viena grupės bendrovė nėra šio proceso dalyvė.

Grupė, kuriai dar neseniai vadovavo kaimyninėje šalyje už finansinius nusikaltimus teisiamas asmuo, Lietuvoje be jokių kliūčių ne tik renka ir tvarko gyventojų pinigus, bet ir bando pelnytis valstybės pirkimuose.

Daugiabučių namų gyventojai kaupia lėšas namų renovacijai ar remonto darbams, kurias valdo ir prireikus panaudoja namą administruojanti bendrovė.

Bando dangstytis po kitais

D.Jackai sulaukus Latvijos pareigūnų įtarimų jo valdoma įmonių grupė suartėjo su verslininko Domo Dargio verslo imperija. Verslininkai skelbė, kad imasi transformuoti klasikiniu būdu veikiančią „Civinity“ įmonę į technologijų bendrovę.

Skelbta, kad jie kartu valdo inžinerinių sistemų projektavimo, kūrimo bei įrengimo verslą „Civinity Engineering“, inžinerinių sistemų priežiūros verslą „Civinity Solutions“ ir teikia gyvenamųjų pastatų priežiūros paslaugas Vilniuje.

Kartu su D.Dargio bendrove „Civinity“ pasirašė sutartį, pagal kurią turėjo atlikti terminalo šildymo, nuotekų, vandentiekio sistemų projektavimo ir montavimo darbus.

Žiniasklaidai atkreipus dėmesį į tai, kad šiuos darbus atliks teisiamo už pinigų plovimą asmens valdoma bendrovė, oro uostas buvo sustabdęs „Civinity Engineering“ patvirtinimą subrangovu.

„Civinity“ grupė vienija 32 bendroves, kurios prižiūri beveik 6 mln. kvadratinių metrų gyvenamųjų namų ir komercinių pastatų.

Pasirodo, Lietuvoje tokios finansinės veiklos niekas nekontroliuoja.

Informavo pats save

„Civinity“ neturi nei elektroninių pinigų, nei mokėjimo įstaigos licencijos, todėl nėra Lietuvos banko prižiūrima įstaiga. Namus administruojančioms bendrovėms tokia licencija nėra privaloma.

Lietuvos banko atstovai „Lietuvos rytui“ paaiškino, kad stebėti savo klientų veiklą privalo bankai ar kredito unijos, kuriose yra jų sąskaitos: „Bankai, kaip ir kiti finansų rinkos dalyviai, privalo pažinti savo klientus, vertinti jų keliamą pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką ir teikdami paslaugas atitinkamai ją valdyti.“ Lietuvos bankas „Civinity“ grupę prižiūri tik kaip emitentą – juridinį asmenį, kuris leidžia arba siūlo išleisti vertybinius popierius.

Tokioms įmonėms taikoma prievolė atskleisti akcininkams esminę informaciją.

Dėl to Lietuvos bankas šiai verslo grupei pretenzijų neturi – D.Jacka yra vienintelis jos akcininkas ir informaciją apie kaltinimus vadovui jis atskleidė. Rygos prokuratūra bando įrodyti, kad, prisidengiant liftų remontu, buvo plaunami pinigai. Vienu kaltinamųjų tapo ir buvęs „Civinity“ vadovas D.Jacka.

Nukentėjęs klaipėdietis paprašė išteisinti

2013 metais D.Jacka buvo nuteistas už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą, bet po metų stebuklingai išteisintas.

Tuomet į teisėsaugą kreipėsi klaipėdietis, kuris tikino praradęs daugiau nei 72 tūkst. eurų (tuomet 250 tūkst. litų). Vyras tikino, kad 2008 metų pavasarį D.Jacka įtikino jį sudaryti žodinę sutartį ir perduoti du brangius automobilius „Mercedes-Benz SL500“.

Esą D.Jacka žadėjo juos parduoti Vokietijoje ir iki metų pabaigos sumokėti pinigus. Jokių rašytinių sutarčių nebuvo sudaryta. Klaipėdietis išregistravo automobilius ir su draugu nuvairavo juos nurodytu adresu, o automobilių dokumentus ir raktelius atidavė namo šeimininkei.

Pinigus už juos turėjęs sumokėti D.Jacka pradėjo slapstytis, todėl supratęs, kad yra apgautas, klaipėdietis kreipėsi į prokuratūrą.

Klaipėdos apylinkės teismas D.Jackai skyrė trejus metus laisvės atėmimo ir priteisė nukentėjusiajam 72 tūkst. eurų. Tačiau bylai pasiekus Klaipėdos apygardos teismą viskas apvirto aukštyn kojomis – nukentėjęs vyras pats ėmė prašyti išteisinti D.Jacką. Teismas taip ir padarė.

D.Jacka teismuose aiškinosi su Valstybine mokesčių inspekcija ir buvusia mylimąja manekene Vaida Židonyte dėl rankinukuose nešiotų milijonų. Po teismus daug metų vaikščiojo ir jo tėvas Gediminas Jacka, tačiau suėjus senačiai pateikti sunkūs kaltinimai taip ir buvo sustabdyti įrodinėti.

D.Jacką palaiko ir visos trys seserys. Viena jų tapo įmonės „Civinity“ vadove.

Rygos prokūratūra bando įrodyti, kad, prisidengiant liftų remontų, buvo plaunami pinigai. Vienu kaltinamuoju tapo ir buvęs „Civinity“ vadovas D.Jacka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?