V. Čmilytė-Nielsen apie prezidento siūlymą nuo spalio didinti prokurorų algas: spręsime, ar yra resursų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad reikės įsivertinti, ar valstybė turi resursų realizuoti prezidento siūlymą nuo spalio 1 d. padidinti prokurorų atlyginimus.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Jun 22, 2023, 10:29 AM

Parlamento vadovė kol kas nesiryžta prognozuoti, ar šis įstatymo projektas galėtų būti apsvarstytas dar iki Seimo rudens sesijos.

„Dėl pateikimo, negaliu garantuoti, ar spės, tai priklauso nuo to, kaip užsipildys darbotvarkės užsipildys ir ar bus pratęsta sesija. Pasiūlymas taip – toks nuskambėjo“, – žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkės teigimu, reikės įsivertinti ir tai, ar yra resursų šio Prezidentūros pasiūlymo realizavimui.

„Seimas yra apsisprendęs dėl visos valstybės tarnybos reformos ir terminų įvairioms sritims, įvairių sričių atstovams. (...) Spręsime ar yra galimybių, ar yra resursų (didinti atlyginimus – ELTA) nuo spalio 1 d.“, – sakė parlamento vadovė.

ELTA primena, kad Prezidentūra įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūloma nuo spalio 1 dienos padidinti prokurorų atlyginimus. Šis įstatymo projektas buvo inicijuotas dėl to, nes Seimo priimtoje Valstybės tarnybos reformoje prokurorų atlyginimų kilimas nebuvo numatytas.

Prezidentūra teigia, kad šiuo projektu siekiama pagerinti prokurorų socialines garantijas, sudaryti teisines sąlygas padidinti visų lygių prokurorų darbo užmokestį ir didinti prokurorų profesijos patrauklumą. Pažymima, kad tai galėtų reikšmingai prisidėti, kad prokuratūros sistemoje dirbtų tik aukštos kvalifikacijos pareigūnai.

Siūlomas subalansuotas darbo užmokesčio santykis tarp atitinkamų grandžių teismų ir prokuratūrų, numatant tokius prokurorų pareiginės algos koeficientus, kurie skirtųsi vidutiniškai 10 proc., lyginant su teisėjų koeficientais.

Projekte atkreipiamas dėmesys, kad siūlomas darbo užmokesčio padidinimo dydis negali ženkliai skirtis nuo teisėjų darbo užmokesčio.

Siūloma nustatyti, kad prokurorų darbo užmokesčiui apskaičiuoti būtų taikomas 1 785,4 euro siekiantis bazinis dydis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.