Autizmo sutrikimą turinčiam vaikui – šokiruojantis autobuso vairuotojo klausimas: mama manė, kad pasigirdo

Autizmo spektro sutrikimą turinčiam paaugliui ir jo mamai vienas birželio vakaras Šiaulių autobusų stotyje netikėtai apkarto. Vėlyvą vakarą nubėgęs pasitikti į Šiaulius atvykstančių giminaičių ir džiugių emocijų neslėpęs berniukas sulaukė aštrios autobuso vairuotojo frazės: „Ar tau viskas gerai su galva?“

Vėlyvą vakarą nubėgęs pasitikti į Šiaulius atvykstančių giminaičių ir džiugių emocijų neslėpęs berniukas sulaukė aštrios autobuso vairuotojo frazės: „Ar tau viskas gerai su galva?“<br> Lrytas.lt koliažas
Vėlyvą vakarą nubėgęs pasitikti į Šiaulius atvykstančių giminaičių ir džiugių emocijų neslėpęs berniukas sulaukė aštrios autobuso vairuotojo frazės: „Ar tau viskas gerai su galva?“<br> Lrytas.lt koliažas
Autizmo spektro sutrikimą turintis vaikas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Autizmo spektro sutrikimą turintis vaikas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Autobusas<br> „Busturo“/“Facebook“ nuotr.
 Autobusas<br> „Busturo“/“Facebook“ nuotr.
Autizmo spektro sutrikimą turintis vaikas.<br>123rf nuotr.
Autizmo spektro sutrikimą turintis vaikas.<br>123rf nuotr.
Autizmo spektro sutrikimą turintis vaikas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Autizmo spektro sutrikimą turintis vaikas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-06-28 12:47, atnaujinta 2023-06-28 23:06

Paauglio mama tikina, kad toks incidentas atskleidžia kalbėjimosi poreikio svarbą ir opias visuomenės problemas, savo ruožtu įmonės „Busturas“, kurios vairuotojas ir įžeidė vaiką, atstovai dėl tokio savo darbuotojo elgesio apgailestauja, o netrukus imsis atitinkamų priemonių ir savo įstaigos viduje.

Įrašas sulaukė daugybės reakcijų

Apie nemalonų nutikimą autobusų stotyje autizmo sutrikimą turinčio berniuko mama Kristina Radžvilaitė pirmiausia pasidalijo savo socialiniame tinkle. Netrukus po moters įrašu pasipylė ne tik palaikantys žodžiai, bet ir panašios kitų tėvų istorijos.

„Birželio 25-osios vakarą savo „Facebook“ paskyroje pasidalinau įvykiu, kai Šiaulių autobusų stotyje, man kartu su sūnumi pasitinkant iš Vilniaus atvykusius giminaičius, mano autistiško paauglio vairuotojas paklausė: „Ar tau viskas gerai su galva?“

Nutariau pasitikslinti – galbūt mums pasigirdo? Sūnus tiesiog priėjo pasisveikinti, pamojavo dėdei ranka – mat visi autobusų vairuotojai ir patys autobusai jam kelia susižavėjimą, dėl to ir važiavau kartu su sūnumi stotin.

Paauglys nedarė nieko neleistino. Autobusas buvo sustojęs, keleiviai išlipę, kažkam vairuotojas atidavė paskutinį bagažą“, – pasakojo K.Radžvilaitė.

Moteris tikino į tai sureagavusi jautriai, o kandžią repliką išgirdo ne tik sūnus, bet ir atvykę jo artimi giminaičiai.

Pasak K.Radžvilaitės, žmogus, kurio kasdienis darbas yra susijęs su pačių įvairiausių poreikių keleivių vežimu ir bendravimu, tokiomis replikomis svaidytis negali – net tada, kai šalia esantis žmogus galbūt elgiasi neįprastai.

Mama prisipažino, jog pasidalijusi įrašu sulaukė itin daug palaikymo ir kitų tėvų istorijų, o tai esą parodo, kokia ši tema iš tiesų yra aktuali.

„Pati istorija ir netgi komentarai man dar kartą parodo, kiek daug pamokų mes, kaip visuomenė, dar turime išmokti. Viena tų pamokų – suprasti ir priimti, kad žmonės gali būti įvairūs ne tik savo išvaizda, išore, atvirai matoma negalia – įprasta išvaizda gali neatskleisti nematomų dalykų, taip vadinamos nematomos negalios, neuroįvairovės, kurią turintys taip pat neretai susiduria su aplinkinių nejautrumu ar stigmatizuojančiu elgesiu.

Kai pripažįstame, kad tokie įvykai, replikos nebėra „nieko tokio“ – prasideda ne tik problemos viešinimas, bet ir atsiranda galimi jos sprendimai“, – portalui lrytas.lt sakė K.Radžvilaitė, prisijungusi prie šiais metais startavusios psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos „Žvelk Giliau“ ir tapusi viena jos koordinatorių.

Tiesa, paauglio mama tikino jau pasikalbėjusi ir su „Busturo“ darbuotoja – nutarta kilusią problemą aptarti ir šios įmonės viduje.

„Pasidalinome nuomonėmis į tai, kas vyko, ir sutarėme, kad artimiausiu metu kartu planuosime renginį įmonės darbuotojams, kuriame psichikos sveikatos ambasadoriai, neuroįvairovei save priskiriantys asmenys arba jų artimieji, pasidalins savo išgyventa patirtimi.

Ne informuotumo didinimas, o būtent pokalbiai su išgyventą patirtį turinčiu žmogumi mažina psichikos sveikatos stigmą visuomenėje.

Kviečiu netylėti tada, kai skauda. Nesitaikstyti, kai mus užgauna. Kalbėkim ir kalbėkimės. Išdrįskim griauti mitus, kad psichikos sveikatos sunkumų ar sutrikimų gali turėti „kažkas, tik ne mes“, – aiškino Kristina.

Vairuotojo reputacija – puiki

Keleivinio transporto įmonės „Busturas“ atstovai portalui lrytas.lt patvirtino, kad situacija įmonei iš tiesų žinoma. Su netinkamai besielgusiu vairuotoju esą jau susisiekta.

„Labai apgailestaujame dėl įvykio, ir suvokiame, kad tokie įvykiai negali likti nepastebėti ir neturi būti toleruojami. Norėdami viską išsiaiškinti susisiekėme su vairuotoju. Pasak jo, kadangi jau buvo vėlyvas vakaras ir žmonių aplinkui beveik nebebuvo, vairuotojas nesitikėjo, kad prie jo kažkas prieis.

Netikėtai pribėgus vaikui buvo tokia automatinė reakcija, nes jis nesuprato, ką pribėgęs vaikas pasakė. Vairuotojas savo poelgiu nenorėjo nieko įžeisti ar įskaudinti ir nuoširdžiai atsiprašo, jei kažką savo ištartais žodžiais įskaudino.

Pasak vairuotojo, nenorėdamas aštrinti situacijos, su vaiko mama į tolimesnę diskusiją nesileido ir toliau dirbo savo darbą“, – aiškino „Busturo“ administratorė.

Ji pabrėžė, kad autobuso vairuotojas iki šiol neturi jokių drausminių nuobaudų, esą yra gavęs ne vieną pagyrimą iš savo keleivių.

„Įmonėje dirbantys vairuotojai yra mokomi ir įpareigoti elgtis profesionaliai su visais keleiviais, įskaitant asmenis su specialiais poreikiais arba negalia. Šiandien su mumis susisiekė gerbiama Kristina. Pokalbio metu dar kartą nuoširdžiai atsiprašėme dėl susiklosčiusios situacijos, kuri, tikime, nepasikartos.

Taip pat sutarėme dėl bendro „Busturo“ darbuotojų bei psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos „Žvelk giliau“ atstovų susitikimo, kurio metu visi pasidalinsime savo patirtimi, padiskutuosime.

Esame tikri, kad tai bus abipusiai naudinga ir padės geriau suprasti bei įžvelgti tai, kas kartais nėra akivaizdžiai matoma“, – portalui lrytas.lt teigė „Busturo“ atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.