Prasidėjo keleivių patikros pasienyje: papasakojo, ko tikėtis

Penktadienio rytą atkūrus vidaus sienos kontrolę, pasienyje su Latvija susidarė nedidelės atvykstančiųjų į Lietuvą automobilių eilės.

Latvijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Latvijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-07 18:17

Kaip naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis, tam tikrais momentais sausumos pasienio kontrolės punktuose su Latvija ir Lenkija susidaro 10–15 automobilių eilės, tačiau, patikrinus keleivių dokumentus, jos per keliolika minučių išnyksta.

„Ir šiuo momentu (Saločių pasienio kontrolės punkte – aut.past.) yra iki 10 automobilių. Būna momentų, kai vienu metu suvažiuoja automobiliai, ir susidaro eilė, bet ji būna visiškai „judanti“ – Europos Sąjungos (ES), Lietuvos piliečiams dokumentai patikrinami labai greitai“, – patikino G.Mišutis.

Dėl liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo nuo penktadienio 8 val. ryto septynioms paroms atkurta vidaus sienos kontrolė.

Atvykstantys į Lietuvą keleiviai pasieniečiams turi parodyti asmens kelionės dokumentus: ES šalių piliečiai – asmens tapatybės korteles arba pasus, trečiųjų šalių piliečiai – pasus ir vizas, jeigu tos šalies pilIečiams taikomas vizų režimas.

G.Mišutis nurodė, kad VSAT neturi jokių signalų, kad savaitgalį atvykstančiųjų į Lietuvą eilės būtų didesnės, nei yra penktadienį.

„Kolegos pasakojo, kad pasitaiko geranoriškumo, pasitaiko vienas kitas asmuo, kuris klausia, kodėl to reikia, kas tai sugalvojo. Konfliktų, incidentų nėra, gal tik paburbėjimo iš pavienių žmonių, nustebimo. Tas pats buvo per karantiną, kai buvo atkurta sienų kontrolė.

Tačiau šiuo metu situacija yra visiškai normali – jei prie įvažiavimo į Lietuvą ir būna dešimt automobilių, ta eilė vis tiek juda. Jeigu atvyksta užsienietis, jei dokumentai sukelia klausimų, jis nukreipiamas į šoną, o visų kitų ES piliečių dokumentų patikra yra minučių reikalas“, – paaiškino VSAT atstovas.

G.Mišutis pabrėžė, kad pasieniečiai šiai situacijai yra tinkamai pasiruošę.

„Visiems iššūkiams buvo ruoštasi – pareigūnų skirta užtektinai, turime padedančias institucijas. Lenkai, latviai pridengia savo pusėse.

Jeigu bus didesni srautai, tai patikrinimai minute ar kita ilgiau užtruks. Dėl tokio renginio saugumo tikrai pateisinama, kad kelias minutes pasienyje reikėtų palaukti įvažiuojant. Viskas turbūt yra normalu – valstybė turi jausti saugiai“, – įsitikinęs jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.