Seimo etikos sargai dėl P. Gražulio skundo kreipsis į prokuratūrą

Gavusi parlamentaro Petro Gražulio skundą dėl konservatorių frakcijos nario Mato Maldeikio, Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė kreiptis į prokuratūrą ir išsiaiškinti, ar pastaroji pradėjo ikiteisminį tyrimą. Parlamentarai sutarė, jog vertinti M. Maldeikio elgesį bus galima tik tuo atveju, jeigu prokurorai nepradėjo ikiteisminio tyrimo.

Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-09 09:10

P. Gražulis kreipėsi į Seimo etikos sargus, prašydamas pripažinti M. Maldeikį pažeidus Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytus valstybės politiko elgesio principus. P. Gražulis taip pat reikalauja komisiją įpareigoti M. Maldeikį viešai atsiprašyti. Dėl galimo šmeižto politikas kreipėsi ir į prokuratūrą.

Konservatorių frakcijos narys paviešino įrašą savo „Facebook“ paskyroje, kuriame teigė, kad P. Gražulis gyvena su vyru-sugyventiniu.

„Kreipiamės į prokuratūrą dėl informacijos. Ir kai gausime atsakymą – grįšime atgal prie šio skundo ir spręsime, ar pradėti tyrimą“, – teigė komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

Visgi, nuomonės dėl to, ar etikos sargai apskritai turėtų vertinti M. Maldeikio pasisakymus, išsiskyrė. Konservatorė Irena Haase svarstė, ar komisija iš esmės gali tirti parlamentarų – šiuo atveju, P. Gražulio – ryšius su trečiaisiais asmenimis. Todėl ji siūlė palaukti prokurorų žodžio.

„Ikiteisminis tyrimas – jeigu jis vyksta, tegul vyksta. Palaukime kol bus išvada ir tuomet kažką žiūrėsime“, – sakė politikė.

Jos frakcijos kolega Antanas Matulas taip pat nurodė, kad etikos sargams nederėtų kištis į teisėsaugos darbą.

„Mes negalime lygiagrečiai kištis ir priimti, tirti (skundą – ELTA), nes tai yra pažeidimas. Jeigu jie parašys, kad pradėjo (tyrimą – ELTA) – laukime. Jeigu parašys, kad nepradėjo – tada pradėkime tyrimą“, – aiškino Seimo narys.

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rita Tamašunienė ragino komisiją imtis tyrimo iškart ir tuomet laukti prokurorų išvadų. Jai antrino ir liberalas Andrius Bagdonas.

„Kaip visada – paklaustume vieno, iš kur tokie faktai, ar žino, kad draugas, paklaustume kito. Niekuo ši situacija nesiskiria nuo kitų mūsų tiriamų situacijų“, – sakė R. Tamašunienė.

„Tikrai galėtume pradėti tyrimą. Gal tuo metu ir iš prokuratūros bus žinių – pradėtas tyrimas ar nepradėtas tyrimas. Tada atitinkamai galėsime reaguoti“, – teigė komisijos narys A. Bagdonas.

Visgi, bendru sutarimu nutarta kol kas tyrimo nepradėti ir sulaukti prokuratūros atsakymo.

ELTA primena, kad pačiam P. Gražuliui šiuo metu Seime yra organizuojama apkaltos procedūra. Įtariama, kad parlamentaras galėjo balsuoti už kitą Seimo narį, „socdemą“ Liną Jonauską, taip pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką.

P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. bendrovės „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Taip pat šiuo metu teisėsauga P. Gražulio atžvilgiu teisėsauga toliau atlieka praėjusių metų birželį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo prieš homoseksualius asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo