V. Landsbergis: paminklo J. Marcinkevičiui diskusijomis bandoma užgožti Lietuvai gyvybiškai svarbius klausimus

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms dėl sostinėje planuojamo pastatyti atminimo paminklo poetui Justinui Marcinkevičiui, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis teigia, kad rašytoją pagerbti verta, tačiau nereikėtų šios idėjos suabsoliutinti ir nusisukti nuo kitų Lietuvai svarbių temų.

 J.Marcinkevičius, V.Landsbergis.<br> lrytas.lt koliažas.
 J.Marcinkevičius, V.Landsbergis.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 10:15 PM, atnaujinta Jul 26, 2023, 10:16 PM

„Justinas yra vertas, dera jį pagerbti, prisiminti. Aš pats jį dažnai prisimenu ir pagalvoju apie jo tam tikrą likimą – savotišką, keistą. O dabar tas tam tikras sambrūzdis dėl konkretaus paminklo. Kažin ar pats svarbiausias, kuo mes dabar turėtume užsiimti“, – trečiadienį LRT laidoje sakė pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas.

Minėdamas visuomenės susipriešinimą figRa6ytojūriniams paminklams, jis išreiškė mintį, kad galbūt sostinėje galėtų atsirasti ne naujas paminklas, o rašytojų skverelis, skirtas minėtam poetui J. Marcinkevičiui, taip pat rašytojams Marcelijui Martinaičiui ir Sigitui Gedai.

„(...) galėtų būti grupinis paminėjimas, pavyzdžiui, trijų atgimimo poetų: Justino, Marcelijaus ir Sigito. Kokia forma? Vienas mano pažįstamas pasiūlė medžius. Kad tie medžiai būtų aiškūs, kam skiriami, jie auga ir ilgai augs, ir visada primins tuos tris poetus – tai gali būti visai priimtinas dalykas“, – mintimis dalijosi V. Landsbergis.

Tačiau profesorius taip pat akcentavo, kad šiuo metu, kai Ukrainą bando pavergti Rusija, kai „Wagner“ grupuotė visai šalia Lietuvos, derėtų neužgožti kur kas opesnių problemų, kurios visai čia pat.

„(...) daryti kautynes ir spręsti tai kaip labai aktualų šios dienos klausimą Lietuvai yra dėmesio nukreipimas nuo tikrai svarbių, aktualių ir galbūt Lietuvai gyvybiškai svarbių klausimų“, – teigė V. Landsbergis.

ELTA primena, kad liepos mėnesį Rašytojų sąjunga nusprendė sostinės Konstantino Sirvydo gatvėje, šalia sąjungos būstinės, pastatyti paminklą rašytojui J. Marcinkevičiui. Visgi, dėl šio paminklo viešojoje erdvėje kilo ginčas – nesutariama, ar derėtų įamžinti J. Marcinkevičių ir jo kūrybą, mat, kritikai ir literatūros tyrėjai akcentuoja prieštaringą rašytojo praeitį.

Dėl J. Marcinkevičiaus paminklo laukiama Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimo. Rašytojų sąjunga neatmeta, kad dėl kilusio ginčo paminklo idėjos gali būti atsisakyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.