Ž. Pinskuvienė kirto dėl paminklo J. Marcinkevičiui nesutariančiam Vilniui: Širvintose vietos tikrai yra

Netylant diskusijoms apie tai, ar Vilniuje turėtų atsirasti poeto ir rašytojo Justino Marcinkevičiaus paminklas, Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė pasipiktino kilusiu ažiotažu, ir tvirtina, kad neatsiradus vietos sostinėje, paminklas galėtų išdygti Širvintose.

Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė<br>D.Umbraso nuotr.
Živilė Pinskuvienė<br>D.Umbraso nuotr.
Justinas Marcinkevičius.
Justinas Marcinkevičius.
Živilė Pinskuvienė<br>T.Bauro nuotr.
Živilė Pinskuvienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 3:35 PM

„Justinui Marcinkevičiui vietos Vilniuje nėra? Širvintose ir širvintiškių širdyse – tikrai yra. Ir daug“, – feisbuke rašė Širvintų merė.

Ž.Pinskuvienė pažėrė kritikos sostinei dėl čia pastaruoju metu vykstančių skandalų.

„Ko mus moko pastarųjų metų Vilnius? Rietenų, purvo pylimo, susiskaldymo. Ir tai – meno, kultūros dalykuose, kurie, atrodytų, turi kalbėti taikos kalba. Ar paimtume J.Basanavičių, ar Vytį, ar A.Smetoną. Dabar – Just. Marcinkevičių. Ačiū už pamokas!

Bet mes, prieš 8 metus sėkmingai ir vieningai pasistatę paminklą Ignui Šeiniui, tikrai rasime Širvintose puikią vietą ir tautos dainiui Justinui Marcinkevičiui.

Pradžia jau yra – 2019 m. rekonstruotame jaunimo sode pastatytai rotondai širvintiškių balsavimu buvo išrinkta būtent Justino Marcinkevičiaus citata, todėl meninis akcentas – skulptūra – bus logiška šios idėjos seka“, – tvirtino merė.

Ž.Pinskuvienė teigė jau ketvirtadienį tarybos posėdyje pristatysianti paminklo J.Marcinkevičiui idėją.

„Bei kreiptis į Lietuvos rašytojų sąjungą su pasiūlymu nusispjauti į Vilniaus rietenas. Bet kuriam dideliam ar mažam Lietuvos miestui, miesteliui, gyvenvietei tai – garbė“, – akcentavo Širvintų merė.

Primename, kad liepos mėnesį Rašytojų sąjunga nusprendė sostinės Konstantino Sirvydo gatvėje, šalia sąjungos būstinės, pastatyti paminklą rašytojui J.Marcinkevičiui.

Visgi, dėl šio paminklo viešojoje erdvėje kilo ginčas – nesutariama, ar derėtų įamžinti J.Marcinkevičių ir jo kūrybą, mat, kritikai ir literatūros tyrėjai akcentuoja prieštaringą rašytojo praeitį.

Dėl J.Marcinkevičiaus paminklo laukiama Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimo. Rašytojų sąjunga neatmeta, kad dėl kilusio ginčo paminklo idėjos gali būti atsisakyta.

Prezidentas Gitanas Nausėda labai kritiškai įvertino viešojoje erdvėje įsiplieskusias diskusijas dėl paminklo poetui. Pasak šalies vadovo, debatų epicentre atsidūręs rašytojas yra vienas iškiliausių Lietuvos kūrėjų, todėl jo atžvilgiu skriejanti kritika tik skaudina poeto artimuosius.

„J.Marcinkevičius sau pasistatė tokį didelį paminklą, kad jau joks XXI a. ideologinis inkvizitorius jo nebenugriaus. Tai, turbūt, yra didžiausias dainius, kurį mes turėjome XX amžiuje. Arba vienas iš garsiausių mūsų poetų su kurio eiliuotu žodžiu į Sąjūdį ėjo žmonės“, – teigė G.Nausėda.

„Gaila, kad šioje situacijoje vėl tokiu negražiu būdu diskutuojame ne tiek apie paminklą ir jo tikslingumą ar apie jo meninį vaizdą, bet apie patį J.Marcinkevičių. J.Marcinkevičius turbūt yra neišdildoma pavardė iš mūsų istorijos.

Gaila, kad tokie dalykai skaudina jo artimuosius. Kiekvieną kartą tokiomis diskusijomis mes savotiškai atliekame jų atžvilgiu žudymo aktą“, – pažymėjo prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.