„Stiprūs kartu“: turime aiškų supratimą, kokios pagalbos reikia vaikams iš Ukrainos, ir ją suteikiame

Skaičiuojama, kad rusams pradėjus aktyvius karo Ukrainoje veiksmus, vieno ar abiejų tėvų neteko daugiau nei 9 tūkst. šalies vaikų. Žuvusių karių vaikams ir karo našlaičiams skirtų vasaros stovyklų Lietuvoje organizatorius, „Stiprūs kartu“ vadovas Edmundas Jakilaitis pažymi, kad šių stovyklų kontekstas skiriasi nuo lietuviams įprastos tvarkos.

 Vaikas.<br> Organizatorių asociatyvi nuotr.
 Vaikas.<br> Organizatorių asociatyvi nuotr.
E. Jakilaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
E. Jakilaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Planšetinis kompiuteris.<br>A. Rutkausko nuotr.
Planšetinis kompiuteris.<br>A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-23 10:02, atnaujinta 2023-08-23 17:00

„Ukrainiečių vaikai niekuo nesiskiria nuo lietuvių: jiems patinka tos pačios pramogos, nuotykiai ir žaidimai. Vis tik tarpusavyje sulyginti karo našlaičiams skirtas ir įprastai Lietuvoje organizuojamas stovyklas būtų sudėtinga dėl esminio jų skirtumo – patyrus karo žiaurumus iš labai arti ir netekus vieno ar net abiejų tėvų, visos jų jaučiamos emocijos sustiprėja bei tampa daug ryškesnės. Turime būti pasiruošę ir mokėti į tai reaguoti“, – pranešime žiniasklaidai sako E. Jakilaitis, organizacijos „Stiprūs kartu“ vadovas.

Pasak organizacijos atstovo, kad vaikai jaustųsi saugiau ir užtikrinčiau, stovyklos metu iš jos dalyvių nėra paimami telefonai ar kitaip ribojamas prie išmaniųjų įrenginių praleistas laikas.

„Vaikai nori visą laiką būtų „ryšyje“, todėl aktyviai tikrina įvairias programėles, seka įspėjimus dėl bombardavimų ir oro pavojaus, bendrauja su Ukrainoje likusiais artimaisiais. Skambučių metu taip pat rodo jiems, ką veikia stovykloje, kuo užsiima ar kokiomis sąlygomis gyvena“, – pasakoja E. Jakilaitis.

9 iš 10 vaikų į užsienį keliauja pirmąkart gyvenime

Iš viso per šią vasarą „Stiprūs kartu“ rengiamose stovyklose dalyvavo beveik 400 karo našlaičių, į dar vieną stovyklą buvo kviečiami iš Ukrainos į Lietuvą pabėgusių šeimų vaikai.

„Į Lietuvą atvykstantiems vaikams siekiame parodyti kuo daugiau meilės, džiaugsmo ir gerų emocijų, todėl užsiėmimus organizuojame tik pačiose geriausiose šalies stovyklose, pavyzdžiui, Kintuose, Aukštaitijos nacionaliniame parke ir kitur. Milžinišką įspūdį dalyviams palieka ir pati kelionė autobusu – 9 iš 10 vaikų į užsienį keliauja pirmąkart gyvenime“, – pasakoja E. Jakilaitis.

Vaikams iš Ukrainos organizuojamos kūrybinės, nuotykių ir sporto stovyklos. Pavyzdžiui, kino stovykloje dalyviai kartu su profesionaliais režisieriais iš gražiausių savo sapnų kūrė filmus, kitose stovyklose buvo plaukiama baidarėmis, keliaujama po gamtą, mokomasi valdyti jėgos aitvarus ar būriuoti.

Kiekvienam dalyviui – planšetinis kompiuteris

Prie įvairių organizacijos „Stiprūs kartu“ iniciatyvų prisidedanti skaitmeninių paslaugų bendrovė „Bitė Lietuva“ šios vasaros stovyklų dalyviams padovanojo 160 planšetinių kompiuterių.

„Turime suprasti, kad į stovyklas Lietuvoje atvykstantys ukrainiečių vaikai turi labai ribotas finansines galimybes. Dėl to jaučiamės laimingi galėdami prisidėti prie „Stiprūs kartu“ veiklos ir kiekvieną stovyklos dalyvį namo išlydėti su specialiai paruoštu mokyklinių reikmenų krepšiu ir asmeniniu planšetiniu kompiuteriu“, – sako Gintas Butėnas, „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius.

Įmonė nuo pat pirmosios Rusijos karo Ukrainoje dienos teikia pagalbą ukrainiečiams: suteikė nemokamų ryšio paslaugų, dovanojo įvairią įrangą, skyrė finansinę paramą. Pernai vasarą „Bitė“ apmokėjo daugiau kaip šimto be tėvų į Lietuvą atvykusių vaikų stovyklas. Svarbiausia – bendrovė nuosekliai kvietė ir kitas įmones bei atskirus asmenis pagal galimybes prisidėti remiant Ukrainos žmones.

„Gauti asmeninį planšetinį kompiuterį dovanų vaikams yra tiesiog neįtikėtina. Jie iškart imasi išpakuoti įrenginį, tarpusavyje aiškinasi, kaip juo naudotis, fotografuojasi su dovana ir siunčia nuotraukas artimiesiems, draugams į Ukrainą. Tai stovyklų dalyviams atneša labai daug emocijų“, – priduria E. Jakilaitis.

Pagalba būtų neįmanoma be paramos

„Stiprūs kartu“ vadovas pasakoja, kad organizuodami karo našlaičiams iš Ukrainos skirtas vasaros stovyklas, jų komanda sulaukia didžiulės paramos tiek iš pavienių žmonių, tiek iš verslo atstovų.

„Lietuviai nuo pat karo pradžios išsiskyrė didžiuliu dosnumu ir parama Ukrainai bei jos žmonėms: nuo kovotojų fronte, iki karo našlaičiais likusių vaikų. Nors dažnai yra kalbama apie visuomenės jaučiamą nuovargį padėti ir dėl to mažėjantį paramos mastą, kaip organizacija to nepatiriame“, – teigia E. Jakilaitis.

Įmonės bei pavieniai asmenys prie „Stiprūs kartu“ vykdomos veiklos prisideda pagal individualias galimybes: kas perduoda finansinę paramą, kas nusprendžia padovanoti trūkstamus daiktus ar nemokamai siūlo savo paslaugas.

Pasak E. Jakilaičio, karo akivaizdoje bet kokia parama įgauna didžiulę vertę: „Vertiname nuolatinius partnerius tokius kaip „Bitė Lietuva“, kurie palaiko mus kiekviename žingsnyje iki pergalės ir leidžia padėti našlaičiais tapusiems Ukrainos vaikams.“

196 planšetinius kompiuterius ukrainiečių vaikams padovanojo ir mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“, kuris į šį prašymą sureagavo pirmasis.

„Iš Ukrainos į Lietuvą vasaros atostogų atvykę vaikai dėl visiems suprantamų priežasčių turi didelį norą palaikyti nuolatinį ryšį su tėvynėje likusiais artimaisiais, taip pat žinoti svarbiausias naujienas ir būti pasiekiami. Akivaizdu, kad šių vaikų šeimos nariai gali susidurti su kitais rūpesčiais, todėl džiaugiamės galėdami artėjant mokslo metams aprūpinti ukrainiečius planšetiniais kompiuteriais, kuriuos jie parsiveža kartu su kitomis vertingomis „Stiprūs kartu“ partnerių dovanomis“, – sako Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims.

„Vaikams ruošėme rugsėjo pirmosios rinkinius ir pagalvojome, kad itin reikalingas daiktas tame rinkinyje būtų planšetinis kompiuteris. Pirmiausiai kreipėmės į ilgalaikius partnerius „Tele2“ ir džiaugiamės, kad jie suteikė beveik 200 labai geros kokybės įrenginių. Vieni pirmųjų jas gavo į Klaipėdoje vykusią futbolo stovyklą atvykę vaikai, kuriems kartu buvo įtektos ir Barselonos klubo aprangos, kitos dovanos – vaikai negalėjo patikėti, kad visa tai skirta jiems“, – sako E. Jakilaitis.

Planšetinius kompiuterius „Tele2“ padovanojo bendradarbiaudamas kartu su „Samsung“. „Tele2“ nuo pat karo Ukrainoje pradžios dirba kartu su organizacija „Stiprūs kartu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.