Juodas šešėlis virš Vilniaus teisėjo galvos: po įtarimų korupcija teko aiškintis ir giminei

Kratų daryti atėjusiems teisėsaugos pareigūnams tuometis Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis atidavė keletą vokų su pinigais. Jis sulaukė ne tiktai įtarimų korupcija – pradėta aiškintis, ar teisėjo šeima gyveno pagal pajamas.

Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvęs teisėjas H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-26 08:45

Kai tyrimą dėl galimos korupcijos teismuose pradėję Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai 2019 metų vasarį atvyko krėsti tuomečio Vilniaus apygardos teismo teisėjo H.Jaglinskio namo, jo sutuoktinė Teresa Jaglinskaja slidinėjo Andoroje.

Kad namuose atlikta krata, o jos sutuoktinis sulaikytas, moteriai pranešė sūnus.

Netrukus ji sulaukė ir advokato pranešimo, kad iš namų paimta didelė suma pinigų.

Namuose rado grynųjų

Apie tai, kiek pinigų turėjo sutuoktiniai ir iš kur jų gavo, T.Jaglinskaja antradienį turėjo papasakoti Kauno apygardos teisme, kurio salėje sėdėjo neteisėtu praturtėjimu kaltinamas jos vyras.

Namuose likusi ir nuotoliniu būdu su teismu bendravusi T.Jaglinskaja iš karto įspėjo, kad neatsakinės į teisėjų ir prokuroro klausimus, todėl buvo pagarsinti anksčiau jos duoti parodymai.

2019 metų pradžioje, kai buvo pradėtas tyrimas, H.Jaglinskio sutuoktinė buvo apklausta kelis kartus.

2019 metų vasario 20-ąją Jaglinskių namuose Vilniuje kratą atlikę STT pareigūnai iš viso rado per 100 tūkst. eurų.

Dalis pinigų, kuriuos pareigūnams atidavė pats H.Jaglinskis, buvo sudėti į vokus, o ant jų užrašytos sumos.

Svajojo apie savo verslą

Apie vokus su pinigais T.Jaglinskaja teigė nieko nežinanti, tačiau išsamiai papasakojo, iš kur gavo 54 tūkst. eurų.

Šių pinigų ji pasigedo grįžusi iš Andoros.

Per ankstesnes apklausas moteris aiškino esą planavusi įsigyti patalpas komercinei veiklai. Ji baigė floristikos kursus, studijavo landšafto dizainą, todėl planavo atidaryti gėlių saloną ir landšafto dizainerės biurą.

Įkurti biurą ir studiją moteris ketino Antakalnyje, kur jos draugė buvo įsigijusi seną pastatą, planavo jį nugriauti, o pastačiusi daugiabutį išnuomoti patalpas pirmame aukšte.

Ji buvo užsiminusi, kad patalpų kaina sieks maždaug 90 tūkst. eurų.

T.Jaglinskaja prisiminė tokiais planais pasidalijusi ir su vyru, tačiau tuomečiam teisėjui tokia kaina pasirodžiusi per didelė.

Moters teigimu, sutuoktinis jos ketinimams būtų neprieštaravęs, jei tam ji būtų turėjusi pinigų. Todėl ji pradėjusi galvoti, iš ko jų pasiskolinti.

Paskolino advokato našlė

T.Jaglinskaja apskaičiavo, kad pradiniam įnašui turėję užtekti 50 tūkst. eurų.

Per apklausas ji nurodė apie 20 tūkst. eurų turėjusi pati, o 30 tūkst. sutikusi paskolinti draugė – 2011 metų vasarą Vilniaus centre nužudyto advokato Sergejaus Novikovo našlė Marija Novikova.

Moters tikinimu, jos buvo artimos, todėl paskolos neįformino nei raštu, nei pas notarą.

Tai teisme patvirtino ir M.Novikova.

Apie trisdešimt metų su T.Jaglinskaja draugaujanti moteris teigė pinigų paskolinusi be palūkanų, nenurodžiusi ir jų grąžinimo termino.

Anot M.Novikovos, jų šeimos bendravo daug metų, todėl drauge visiškai pasitikėjusi. To ji tvirtino išmokusi 2011 metais, po vyro žūties.

Kai tyrimo metu visos sąskaitos buvo įšaldytos, moteriai padėjo užsienyje gyvenantys draugai: „Tuomet supratau, kad žmonės turi ir gali padėti vieni kitiems. Jei netikėsi žmonėmis, nėra prasmės gyventi.“

T.Jaglinskaja tvirtino, kad po kelių mėnesių, 2019 metų vasarį, ji vis dėlto parašiusi skolos lapelį.

„Prieš išvykdama slidinėti į kalnus baiminausi, kad kas nors gali atsitikti, todėl norėjau, kad ji turėtų garantiją“, – aiškino teismui moteris.

Bet kratos tuomečio teisėjo namuose atvykę atlikti pareigūnai skolos raštelio nerado. T.Jaglinskaja teigė jį atidavusi M.Novikovai.

Iškeisdavo Lenkijoje

Pinigai buvo rasti užsienyje tuo metu studijavusio T. ir H.Jaglinskių sūnaus kambaryje. T.Jaglinskaja sakė juos į tuščią kambarį nunešusi prieš išvykdama į kalnus, o iki tol laikiusi rankinėje ir pasitaikius progai 100 eurų kupiūras iškeisdavusi į 500 eurų kupiūras.

Teisėjo sutuoktinė teigė tai paprastai darydavusi Lenkijoje, kur dažnai važiuodavo apsipirkti. Pinigus ji pirmiausia iškeisdavusi į zlotus, o vėliau – į stambesnes eurų kupiūras.

M.Novikova teisme tvirtino skolą iš T.Jaglinskajos atgavusi – pinigus keliomis dalimis pastaroji pervedusi į jos banko sąskaitą.

Dar 10 tūkst. eurų T.Jaglinskaja teigė gavusi iš savo sesers, kuri taip atsilyginusi už tai, kad mirus jų motinai ji nepretendavo į namo dalį. Tokį susitarimą teisme patvirtino abi moters seserys.

Mašina – lyg relikvija

Likusius pinigus T.Jaglinskaja sakė uždirbusi pardavinėdama savo sukurtas gėlių kompozicijas. Be to, sutuoktiniai pardavė du BMW automobilius.

Vieną jų, 1986 metais gamintą BMW, nusipirkęs Vokietijoje gyvenantis Jaglinskių sūnėnas teisme aiškino už automobilį sumokėjęs 4 tūkst. eurų, tačiau jo restauravimas jam kainavęs net 60 tūkst. eurų.

Liudytojas teigė kartais palikdavęs pinigų H.Jaglinskiui, kad atsiskaitytų su automobilį restauravusiais meistrais, kurie vis kėlė kainą.

Vyras pripažino už BMW atnaujinimą sumokėjęs galbūt per daug, bet automobilis esą jam buvęs brangus kaip vaikystės prisiminimas – dėdė ir teta jį turėjo daug metų.

Išvada sukėlė klausimų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) yra pateikusi išvadas, kad T. ir H.Jaglinskiai yra nurodę neteisingus duomenis apie gautas pajamas, o šeimos išlaidos viršijo teisėtas pajamas.

T.Jaglinskaja tvirtino 2015–2017 metų deklaracijas patikslinusi 2019 metais, o H.Jaglinskis neigė kaltinimus neteisėtu praturtėjimu.

Į teismą iškviesta VMI ekspertė sulaukė daugybės klausimų, bet sunkiai galėjo paaiškinti, pagal kokius metodus skaičiavo tuomečio teisėjo šeimos pajamas už butų nuomą ir namo remonto išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.