Lietuvių atstovas Kaliningrade: pagrobtas vaikas mėtytas tarp institucijų, tėvo artimieji čia turėjo namus

Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis pateikė daugiau informacijos apie savaitgalį pagrobtą ir į Rusiją išvežtą devynių mėnesių mergaitę. Jo žiniomis, per parą kūdikis spėjo pabūti ir ligoninėje, ir su laikinais globėjais, kai netikėtai buvo grąžintas tėvui pagrobėjui.

S.Šamborskis nurodė, kad kūdikį pagrobęs A.Švanys iš tiesų gali turėti ir Rusijos pilietybę, o Kaliningrade yra gyvenę jo artimieji.<br>Lrytas.lt koliažas
S.Šamborskis nurodė, kad kūdikį pagrobęs A.Švanys iš tiesų gali turėti ir Rusijos pilietybę, o Kaliningrade yra gyvenę jo artimieji.<br>Lrytas.lt koliažas
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-08-30 09:46, atnaujinta 2023-08-30 14:16

S.Šamborskis nurodė, kad kūdikį pagrobęs Algirdas Švanys iš tiesų gali turėti ir Rusijos pilietybę, o Kaliningrade yra gyvenę jo artimieji.

Mėtyta tarp institucijų

Lietuvių bendruomenės Kaliningrade pirmininkas Sigitas Šamborskis naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad informacija apie galimą kūdikio buvimo vietą keitėsi labai greitai – vietos lietuviai spėdavo tik sužinoti, iš kur mergaitė buvo išvežta, kai jos toje vietoje jau nebebūdavo.

„Valandų bėgyje tas vaikas buvo mėtomas kaip karšta bulvė. Iš pradžių buvo su tuo areštuotu tėvu, paskui Vaikų teisių tarnybos išvežtas į Sovetską, buvo ligoninėje, tada ieškota globėjų, kurie bent kažkiek lietuviškai supranta, nors ta mergytė nekalbanti, bet buvo atsižvelgta į tautinius dalykus.

Tad trumpai ji buvo perduota laikiniems, įslaptintiems globėjams, o dabar tą vaikiuką atidavė tėvui pagrobėjui“, – pasakojo S.Šamborskis.

Bendruomenės pirmininkas stebėjosi, kad mergaitė vos per dieną, skubos tvarka, buvo atiduota tėvui.

„Labai keista, nes paprastai, kaip ir Lietuvoje, tokie procesai vyksta savaitę ar mėnesį, o čia – praktiškai paros bėgyje atiduota nusikaltėliui? Labai keistai“, – įvertino S.Šamborskis.

S.Šamborskis nurodė, kad pagrobto kūdikio mama su juo jau buvo susisiekusi, ir jis patarė jai vykti į Rusiją. Vyro žiniomis, kūdikio mama taip ir ketina padaryti, kai tik gaus vizą.

Svarbus senelių vaidmuo

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas antradienį pranešė, kad A.Švanys jau laisvėje, o Kaliningrado srityje turi savo gyvenamąsias patalpas.

S.Šamborskis nurodė, kad Kaliningrade, Slavsko rajone, yra gyvenę A.Švanio artimieji, remiantis vietos lietuvių pasakojimais – vyro seneliai, tačiau nėra aišku, kur iš tiesų šiuo metu apsistojo vyras su kūdikiu.

„Įtariu, kad tai gali būti susiję su jo senelių turėtomis patalpomis – kažkada jie ten gyveno. Bet šitas tėvelis pagrobėjas Rusijoje nei gimęs, nei gyvenęs“, – tikino jis.

Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininko žiniomis, A.Švanys tikrai turi ir Rusijos pilietybę, tačiau kaip ji buvo įgyta – iki galo nėra aišku.

Anot S.Šamborskio, pagal Rusijos įstatymus, pilietybė A.Švaniui galėjo būti suteikta išimties tvarka, jam aktyviai jos siekus, arba dėl jo senelių. 

Tačiau kai Lietuvos pilietis įgyja Rusijos pilietybę ir apie tai neinformuoja Lietuvos institucijų, už tokį pažeidimą Lietuvos pilietybė turi būti atimama.

„Kodėl nežinojome, kad jis turi Rusijos pilietybę? Atsiprašau, juk yra mūsų kontržvalgyba, mūsų saugumo departamentas – tegul sužiūri tokius dalykus. Labai keista“, – kalbėjo jis.

Nustebino pasieniečiai

Tiesa, nuostabą S.Šamborskiui kėlė ir pasieniečių reakcija, vyrui su kūdikiu kertant Skirvytės upę. Vyras stebėjosi, kaip A.Švanys su gumine valtele ir be irklų sugebėjo taip greitai judėti, kad pasieniečiai su kateriu nespėjo prie jo laiku priplaukti.

„Suprantu, kad nedažnai ten kas plaukioja per Skirvytę į Rusiją, bet, matyt, mūsų pasieniečiai šiek tiek atsipalaidavę“, – svarstė jis.

Ir nors judėjimo per Skirvytę šiuo metu nėra, anot S.Šamborskio, situacija Rusijoje darosi vis grėsmingesnė, todėl Lietuva turėtų numatyti ir didesnio judėjimo per sieną scenarijų.

„Tokio judėjimo nėra, bet jis gali būti – jeigu Rusijoje valdžia nebekontroliuotų situacijos, jeigu kiltų pilietiniai neramumai ar pilietinis karas, tai nemanau, kad mūsų siena atlaikytų per tuos upelius – žmonės trauktųsi vienaip ar kitaip. Tam turime būti pasiruošę“, – pabrėžė jis.

Dėl vaiko sugrąžinimo – nusiteikęs optimistiškai

Nepaisant visų aplinkybių, S.Šamborskis teigė esantis tikras, kad galimybių mamai atgauti vaiką yra.

Nors kūdikį pagrobęs A.Švanys, anot S.Šamborskio, greičiausiai mėgins vaidinti politinį pabėgėlį, kurį skriaudžia Lietuva, teisinės prielaidos yra motinos pusėje.

„Kūdikis teismo yra priskirtas mamai, o Lietuvos teismo sprendimas turi galioti Rusijai. Galiausiai, pats tėvas neturi socialinių įgūdžių tą vaiką auginti“, – vardijo jis.

Visgi, didžiausias kliuvinys mamai atgauti kūdikį, anot jo – politinis aspektas, Rusijos siekis pakenkti, pažeminti Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.