Kūdikio pagrobimui A. Švanys ruošėsi iš anksto: paaiškėjo, kad dukrai pagamino asmens dokumentus

Prieš pagrobdamas savo 9 mėnesių dukrą ir pabėgdamas į Rusiją, Algirdas Švanys jai padarė asmens dokumentus. Tai naujienų portalui lrytas.lt patvirtino Migracijos departamentas.

A.Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
A.Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 2:36 PM, atnaujinta Sep 1, 2023, 6:05 AM

„Pagal galiojančią tvarką, prašymą išduoti nepilnamečiui vaikui asmens dokumentą teikia vienas iš tėvų, o antrojo iš tėvų sutikimo, teismo sprendimo ar kitų papildomų dokumentų pateikti nereikia.

Tokiu atveju yra laikoma, jog abiejų tėvų teisė pateikti minėtą prašymą yra lygiavertė“ – nurodė Migracijos departamentas.

Ši nuostata galioja, kai vaiko tėvai yra susituokę arba nebuvo susituokę iš viso.

„Jeigu vaiko tėvai yra išsituokę, prašymą išduoti asmens dokumentą ir kitus dokumentus pateikia vienas iš tėvų, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, arba pastarojo rašytiniu sutikimu – kitas iš tėvų“, – paaiškino Departamento atstovai.

Migracijos departamento duomenimis, asmens dokumentai nepilnamečio asmens tėvui buvo išduoti laikantis visų galiojančių teisės aktų.

Kaip jau pranešė Policijos departamentas, sekmadienį apie 14.16 val. Klaipėdos apskr. VPK gavo moters (gim. 1996 m.) pranešimą, kad tą pačią dieną apie 10 val. Kretingos r., Sausdravų k., vyras (gim. 1986 m.) paėmė jų dukrą (gim. 2022 m.) ir vaiko sutartu laiku negrąžino.

Atliekant paieškos veiksmus nustatyta, kad tą pačią dieną apie 13.04 val. Šilutės r., Rusnės mstl., Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas antradienį pranešė, jog dukrą pagrobęs vyras jau laisvėje. Kaliningrado srityje jis esą jau turi gyvenamąsias patalpas, kur šiuo metu yra apsistojęs su pagrobtu kūdikiu.

Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis naujienų portalui lrytas.lt nurodė, kad per parą kūdikis buvo ir ligoninėje, ir pas laikinus globėjus, o netrukus vėl atiduotas tėvui pagrobėjui.

„Valandų bėgyje tas vaikas buvo mėtomas kaip karšta bulvė. Iš pradžių buvo su tuo areštuotu tėvu, paskui Vaikų teisių tarnybos išvežtas į Sovetską, buvo ligoninėje, tada ieškota globėjų, kurie bent kažkiek lietuviškai supranta, nors ta mergytė nekalbanti, bet buvo atsižvelgta į tautinius dalykus.

Tad trumpai ji buvo perduota laikiniems, įslaptintiems globėjams, o dabar tą vaikiuką atidavė tėvui pagrobėjui“, – pasakojo S.Šamborskis.

Lietuvos institucijos paskelbė vaiką pagrobusio vyro paiešką, kreipėsi į Interpolą, mėginama užmegzti ryšį su Rusijos institucijomis, siekiant sugrąžinti vaiką motinai.

Rusijos pareigūnai savo ruožtu pranešė, kad vaikas yra saugus, juo yra pasirūpinta, tačiau nei vaikas, nei jį pagrobęs vyras Lietuvai neišduodami, mat, pasak Rusijos pareigūnų, vyras turi Rusijos pilietybę, pagrindų jo išdavimui esą nėra.

Teisininkai svarsto, kad jeigu A.Švanys sugebės dukteriai gauti Rusijos pilietybę, tuomet Lietuva praktiškai neturės galimybių kūdikio sugrąžinti mamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.