Vaiko teisių gynėjai pateikė daugiau detalių apie į Lietuvą grąžintą mergaitę: ypač daug įsitraukė ir mama

Antradienį po kiek daugiau nei savaitės pagaliau pasigirdo džiugi žinia – savo tėvo Algirdo Švanio pagrobta ir į Rusiją valtimi išgabenta 9 mėnesių mergaitė sugrąžinta į Lietuvą, ji su savo mama ir yra saugi.

Kūdikis
Kūdikis
Ilma Skuodienė.<br>M. Morkevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>M. Morkevičiaus nuotr.
Algirdas Švanys.
Algirdas Švanys.
Algirdas Švanys.<br>Lrytas.lt koliažas
Algirdas Švanys.<br>Lrytas.lt koliažas
Kūdikis<br>P.Lileikio nuotr.
Kūdikis<br>P.Lileikio nuotr.
Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 10:56 AM, atnaujinta Sep 6, 2023, 11:35 AM

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė trečiadienio rytą pateikė daugiau informacijos apie išskirtinę operaciją ir vaiko būklę.

Tiesa, ji prisipažino, kad tokia greita šios dramatiškos istorijos atomazga nustebino ir ją pačią.

„Jeigu taip nuoširdžiai, tai tikrai nustebino ir greitis, ir bendradarbiavimas, ir visas procesas, ir tas susitelkimas, kuris buvo įgyvendinant visą šią situaciją“, – įvertino I.Skuodienė.

Pasak jos, mergaitės būklė šiuo metu gera, vaikas saugiai su mama ilsisi namuose.

„Mergaitė yra rami, ji šiuo metu yra kartu su savo mama, jos tikrai kartu saugiai yra namuose.

Tikimės, kad tos patirtys, kurios buvo tikrai neeilinės tokio mažo amžiaus vaikui, kurias tikrai turėjo patirti, išgyventi, jas kuo greičiau pavyks mamai kartu su mergaite įveikti, ir tikimės, kad ta situacija vienaip arba kitaip išsispręs“, – nurodė I.Skuodienė.

Tarnybos vadovės teigimu, mergaitę netrukus apžiūrės medikai, kurie detaliau įvertins vaiko sveikatos būklę. Ji negalėjo atsakyti, ar vaikas, būdamas su tėvu, badavo.

„Kol kas sunku komentuoti, reikės gydytojų, medikų apžiūros, kurie tikrai turės vertinti, apžiūrėti.

Bet pirminiais duomenimis, tai, ką mama ir sakė, mergaitė yra saugi, yra kartu su mama, yra maitinama ir kol kas yra tikrai tenkinami visi mergaitės poreikiai“, – komentavo I.Skuodienė.

Pasak jos, vienas iš lemiamų faktorių, lėmusių tai, kad mergaitė galiausiai grįžo namo, buvo ir pačios mamos aktyvus įsitraukimas.

„Svarbu pasakyti tą faktorių, kad mama buvo labai įsitraukusi, labai bendradarbiavo ir dėliojo visus veiksmus. Buvo labai svarbus mamos bendradarbiavimas, aktyvus veikimas – nuoseklūs žingsniai, kuriuos atliko mama, lėmė tą sėkmingą rezultatą“, – pažymėjo I.Skuodienė.

Ji patikino, kad mamai ir vaikui bus teikiama „visa reikalinga pagalba“.

I.Skuodienė kol kas nevertino, ar A.Švaniui bus atimtos tėvystės teisės. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė nurodė, kad savo darbą čia turi atlikti institucijos, vykdančios ikiteisminius tyrimus tėvo atžvilgiu.

Tiesa, tarnyboms esą padėjo ir A.Švanio artimieji.

„Taip, šeima bendradarbiavo. Buvo tikrai visi suinteresuoti įsitraukti, pasiekti bendrą rezultatą“, – aiškino I.Skuodienė.

Anot jos, Rusijos tarnybos nuo pat pirmos dienos, kai Lietuva į jas kreipėsi, bendradarbiavo, teikė informaciją tiek telefonu, tiek raštu.

Primename, kad rugpjūčio 27 dieną teisėsaugos institucijos gavo moters pranešimą apie tai, jog Kretingos rajone, Sausdravų kaime, vyras paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę, 2022 m. gimusią, dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Pradėjus paiešką, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos-Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė į meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris.

Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovo Giedriaus Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Lietuva pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo, taip pat kreipėsi į Kaliningrado srities pasienio pareigūnus su prašymu kuo skubiau organizuoti susitikimą dėl kūdikio perdavimo ir grąžinimo motinai.

Dukrą į Rusiją išgabenusiam tėvui, teismo sprendimu, buvo paskirtas suėmimas už akių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.