Atskleidė kūdikio susigrąžinimo įvykių seką: rastas apleistoje sodyboje, išalkęs ir sunkiai reaguojantis į aplinką

Lietuva ir pagrobtos devynių mėnesių mergaitės mama triumfuoja – pirmadienį į Rusiją mėginti kovoti dėl savo kūdikio susigrąžinimo išvykusi moteris antradienį vakare ties Kybartais saugiai kirto mūsų šalies sieną. Jos glėbyje – ir dešimt dienų Kaliningrado srityje praleidusi mažylė.

Mama su dukrele grįžo į Lietuvą.<br>Monikos nuotr.
Mama su dukrele grįžo į Lietuvą.<br>Monikos nuotr.
Dukrą pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dukrą pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dukrą pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dukrą pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dukrą pagrobęs Algirdas Švanys (kairėje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dukrą pagrobęs Algirdas Švanys (kairėje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kūdikis.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Kūdikis.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Kaliningrado sritis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaliningrado sritis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Sep 6, 2023, 7:48 PM

Nors pastarosiomis dienomis viltis susigrąžinti mergaitę, paaiškėjus, kad jos tėvas Algirdas Švanys, kaip nurodė Rusijos pusė, turi ir šios šalies pilietybę bei laisvai su kūdikiu apsigyveno Kaliningrade, blėso, įvyko stebuklas.

Stebuklas tik stebintiems šią istoriją iš šono. Pačiai vaiko mamai, advokatams tiek Lietuvos, tiek Rusijos srityje, Lietuvos institucijoms tai buvo sunkus ir nuoseklus darbas, į tėvynę sugrąžinęs mažąją jos pilietę.

Kaip ši pavojinga kelionės į Rusiją misija baigėsi sėkmingai? Kas vyko jos metu? Kaip šiuo metu jaučiasi mama su mažyle?

Rusijoje praleido naktį

Kaip pranešta antradienio vakarą, rugpjūčio pabaigoje iš Lietuvos į Rusiją tėvo nuplukdyta devynių mėnesių mergaitė kiek po 20 val. grąžinta į Lietuvą – ji su motina Kybartuose kirto valstybės sieną.

Mažametės mamai atstovaujantis advokatas Tomas Ryzgelis portalui lrytas.lt papasakojo, jog moteris į Rusiją nuvyko prieš kelias dienas – Kaliningrade ji buvo jau pirmadienio pavakarę, ten ir nakvojo.

Vaiko motinai per kelias dienas pavyko gauti ir vizą. Pasak T.Ryzgelio, dėl to jokių biurokratinių sunkumų nekilo.

„Negalėčiau pasakyti, kad buvo kažkokių ypatingų kliūčių – buvo pateiktas prašymas ir per nustatytą terminą buvo išduota viza vykti į Rusiją. Nebuvo išskirtinių trikdžių“, – patikino advokatas.

Tiesa, T.Ryzgelis neatskleidė, ar mama Rusijoje susitiko su vaiko tėvu, taip pat negalėjo pasakyti, ar A.Švanys priešinosi mergaitės grąžinimui į Lietuvą.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad tikrai buvo kompleksinis darbas iš visų pusių, o įvykių chronologija buvo tokia, kad viskas vyko labai dinamiškai, viskas kito valandomis. Buvo pajungtos diplomatinės pajėgos, ir iš Rusijos pusės teisininkai dirbo. Tai toks kompleksinis darbas, vainikuotas pergale“, – aiškino teisininkas.

Sprendžiant mergaitės grąžinimo į Lietuvą klausimą, daug dirbta ir su Rusijos advokatais. Pasak T.Ryzgelio, tai buvo privatūs teisininkai, turintys licencijas ir dirbantys būtent Rusijos Federacijoje.

„Mes tiesiog ieškojome tokių žmonių, kurie galėtų atstovauti vaiko mamai Rusijos Federacijoje, teismuose, institucijose. Tokius asmenis radome, su jais buvo pasiekti susitarimai dėl bendradarbiavimo“, – nurodė specialistas.

Kur šiuo metu yra savo vaiką pagrobęs A.Švanys, advokatas patikslinti negalėjo, tačiau pabrėžė, kad Lietuvos sienos kartu su dukra ir jos mama vyras antradienį nekirto.

„Kiek suprantu, turbūt jis liko Rusijoje. Su vaiko mama ir su vaiku jis nekirto Lietuvos sienos“, – patikino T.Ryzgelis.

Pasak teisininko, nors mergaitės mama per pastarąją savaitę patyrė didelį šoką, iki pat galo išliko stipri.

„Mama yra labai stipri moteris – be abejo, išgyveno stiprų šoką visos šitos istorijos metu, bet tuo pačiu labai stipriai laikėsi. Pagirtina, kaip ji visą šią situaciją atlaikė. O šiandien tai yra emocijos, didelis džiaugsmas – mama labai laiminga ir patenkinta“, – pasakojo advokatas.

Ši istorija – neeilinė ir pačiam T.Ryzgeliui. Jo teigimu, nors iššūkių kilo daug, tik bendras darbas davė geriausią rezultatą.

„Pati istorija yra išskirtinė – ne kiekvieną dieną tokie įvykiai nutinka, kai vaiko tėtis kūdikį pasiima su savimi į valtį ir išvyksta į Rusiją. Be abejo, buvo daug iššūkių ir daug sudėtingų situacijų, bet mes turėjome planą, šaltą protą, dirbome ir darėme veiksmus – vieną po kito.

Judėjome link to rezultato ir dėjome visas pastangas“, – pasakojo advokatas.

Kūdikio teta: vaikas buvo labai išalkęs, nereagavo į daug dalykų

Nors dar antradienį Lietuvos institucijos tikino, kad mama su mažyle jaučiasi gerai, pagrobtos mergaitės teta, motinos sesuo Monika pateikė daugiau detalių.

„Vakar grįžo vaikas pas mus atgal į šeimą. Buvo ganėtinai įtempta situacija, tikrai vakar visiems buvo labai sunki diena. Mes nerealiai džiaugiamės, kad galėjome susigrąžinti mūsų mergaitę į jai saugią aplinką“, – portalui lrytas.lt komentavo ji.

Anot mergaitės tetos, kūdikis buvo be galo išalkęs.

„Ką tikrai žinau iš savo šeimos narių, kad vaikas yra peralkęs. Vaikas buvo tikrai neprimaitintas. Fiziškai mes to gal nematome, bet iš vaiko elgesio galima spręsti, kad vaikas kurį laiką buvo stipriai neprimaitintas. Ačiū Dievui, kad mano sesuo maitina krūtimi. Vaikas yra nuolat maitinamas krūtimi, tikimės, kad atstatysime jo fizinę būklę“, – vylėsi Monika.

Jos teigimu, vaiko emocinė būklė šiuo metu yra sudėtinga, jis kurį laiką sunkiai reagavo į aplinką, neatpažino savo mamos.

„Vaikas emociškai buvo visiškai užšalęs, nereagavo į daug dalykų. Tik atvykus namo, į pažįstamą aplinką, po truputėlį pradėjo į kažką reaguoti. O šiaip pirmi vaiko instinktai yra viską griebti ir kišti į burną. Matosi, kad nebuvo skiriama pakankamai maistinių medžiagų, kad būtų užtikrinti visi vaiko poreikiai“, – pasakojo mažylės teta.

Monika atskleidė, kad vaiko tėvas A.Švanys Rusijos tarnyboms deklaravo visai kitą gyvenamąją vietą Kaliningrade, o pats su kūdikiu iš tiesų buvo apsistojęs apleistoje sodyboje.

Būtent šis faktorius suvaidino itin svarbų vaidmenį kūdikio susigrąžinimo istorijoje. Už tai pašnekovė be galo dėkojo padėjusioms institucijoms.

„Esame dėkingi ne tik institucijoms, kurios dirba Lietuvoje, bet ir institucijoms, kurios dirbo Rusijos Federacijos pusėje, kadangi dirbome ir su Rusijos vaikų teisėmis. Mes samdėmės savo advokatą, savo lėšomis, kuris padarė didžiulį darbą.

Mes žinojome, kad tas žmogus yra fiktyviai užsiregistravęs savo gyvenamąją vietą Kaliningrado srityje, bet toje vietoje su kūdikiu niekada nebuvo. Žinome, kad jis planavo kūdikį auginti visiškai tam netinkamoje aplinkoje. Tai buvo apleista sodyba, kuri visiškai nepritaikyta kūdikio poreikiams, netgi normalaus žmogaus poreikiams.

Tai buvo didžiulis faktorius, kadangi vakar tėvas atsisakė parodyti vaiką tarnyboms, advokatas iš rusų pusės iš karto perspėjo tarnybas, kad reikia tikrinti vaiko gyvenamąją aplinką, kad oficiali vieta nėra ta, kurioje yra vaikas.

Su tarnybomis buvo nuvažiuota į tą vietą, kurioje laikomas vaikas. Tarnybos iš karto patvirtino, kad tai nėra tinkama aplinka auginti kūdikį. Toliau viskas rutuliojosi greitai ir efektyviai“, – sakė Monika.

Kol tarnybų atstovai, A.Švanį su kūdikiu radę apleistoje sodyboje, bendravo su pagrobėju, mergaitė buvo perduota mamai. Pasinaudojusi proga moteris su dukrele išskubėjo į Lietuvos konsulatą Kaliningrade.

Pasak vaiko tetos, sieną mama su kūdikiu kirto savo iniciatyva su konsulato pagalba. Nors ji su mergaite buvo užlaikytos pasienio poste, galiausiai joms buvo leista išvykti iš Kaliningrado į Lietuvą.

Monika pasidalijo prašymu šiuo metu netrukdyti jos šeimos narių, leisti jiems tinkamai atsigauti.

Mergaitę trečiadienį planuojama vežti medikų apžiūrai. Šeima dirbs ir su psichologais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.